- Runar er flink til å lafte, og vi hadde tømmer liggende, sier Allan Oksdøl i Buvik sagbruk på Tøtdal, om hvordan de to fant sammen.
Dessuten har Allan et ferdig regulert hyttefelt på åtte tomter ved sørøstenden av Statlandvatnet. Der er bare ei tomt bebygd, og feltet egner seg godt for tømmerhytter.
Typiske fjelltomter
- Jeg har ikke hatt tid til å gjøre noe med feltet tidligere. Det ligger fint til med utsikt mot vatnet og kveldsol, og med litt furuskog i nærheten. Dette er typiske fjelltomter, og det passer godt med laft eller stavlaft, sier Allan Oksdøl.
For å komme i gang, er ei ny hytte nå under lafting hos Dala laft & sag AS i Flatanger. Den er på 60 kvadratmeter, og vil bli satt opp på ei av de nye tomtene ved Statlandvatnet.
- Vi ønsker helst å selge den før vi setter den opp, sier Allan. Men hvis det ikke skjer, blir den montert uansett. Da vil den bli brukt som visningshytte.
Hytte med oppstu
Hytta er på 60 kvadratmeter med ei oppstu - en andreetasje - på 27 kvadratmeter. Den får to soverom nede, og to oppe, alternativt loftstue og ett soverom.

Slik blir den første hytta som bygges til det nye feltet ved Statlandvatnet.
Ei slik hytte kommer på rundt 450 000 kroner for tømmerkassen, eller 800.000 ferdig montert - unntatt torv og grunnarbeid.
- Jeg har til nå levert bare tømmerkasser. Det ligger godt til rette for egeninnsats, og de fleste ønsker å gjøre mye selv, sier Runar Dahle, som leverer bygg i alle størrelser, fra gapahuk og oppover.
Han har drevet laftebedriften på Dale siden 2009, og i løpet av årene har han håndlaftet mange hytter, seterhus og stabbur. Byggene blir først satt opp i laftehallen, og senere demontert og satt opp på byggeplassen.
Gammel byggeskikk
- Monteringa er gjort på et par dager, siden Runar Dahle, som handlafter på den gamle måten.
- Dette er en gammel byggeskikk jeg lærte på et kurs i Valdres for mange år siden. Det er få som gjør det på den gamle måten i dag, sier Dahle.

Denne stokken består nesten bare av kjerneved.
- Jeg er imponert over handverket som Runar utfører, sier Allan Oksdøl.
Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Og det viktigste av alt, er godt råstoff.
- Vi bruker lokal furu med en svært stor andel kjerneved. Det er viktig å velge rett tømmer til lafting, sier Allan, som har mye tømmer fra sentvoksende furu liggende på saga.
- Slike stokker er naturlig impregnert, og holder i mange år, sier Runar Dahle.
Dette er første gang han har inngått samarbeid om et helt hyttefelt. Før har det bare vært snakk om enkelthytter. Og begge er spente på responsen.
- Vi tror dette blir et veldig fint hyttefelt, sier de to.