Planene for et nytt bygg og kompetansesenter i Storlavika til 30 millioner kroner ble presentert på en pressekonferanse torsdag.
Bygget vil få 50-60 kontorer, laboratorium, lager, kantine - og det blir landingsplass for helikopter i nærheten. Tomta ligger like ovenfor Namdal Rensefisk, med utsikt over sjøen.
Bjørøya AS vil flytte hele sin administrasjon og visningssenter til Storlavika. Aqua-kompetanse har vokst ut av sine lokaler på Lauvsnes, og skal i tillegg etablere et nytt laboratorium.
I tillegg er 10 andre aktører innen havbruk aktuelle leietakere. Det er også en dialog med utdannings- og forskningsmiljøer om et tettere samarbeid, og om å legge virksomhet i den nye havbruksparken.
Behov for mer plass
- Vi håper det blir kamp om å komme inn. Vi skal skape et miljø der folk tenker at her må de være med, sier Per Anton Løfsnæs, daglig leder i Bjørøya AS og Namdal Rensefisk AS.

Slik blir det nye bygget som skal huse Havbruksparken Midt-Norge. (Ill.: Mikael Løfsnæs Haagensen, MLH Arkitektur)
Planer om et felles senter for havbruksnæringa i Flatanger, har eksistert siden begynnelsen på 90-tallet. Men det var da Aqua-kompetanse fikk behov for mer plass, at planene skjøt fart.
- Vi har vokst raskere enn vi hadde tenkt. Vi har behov for flere kontorer og lokaler til et nytt laboratorium, sier daglig leder Alexander Lindseth i Aqua-kompetanse AS, som flyttet inn i NTE-bygget i november 2014.
Nytt selskap
Selskapet er i gang med å etablere et nytt selskap, FLATlab AS, som vil levere tjenester innenfor miljø til havbruksnæringa i framtida.
- Et spennende prosjekt, sier Lindseth, som ikke vil røpe flere detaljer nå.
Bjørøya AS har også vokst ut av sine lokaler på Løvøya, og vil flytte hele administrasjonen til den nye havbruksparken. Visningsssenteret vil bli samlokalisert med Namdal Rensefisk.
- Vi vurderte å bygge på, men fant ut at dette prosjektet var så spennende at vi ønsker å ha hele administrasjonen og fôringssenteret her, sier Per Anton Løfsnæs.
Fôring ved de ulike lokaliteter kan nå fjernstyres fra et kontor på land, og dette vil altså skje fra havbruksparken i Storlavika.
Tunge aktører inne
Initiativtakeren til den nye havbruksparken har fått med seg tunge aktører både på eiersida og til drift.
Eiere av bygg og anlegg blir Siva Namsos Eiendom AS og Ellingflesa Holdning AS, som eies av Per Anton Løfsnæs. De to selskapene går inn med 50 prosent hver i aksjekapital i Havbruksparken Midt-Norge AS.
- Vi er svært glade for å ha fått med oss profesjonelle aktører både på eier- og driftssida, sier Løfsnæs.
Jaras Drift AS og Proneo AS skal stå for drifta av bygget, mens Proneo skal drive innovasjonssenter, inkubator og rådgiving ved havbruksparken.
Framtidsnæring
- Havbruk er utpekt som framtidsnæringa i Nord-Trøndelag, sier daglig leder Per Anders Folladal i Proneo AS, med hovedkontor i Verdal.
Han anser prosjektet i Flatanger som svært spennende. Proneo skal utvikle og drifte innovasjonssenteret i havbruksparken, og målet er å hjelpe gründere og etablert næringsliv til å kommersialisere ideer og finne sammen med andre aktører og kompetansemiljø.
- Vi var imponert over det som skjedde med industriparken ved Aker, og håper det samme kan skje i Flatanger, sier Per Anton Løfsnæs.
- Hvorfor valgte dere navnet Havbruksparken Midt-Norge?
- I Flatanger samarbeider vi med hele regionen. Dette er ikke et Flatanger-prosjekt, men et prosjekt for hele Trøndelag. Vi ønsker samarbeid med andre næringsaktører, både på Frøya og andre steder.
- Vi vil sette oss i førersetet for utviklinga på kysten. Nå tar vi et langt steg framover, sier Løfsnæs.
Alexander Lindseth tror en havbrukspark vil gjøre rekruttering lettere.
- Flatanger blir kjempeattraktiv. Det er her det skjer, sier Lindseth, som er glad det nå også bygges boliger. 30 boenheter er under planlegging.

Aktører og gode hjelpere bak etableringa av Havbruksparken Midt-Norge på tomta, fra venstre: Ordfører Olav Jørgen Bjørkås, Jørn Ekrem, fylkeskommunen, Alexander Lindseth, Aqua-kompetanse, prosjektleder Mikael Løfsnæs Haagensen, Per Anders Folladal i Proneo og Per Anton Løfsnæs i Bjørøya.
Byggestart i oktober
Grunnarbeidene på tomta til den nye havbruksparken har allerede startet, og i oktober starter bygginga. Havbruksparken skal stå ferdig sommeren 2017.
Mikael Løfsnæs Haagensen er prosjektleder, og opplyser at første byggetrinn blir på 2000 kvadratmeter. Men det er mulig å utvide bygget senere.
I første etasje blir det laboratorium, lager, møterom og resepsjon, og i andre etasje blir det 50-60 kontorer.
Landingsplass for helikopter
- Vi ligger sentralt, langs den gamle E6, sier Haagensen, og viser til at leia var ferdselsåren tidligere. Nå er helikopter i ferd med å overta som framkomstmiddel. I bakkant av bygget skal det anlegges en helikopterlandingsplass.
- Helikopter er genialt. Om vi hadde tatt i bruk det for ti år siden, ville folk ha sagt at havbruksnæringa er stormannsgal. Men det handler ikke om det, men om effektivitet. Flatanger er nå blitt mye mer sentralt, sier Per Anton Løfsnæs.
Med helikopter tar det 35 minutter til Trondheim, 12 minutter til Rørvik og en time til Lovund. En tur til Trondheim med helikopter koster 7000 kroner, og om to-tre personer skal dit i et møte, blir det rimeligere enn å bruke bil.
Skryt til kommunen
Per Anton Løfsnæs roser både kommunen og fylkeskommunen for å ha bidratt til å realisere prosjektene i Storlavika.
- Vi er veldig glad for at kommunen har vært positiv, og stilt tomt til disposisjon. Fylkeskommunen har vært med siden startet, og har også vært veldig positiv. Vi hadde ikke fått til dette uten dem, sier han.
Kommunen har med tilskudd fra fylkeskommunen opparbeidet området, og skal legge høyspent i kabel i bakken. Når tomta på sju mål er ferdig opparbeidet, vil eiendomsselskapet kjøpe den av kommunen.
- Industriområdet har vært en langsiktig satsing, og det er behagelig med et stort trøkk, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås, som konstaterer at hele området nå er disponert.
Havbruksnæringa er blitt den største næringa i Flatanger, og medregnet bedrifter som leverer tjenester til næringa, utgjør den om lag 225 arbeidsplasser.