- Jeg kjører sammen med en kollega fra Namdalseid, og hun ringte tidlig på morgenen og sa at vegen var stengt, sier Marika, som er radiograf ved Sykehuset Namsos og bor på Lauvsnes.
Med omkjøring via Snåsa, ble arbeidsvegen 20 mil i stedet for 7. Dermed ble de enige med arbeidsgiveren om å være heime.
- Det beste er jo å komme seg på jobb, men det ble for langt å kjøre, sier Marika, som uansett skal på jobb senere i uka - men vil da overnatte i Namsos.
Hun var ikke den eneste som ikke kom seg på jobb tirsdag. Mange pendler til og fra Flatanger hver dag. Fysioterapien måtte for eksempel stenge tirsdag, siden begge fysioterapeutene bor i Namsos.
Tre lensmenn rasfast Alle de tre lensmennene i Flatanger, Namdalseid og Bjørnør bor i Namsos kommune, og de får problemer med å komme seg på jobb på grunn av raset. Men den akutte beredskapen er ivaretatt.
-
- Ved akutte hendelser er det mulig å kjøre med firehjulstrekker via Bangdalen, selv om vegen i utgangspunktet er stengt. Det andre alternativet er at region Midt overtar, og at mannskap fra Steinkjer rykker ut. Men dette er noe som operasjonssentralen vil vurdere i hvert enkelt tilfelle, sier lensmann Nils Roger Duna i Flatanger.
- Folk sør for rasstedet som må hentes med ambulanse fordi situasjonen er kritisk, vil bli kjørt rett til Sykehuset Levanger. Hvis det ikke er kritisk, vil det bli vurdert om de skal kjøres til akuttmottaket i Namsos, sier informasjonssjef Trond G. Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag.

Helseforetaket har forflyttet noen ambulanser, slik at beredskapen skal opprettholdes. Ambulansehelikopterbasene i Trondheim og Brønnøysund er informert om at det kan bli økt behov for helikopter, både for akutt syke og for overflytting av pasienter fra Namsos til for eksempel St. Olavs Hospital i Trondheim.
Raset skaper også problemer for folk som har time på Sykehuset Namsos. Reiseveien blir lang om de skal kjøre via Snåsa.
- Vårt råd til folk er å ringe den enheten dere er innkalt til, og spør om dere må komme, eller om timen kan utsettes, sier Skillingstad, som påpeker at i noen tilfeller er det viktig å komme til den timen som er oppsatt.
Ellers har raset skapt problemer for mange av de ansatte ved sykehuset. Marika Pedersen Aakervik var ikke den eneste som ikke kom seg på jobb tirsdag.
- Jeg har ikke antallet, men det er mange som ikke har kommet på jobb tirsdag. Men vi er vant til at folk blir syke og at det kan bli fravær, så det håndterer vi, sier informasjonssjefen. Gangtrase forbi raset Raset gikk Jakobvika like sør for tunellen i halv to-tida natt til tirsdag. Ingen biler eller personer ble tatt av raset, som er om lag 70 meter langt. Vegbanen er undergravet, og det gikk flere mindre ras utover tirsdagen. Vegvesenet omtaler området som ustabilt.
I 16-tida ble det etablert en gangtrase forbi rasstedet. Folk kan ta seg til fots på sikker grunn, men det er skogsterreng og folk oppfordret til å bruke egnet skotøy. Skoleelever vil kunne bruke traseen fra onsdag, og bussene vil stoppe på hver side av raset. All ferdsel skal meldes til vakter på stedet.
Så langt er eneste omkjøring via Asphaugen, Snåsa og Grong. Skogsvegene i Bangdalen er ikke brøytet i vinter, og de betegnes nærmest som uframkommelige av politiet.
Vegen kan bli stengt i flere dager. Ifølge Vegvesenet må geoteknikere undersøke området nøye før det kan etableres omkjøringsveg.