Siste
Det er et svært krevende terreng for redningsoperasjoner i Hanshallaren.

Krevende redningsaksjon

For redningsmannskapene ble det en krevende aksjon å berge ut den skadde, skotske klatreren fra Hanshallaren torsdag ettermiddag.


Klatreulykke redning1web Sea King redningshelikopteret gikk over hvelvingen i Hanshallaren for å få lina så nært inntil åpningen som mulig. Pasient og redningsmann ble heist 70 meter til værs.

- En klatreulykke i Hanshallaren er en utfordring fra A til Å, sier brannsjef Hans Petter Haukø. Flatanger brann- og redningsvesen bisto helsepersonell med å stabilisere og frakte den skadde ut fra hallaren.

Den 20-årige skotten falt 7-8 meter under klatring, og St. Olavs Hospital opplyser at situasjonen er stabil og skadene moderate. Han pådro seg flere bruddskader i fallet.

Falt ned på berget
Ifølge vitner hang klatreren i tauet og skulle heise seg opp for å fortsette klatringa, da noe gikk galt og han falt ned på berget omtrent midt inne i Hanshallaren. Han gled et lite stykke på det bratte berget før han ble hengende i tauet, og det var fra denne posisjonen han måtte stabiliseres og hentes ut.

Brannvesenet har noe utstyr beregnet for slike aksjoner, og noen av mannskapet har også litt erfaring fra klatring.

- Det var en utfordring å få pasienten opp på en sikker måte. Vi har et veldig godt samarbeid med de andre aktørene, og det var kyndige leger til stede som ivaretok pasienten, sier Haukø.

- Bedre merking og bedre stier må på plass, mener brannsjef Hans Petter Haukø. - Bedre merking og bedre stier må på plass, mener brannsjef Hans Petter Haukø.

Kommunelege Lena Canborn rykket ut sammen med ambulanse og brannmannskaper da meldinga om ulykken kom i 15-tida. Hun forteller at det var viktig å stabilisere pasienten før han ble flyttet, for å unngå ytterligere skader.
Seakingen raskt framme
Et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen på Ørlandet ble rekvirert, og var på plass klokka 15.40. Redningsmann og anestesilege ble satt av og bisto pasienten, mens helikopteret landet nede på Strøm.

Etter å ha stabilisert den skadde, ble han båret ut til åpningen i grotta. Terrenget er svært kupert og det er vanskelig å bære en skadet person, og derfor ble det bestemt at helikopteret skulle heise den skadde opp rett foran åpningen til Hanshallaren.

Sea King-en gikk over fjellet og så nært inntil med wiren at den nesten tok i fjellsida. Pasienten og redningsmannen ble heist opp, og klokka 17 kunne helikopteret sette kursen mot St. Olavs Hospital.

Se video fra redningsarbeidet:

Ikke spektakulær
Selv om operasjonen så spektakulær ut fra bakken, var den ikke det, forteller fartøysjef Olve Arnes på Sea King-en som hentet den skadde.

- Nei, dette var en helt standard operasjon, og noe vi trener på regelmessig. Vi valgte å gå over fjellet med rotorene, siden det var vanskelig å bære pasienten lenger ut, sier Arnes.

Klatreren hang i tauet til høyre på bildet, før han falt 7-8 meter ned på berget. Redningsmannskapene jobbet lenge med å stabilisere pasienten før han kunne flyttes. Klatreren hang i tauet til høyre på bildet, før han falt 7-8 meter ned på berget. Redningsmannskapene jobbet lenge med å stabilisere pasienten før han kunne flyttes.

Det ble dermed en ekstra lang line, og pasienten og redningsmannen ble heist 70 meter til værs.

Han forteller at det er et mannskap på seks om bord i helikopteret, noe som gjør det mulig å foreta slike operasjoner.

Forholdene var ideelle for slik flygning, med lite vind. Dette er andre gang Sea King-en er på redningsoppdrag i Hanshallaren, og forrige gang var det vanskeligere forhold. Da måtte pasienten bæres lenger fram før hun kunne hentes.

Fartøysjefen synes ikke to redningsaksjoner på to år er så mye, med tanke på den store aktiviteten i klatreeldoradoet.

- Det er stor fokus på sikkerhet i klatremiljøet, og ut fra antall timer det klatres, er det ikke sikkert to ulykker er mye. Å kjøre bil i trafikken er nok mye farligere, sier Olve Arnes.
Hendelig uhell
Politiets innsatsleder Tom Rune Brøndbo sier at det trolig er et hendelig uhell som er bakgrunnen for ulykken.

- Vi vet jo ikke årsaken før vi har fått snakket med klatreren, men slik det ser ut nå falt han ned ved et uhell, sier Brøndbo, som er fornøyd med redningsaksjonen.