Siste
Mia Bergmann, daglig leder i Flyte. (Foto: Flyte)

–⁠ Menn i Trøndelag må skjerpe seg

Sommeren er høysesong for drukningsulykker, og menn dominerer drukningsstatistikken i Norge. En ny, stor undersøkelse viser at menn i Trøndelag sjeldnere bruker redningsvest, oftere drikker alkohol i båt, og har større tro på egne ferdigheter enn kvinner. Organisasjonen Flyte ber nå menn gjøre bedre risikovurderinger, så færre liv går tapt i sommer.


DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.

– Undersøkelsen viser at menn i større grad enn kvinner tar unødvendig risiko. Dette gjelder også menn i Trøndelag. Så langt i år har én person mistet livet i drukningsulykker i Trøndelag, men Flyte mener allikevel menn gå i seg selv og ta et oppgjør med egne holdninger. Det er ikke macho å utsette seg selv eller andre for risiko, sier Mia Bergmann, daglig leder i Flyte.

Hvert år mister rundt 90 mennesker livet i drukningsulykker i Norge. Flertallet er menn. I 2024 var det for første gang flere som mistet livet i drukning, enn i trafikken.

Kvinner bekymrer seg mest
Den nye kartleggingen viser tydelige kjønnsforskjeller. Undersøkelsen er gjort av analysebyrået YouGov for Flyte blant nesten 3000 nordmenn. Den viser tydelig at kvinner vurderer risiko knyttet til vann høyere enn menn i nesten alle spørsmål. Blant annet viser undersøkelsen at nesten åtte av ti menn i fylket mener de er gode til å vurdere risiko ved vannaktiviteter. Det er imidlertid noen flere menn som unnlater å bruke flytevest. I Trøndelag svarer 75 prosent av mennene at de som oftest bruker flyteplagg, mens det er 80 prosent av kvinnene sier det gjør det.

– Vi ser at menn både undervurderer farene og overvurderer egne ferdigheter. Det er en farlig kombinasjon. Å tenke «skal bare» eller «det er ikke så farlig» er holdninger vi må få endret, sier Bergmann.

Menn og kvinner ser likt på alkohol og båt
Undersøkelsen kartlegger også nordmenns holdninger til alkohol om bord i fritidsbåt. I Trøndelag svarer åtte av ti at de opplever at det er stor risiko å kombinere alkohol og vannaktiviteter. Og menn og kvinner er like i synet at alkoholdgrensen for førere av fritidsbåt må være den samme som i trafikken eller strengere. Nesten åtte av ti mener den bør være den samme som i trafikken eller strengere.

– Mange av drukningsulykkene i Norge skyldes fall fra båt eller land, og i mange av disse er alkohol eller manglende bruk av flytevest en faktor. Vi vet at alkohol gjør det vanskeligere å gjøre gode risikovurderinger. Når vi i tillegg vet at menn i mindre grad velger å bruke flytevest, betyr det at de er særlig utsatt, sier Bergmann.

Unge mest risikovillige og utsatt for press
Unge voksne utmerker seg sammen med menn som den mest risikoutsatte gruppen i undersøkelsen. Nasjonalt er det en av fire i gruppen 18 til 29 år sjelden tenker over konsekvensene i risikofylte situasjoner, bare én av tre bruker alltid redningsvest og hver sjette i denne gruppen dropper vesten helt. I tillegg avdekker undersøkelsen at de unge er de som lettest påvirkes av andre i sin risikovurdering. Mens én av ti av de spurte oppgir at andres meninger og synspunkter påvirker deres adferd i, ved eller på vann, oppgir én av fem av de unge dette.

– Vi må slutte å tro at det «går bra». Vann er en uforutsigbar kraft. Særlig unge menn må lære seg å ta bedre avgjørelser – og tørre å stå imot gruppepress, sier Bergmann.

Flyte ber menn ta ansvar
Organisasjonen Flyte mener tiden er inne for en tydeligere innsats mot risikoadferd, og lanserer en kampanje rettet spesielt mot menn før sommeren.

– Dette handler ikke om pekefingre, men om liv. Å gjøre gode risikovurderinger er ikke å vise svakhet, men viser styrke og ansvarlighet. Særlig voksne menn må gå foran og være gode forbilder for de unge. Én endret holdning kan være ett liv spart, avslutter Bergmann.

DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til [email protected]     

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.