– En liten revolusjon i kampen mot lakselus og AGD, sier daglig leder i AQS, Ove Løfsnæs, som nå satser stort innen avlusing av oppdrettslaks.
Selskapet investerer i et spesialtilpasset skip og kan på sikt få behov for åtte nye ansatte.
- Vi har kjøpt «Aqua Star» av lokalbanken etter en konkurs, og skal bruke skipet i den virksomheten vi driver i dag, samt i det nye prosjektet, sier Ove Løfsnæs videre.
Det Flatanger-baserte selskapet driver fra før som marin entreprenør for havbruksnæringa og andre aktører langs hele kysten.
Nytt konseptAQS bygger nå opp et spesialkonsept for badebehandling av laks med hydrogenperoksid i lukket presenning. Han forteller at avlusingskonseptet er et stort framskritt for havbruksnæringa.
- Dette er en liten revolusjon, og et stort framskritt i kampen mot lakselus og AGD, amøben som er i ferd med å bli en ny utfordring for næringa, sier Løfsnæs.
Nylig gjennomførte AQS AS, i tett samarbeid med Salmar, avlusing av fire merder med om lag 450 tonn fisk i hver. Etter at resultatet viste seg å bli meget bra, ble laks i ytterligere to merder ved en annen lokalitet behandlet. Den nye metoden er utviklet av AQS i samarbeid med Aqua-Pharma AS og Hygienteknikk, Skipper Jim Roger Fjukstad på AQS Odin og Pål Anders Lauvsnes i AQS under avlusinga på Otterøya. (Foto: AQS)
Reduserte kostnader- Vår metode vil først og fremst gi reduserte kostnader for oppdretterne. Den gir også økt kapasitet, redusert stress for fisk og folk og redusert medisinbruk, sier Løfsnæs.
Den nye servicebåten har fått navnet AQS Odin. Sammen med tre hjelpebåter ble AQS Odin brukt under testoperasjonen, hvor en presenning trekkes under nota og hydrogenperoksid tilsettes. Mannskap fra Salmar og det innleide fartøyet «Vikahav» håndterte not og duk. Duken er utviklet spesielt til formålet av Botngaard AS i Bjugn. Den gir et redusert volum og dermed lavere forbruk av medikament.
Direktør Elvin Bugge i Hygienteknikk, som har utviklet doseringssystemet, sier at metoden er konkurransedyktig på pris, og klart rimeligere enn brønnbåt. Dessuten blir nota behandlet mot luseegg, alger og dyr samtidig.
Godt resultat- Resultatet er overraskende godt, både med hensyn til volumberegning og effektivitet. Denne metoden vil være interessant for oppdretterne i tida som kommer, sier Bugge i en pressemelding. Fisken ble behandlet ved at en presenning ble trukket under nota og middelet tilsatt. (Foto: AQS)
Den nye AQS Odin er sentral i det nye konseptet. Båten kan laste inntil seks containere med 125 kubikkmeter H2O2. Den legges inntil nota som skal behandles, og dosering skjer fra containerne om bord.
- Transport, lagring om bord og dosering er godkjent av Sjøfartsdirektoratet. Dette er faktisk den første båten som er godkjent for denne type virksomhet, sier Ove Løfsnæs, og forteller videre at båten er ettertrakta, og har større kapasitet enn alternativene innen lusbehandling.
- Tilbudet er etterspurt, og på sikt tror jeg dette blir bra, sier Løfsnæs.
Han påpeker at middelet som brukes, er miljøvennlig siden det spaltes til vann og oksygen. Men i konsentrert form er det reaktivt og må håndteres deretter.
- Miljøaspektet er viktig i denne behandlingen. Behandlingen gir oss kontroll på lusa, og unngår samtidig skade på villaksen utenfor nota. Like fullt er det viktig for oss å vite at vi ikke trenger mye ressurser til denne behandlingen, hvilket gir et mindre drivstofforbruk og et lavere klimagassutslipp. Vi vil jo aller helst produsere mat med minst mulig bruk av ressurser, kommenterer Ove Løfsnæs.
---------------
Fakta
- AQS AS ble etablert i Namsos i 1991, under navnet Namsos Dykkerselskap AS. I dag er AQS lokalisert på Lauvsnes i Flatanger.
- AQS var ett av de første selskapene som leverte spesialiserte servicetjenester til havbruksnæringa.
- Virksomheten vil straks passere 30 ansatte. Hoveddelen av de ansatte er arbeidsdykkere og ROV-operatører.
- AQS har to servicekatamaraner, et servicefartøy og et hurtiggående fartøy, som alle er spesialutrustet for virksomheten.
- AQS AS eies av Fanøyskjæret Holding AS (100 prosent). Styret består av Hermod Fledsberg (styreleder), Ove Løfsnæs og Daniel Skomsvold.