Nybygget gjør at Roy Hjalmar og Kristin Einvik kan utvide kapasiteten og satse enda mer på vinterturisme.

Satser på helårs­drift med nybygg

Roy Hjalmar og Kristin Einvik investerer flere millioner kroner i et nybygg med 16 sengeplasser. De satser på helårsdrift i Einvika overnatting og havfiske, etter et rekordår.


De har lagt tre gode sesonger bak seg. Kapasiteten er sprengt, og i år har de ikke hatt plass til alle.

– Vi har passert 4.000 overnattingsdøgn i år, og det er vanvittig bra. Det er det meste vi har hatt noen gang, sier Roy Hjalmar Einvik.

Nå tar et nytt bygg på 170 kvadratmeter form i skråninga opp mot ungdomshuset. Der blir det to leiligheter med fire soverom i hver.

Plass på berghylle

– Da vi rydda sitkagran for å få bedre utsikt fra ungdomshuset, kom det fram ei berghylle som var egnet til noe, forteller Roy Hjalmar Einvik.

Det nye leilighetsbygget har fått plass på en trang fjellhylle, mellom ungdomshuset og leilighetene i det som tidligere var butikken i Einvika. (Foto: Privat)

Berghylla er 7,5 meter dyp, og med litt småjustering med sprenging i bakkant, ble det plass til et nybygg med betongpæler i forkant.

Pælene skal kles inn, og på berget nedom blir det buldrerute for klatrere.

– Vi hadde klatrere som bodde her, som mente dette berget var godt egnet til buldring. Vi må bare spyle bort mosen først.

Berget nedom nybygget skal spyles og brukes som buldrevegg.

Inngang blir via gangbro fra øversida, med parkering ved ungdomshuset, som også tilhører Einvika havfiske og overnatting. I nybygget ligger stue og kjøkken i andre etasje, og soverom i første. Fra stuevinduet er det en flott utsikt over Einvikråsa.

Ingen ting å si på utsikta fra stuevinduene i de nye leilighetene som bygges i Einvika.

Millioninvestering

Det nye næringsbygget vil koste mellom fire og fem millioner kroner. Det bygges av Kristin og Roy Hjalmar Einvik, og skal leies ut til selvkost til Einvika overnatting og havfiske.

Planlegginga startet før renta begynte å stige, men når de første hadde satt i gang, var det vanskelig å snu.

– Renta påvirket oss til å skrape hele prosjektet inn til beinet, sier han.

For å få så lave byggekostnader som mulig, gikk ekteparet ut med anbud til flere firma, både i og utenfor Flatanger.

Namsos-firmaet Namdal bygg og montering hadde det laveste anbudet, og fikk byggeoppdraget. Roy Hjalmar Einvik (til venstre) slår av en prat med Håvard Moen, Marcin Pilarski og Wladyslaw Pilarski.

– Det er ikke noe artig, men vi bruker ingen firma fra Flatanger, verken på bygg, rør eller elektro. De ble for dyre. Det er jeg lei meg for, sier Roy Hjalmar Einvik, som gjerne skulle ha benyttet lokale firma.

– Nå var det ikke alle som kom med pristilbud, og noen hadde det for travelt til å ta det på seg. De er unnskyldt. Om andre har for mye å gjøre og dermed skrur opp prisen, er det helt OK. Men vi som en liten aktør, har ikke råd til å gjøre noe annet enn å velge de som er billigst.

Det er ikke overflod av plass i Einvika, men på ei lita berghylla ble det plass til et nybygg på hele 170 kvadratmeter grunnflate.

– Var det store prisforskjeller?
– Ja, de var store, sier han, uten å ville gå i detalj.

Nytt marked

– Hvorfor gjør dere denne investeringa?

– Vi klarer ikke å ta ut ei årslønn med den omsetninga som har vært, selv om det har vært fullt. Vi håper at en kan leve av dette. Da blir helårsdrift viktig, sier Roy Hjalmar.

Med nybygget i drift blir det til samme 10 leiligheter med 66 sengeplasser som leies ut, i tillegg til 18 båter. Til nå har leilighetene hovedsakelig vært utleid i sommerhalvåret. Men nå har en ny kundegruppe begynt å komme.

– Vi har fått et nytt marked – folk som fisker fra land om vinteren. De fleste kommer fra Wales, Skottland og England. De har allerede booket mange leiligheter i november, desember og januar, sier Roy Hjalmar.

For eksempel har 16 personer booket 12 dager i januar.

– Vi har aldri hatt gjester på vinteren før. Dette er noe helt nytt og veldig artig.

Roy Hjalmar Einvik i hovedetasjen, der stenderne til delingsveggene nå er kommet opp. Han gleder seg til å kunne ta imot vinter-turister i nybygget over jul.Dagens leiligheter er ikke like godt egnet for opphold på den kaldeste vinteren, og der vil de nye leilighetene komme godt med.

De skal være ferdige til jul. Januar-gjestene kan dermed se fram til få æren av å innvie de nye leilighetene.

Avtale ti år fram i tid

Einvika er et populært reisemål, særlig for tsjekkere. De utgjør 70 prosent av gjestene, mens svensker og andre utgjør 30 prosent.

– Vi har ikke så mange nordmenn. De er mer rastløse, og skal fort videre, sier Roy Hjalmar.

Men tsjekkerne er trofaste, og en ny avtale gjør det sikrere å investere i nybygg.

– Vi har inngått en avtale med en tsjekkisk reiseoperatør, som garanterer 18 gjester i uka fra 1. mai til 15. september hvert år i ti år framover, sier Roy Hjalmar Einvik.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.