- Jeg er glad for å være her, og vil takke Berit (Hestnes) og Olav (Strøm) for at dere gjør plassen til det den er. Uansett hvor jeg klatrer i verden, føler jeg meg ikke så velkommen som her, sa Adam Ondra.
Den unge tsjekkiske klatreren er verdens suverent beste sportsklatrer gjennom tidene. Filmskaper Petr Pavlicek har fulgt ham gjennom mange år, og vi får se hvordan Adam trener, konkurrerer - og tenker.

Sentrale personer i filmen om Adam Ondra, fra venstre Andreas Åhlfeldt (musikk), Bara Vavrova (filmfotograf) Petr Pavlicek (filmfotograf og regissør), Adam Ondra, Berit Hestnes, Olav Strøm og Runar Carlson i Norsk Bolteforbund, som var den som fikk Hanshallaren på "klatrekartet".
Ikke minst får vi et inntrykk av hvor stor han er internasjonalt. Det er langt fra pressekonferanser og autografskriving på store mesterskap, til den rolige og avslappende atmosfæren på Strøm.
Kanskje er det akkurat det som gjør at han føler seg så hjemme her. Og selvsagt har vi Hanshallaren, kanskje Europas mest attraktive klatredestinasjon.
"Change" et vendepunkt
Høydepunktet i filmen er når Adam Ondra etter uker og måneder - og mer enn 50 forsøk - klarer å bestige verdens hardeste klatrerute, gradert til 9c+.Ondra hadde selv boltet den, og visste ikke om han ville klare å klatre den.
Se filmen bak filmen her, med klipp fra Flatanger:
Ruta fikk navnet "Change", og filmen bærer samme navn.
- "Change" ble definitivt et symbol for meg. En del av livet mitt sluttet med "Change", og en ny del begynte, fortalte Adam Ondra, som var til stede under premieren.
Han kom til Flatanger natt til fredag, og fikk klatret litt i Hanshallaren på dagen før filmpremieren om kvelden. Natt til lørdag dro han til Værnes og videre til Frankrike.
Han forteller til Flatangernytt at han har prioritert konkurranser i sommer, men at han vil bruke mer tid i Flatanger neste år.
Startet som 6-åring
Rundt 100 klatrere var samlet i plansiloen på Strøm da dokumentaren om Adam Ondra hadde premiere. Før filmen fortalte 21-åringen selv litt om sitt liv.
- Jeg ble født inn i en klatrefamilie, og det var naturlig for meg å begynne å klatre. Foreldrene mine klatret, og alle jeg kjente klatret. Vendepunktet kom da jeg ble 6 år, og deltok i min første konkurranse, sa Ondra.

Adam Ondra, Bara Vavrova og Petr Pavlicek under premieren på "Change".
På samme tida fikk han ei fotobok av en kjent tysk fotograf, med bilder av de beste klatrerne gjennom tidene.
- Den fikk meg virkelig interessert i å gå dypere inn i klatring, og forsøke å bli som idolene i boka. Jeg så i ansiktene deres at de så lykkelige ut. I det øyeblikket bestemte jeg meg for å gå for klatring, sa Adam Ondra.
Han klatret mye og han klatret hardt, og han var hele tida på leting etter nye, harde ruter - gjerne ruter med annen bergart enn det som var vanlig.
Lovpriser Hanshallaren
Da han endelig var ferdig med videregående som 18-19-åring, kunne han bruke all sin tid på klatring. Han lette også etter nye prosjekter, og ønsket å finne noe i Norge.

Adam Ondra under forsøkene på "Change".
- Jeg visste om hula i Flatanger, og fant fram hit. Jeg har kommet tilbake mange ganger, og setter mer og mer pris på hula, sa Ondra.
I filmen lovpriser han hula og Flatanger, og sier den er et perfekt paradis for "hardcore climbing". Han kan ikke forstå hvordan den kan ha blitt holdt hemmelig i så mange år, uten å ha blitt oppdaget av klatrere fra hele verden.
Stolt vertskap
Blant dem som overvar filmpremieren, var selvsagt Berit Hestnes og Olav Strøm, som var vertskap for klatrefestivalen.

Berit Hestnes og Adam Ondra har fått et godt og nært forhold.
- Det er nesten så jeg får gåsehud. Dette er veldig artig. Historien har vi hørt før, men det er flott å få den på film. Vi blir litt stolte når folk setter så stor pris på denne plassen, sier Berit Hestnes.
Petr Pavlicek forteller at han hadde 140 timer råopptak da han startet å redigere filmen. Han lovet filmen ferdig til klatrefestivalen, men sier at dette ikke er den endelige versjonen. En kortere versjon mer tilpasset folk utenfor klatremiljøet, vil bli sluppet i september.
- Filmen vil bli solgt på nettet for nedlasting, sier Pavlicek, som forteller at dette blir en mer og mer vanlig måte å kjøpe film på. Den forrige klatrefilmen han la ut for salg, ble den mest kjøpte noensinne. Muligens vil filmen også bli solgt til tv-selskaper.