Siste
Fire veteraner ble hedret for sin innsats i utlandet. Fra venstre: Kaptein Anne Belsvik, kommandørsersjant Tore Allan Grønning, Geir André Lein, Sverre Hårstad, Arne Halmøy, Kolbjørn Ottesen og ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Hedret for sin innsats i utlandet

Tre veteraner fra Tysklandsbrigaden og en FN-veteran fra Libanon ble torsdag hedret for sin innsats i internasjonale operasjoner for Norge. En som ikke kom tilbake fra Tyskland, ble også minnet.


Arne Halmøy (89), Sverre Hårstad (89) og Kolbjørn Ottesen (87) fra Flatanger gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden. De fikk overrakt to medaljer; Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandbrigadens veteranforbunds medalje.

Geir André Lein (63) fikk Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og en minnemynt fra Forsvarets veterantjeneste for innsatsen i Unifil. Han deltok i den første kontingenten Norge sendte til Sør-Libanon i 1978.

Høytidelig seremoni
Medaljene ble overrakt under en høytidelig tilstelning i regi av kommunen i Nordgaardstua på Lauvsnes torsdag, med ordfører, familie og venner til stede.

Kommandørsersjant Tore Allan Grønning og kaptein Anne Belsvik fra HV 12 sto for overrekkelsen.

For de tre veteranene fra Tysklandsbrigaden, var det stort å få en slik heder så lenge etterpå.

Arne Halmøy mottok Forsvarets medalje hele 70 år etter at han tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden. Medaljen ble utdelt av kommandørsersjant Tore Allan Grønningen i HV 12.

For Arne Halmøy var det gått 70 år siden han dro til Schleswig-Holstein for å tjenestegjøre i 1949, mens Sverre Hårstad og Kolbjørn Ottesen tjenestegjorde i henholdsvis 1952 og 1951.
Et minne for livet
- Dette var en opplevelse som jeg har husket hele livet, sier Kolbjørn Ottesen.

Etter overrekkelsen fortalte Ottesen og Arne Halmøy episoder og delte minner fra tida i Tyskland etter krigen. De oppfattet begge tyskerne som høflige, selv om de ikke hadde så mye å gjøre med dem i det daglige.

- Et bilde jeg husker spesielt godt, er alle de krigsskadde som gikk med krykker og på en fot, sa Arne Halmøy.

Tysklandsbrigaden var en del av den internasjonale okkupasjonsstyrken som skulle sikre avmilitarisering av Tyskland og overgang fra en nazistisk til en demokratisk stat.

Norge deltok med soldater fra 1947 til 1953, og i alt 50.000 nordmenn tjenestegjorde i Tyskland i løpet av disse årene. Tjenesten var en del av verneplikten.

Soldatene hadde seks måneders grunnutdanning i Norge, før de ble sendt på seks måneders opphold i Tyskland.

- Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner ble innstiftet i 2000, og tildeling ble gitt tilbakevirkende kraft fra 1947, fortalte kommandørsersjant Tore Allan Grønning.

Han beklaget på vegne av Forsvaret at hederen kommer sent. At medaljen ble innstiftet først i 2000, er noe av forklaringen på dette.

Kolbjørn Ottesen mottar medaljene fra kommandørsersjant Tore Allan Grønning.

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås overrakte blomster fra kommunen til Sverre Hårstad og de andre veteranene som ble hedret.

Det var mange flatangringer som gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden, og Kolbjørn Ottesen var sammen med seks andre - samtidig. Disse var Olav Halmøy, Ivar Olsen, Arnfinn Knotten, Villiam Holmen, Nils Opland og Sverre Hårstad, som også fikk medalje torsdag, noe han satte stor pris på.

- Det var ganske spesielt at vi var så mange fra Flatanger samtidig. Vi bodde faktisk også på samme rom, sier Kolbjørn Ottesen.

De satte stor pris på hederen, veteranene fra Tysklandsbrigaden. Fra venstre: Sverre Hårstad, Arne Halmøy og Kolbjørn Ottesen.
Omkom i Tyskland
En som deltok i Tysklandsbrigaden, men som ikke kom tilbake i live, var Petter Opland fra Oppland. Han ble minnet under medaljeoverrekkelsen torsdag.

- Under krigen var han 19-20 år gammel. Han drev illegalt arbeid, og måtte rømme til Sverige. Der sluttet han seg til de norske polititroppene, fortalte lokalhistoriker Reidar Lindseth.

Polititroppene, som egentlig var en hæravdeling, deltok i frigjøringen av Finnmark. Etter 8. mai 1945 skulle de sørge for ro og orden, og arrestere norske og tyske nazister.

- Hans utdanning som befal gjorde at han ble sendt til Tyskland som sersjant i Tysklandsbrigaden. En dag på vei tilbake fra manøver, satt han i en lastebil med geværet ved siden av seg. Bilen kjørte over en hump, geværet gjorde et hopp og gikk av, fortalte Reidar Lindseth.

Skuddet traff sersjanten, som døde av vådeskuddet.

Feltpresten fulgte båren heim til Flatanger, og Petter Opland ble begravet fra Vik kirke 18. april 1948. Kisten var drapert i det norske flagg, og det var æresvakter i kirken.

Geir André Lein fikk Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner overrakt av kommandørsersjant Tore Allan Grønning.
Skyteskive i Sør-Libanon
Flatanger hadde også mange soldater som tjenestegjorde i Norbatt, den norske infanteribataljonen i Sør-Libanon, fra 1978 til 1998.

Etter at Israel invaderte Sør-Libanon, vedtok FNs sikkerhetsråd å sette inn fredsbevarende styrker. Deres oppgave var å se til at Israel trakk seg ut og  at Libanon fikk tilbake sin suverenitet i området.

Norge bestemte seg for å sende soldater, og flatangringen Geir André Lein deltok i den første kontingenten som ble sendt til Libanon i 1978.

- Vi ble levende skjold. Det skjønte vi først etterpå. De skjøt på oss daglig fra begge sider. Jeg trodde ikke jeg skulle komme levende derfra, fortalte Lein.

I likhet med mange andre FN-veteraner, har tjenesten satt spor også hos ham.

- Jeg sliter med det nå. Jeg våkner om natta og tror det er min tur til å bli skutt. Forsvaret påla oss taushetsplikt, og den er ikke hevet. Det har vært "tussi", sa Geir André Lein, som torsdag ble hedret for innsatsen han gjorde for FN og Norge for 41 år siden.