Siste
Hør debatten om nærpolitireformen her. Videoen starter med behandlinga av uttalelsen til reformen.

Tverrpolitisk kritikk av nærpolitireformen

Politikere fra SV til Høyre gikk på talerstolen i kommunestyret og kritiserte nærpolitireformen, som gjør at Flatanger mister lensmannskontoret.


- Å kalle dette for et nærpoliti, er noe av det største misbruk av navn fra det offentlige jeg noen gang har hørt, sa Trond Strøm (Sp).

Han mente det var helt meningsløst å fjerne lensmannen, og så kalle det nærpoliti. - Det vil bli et dårligere politi i distriktene, sa Strøm.

Kommunestyret er bedt om å uttale seg til den lokale organiseringen av politiet, som en følge av nærpolitireformen.

Mange lensmannskontor fjernes og erstattes av en politikontakt. I Namdalen vil alle lensmannskontor, unntatt kontorene i Nærøy, Grong og Namsos, forsvinne om politimesterens forslag blir vedtatt.

- For meg framstår nærpolitireformen for Flatanger sin del mer som en fjernpolitireform. Vi mister mer enn vi får, sa Øivind Strøm (Sp), som mente reformen betyr sentralisering.
- Nytale
Reidar Lindseth (V) kalte nærpolitireformen for nytale, et begrep forfatteren George Orwell innførte i boka 1984. Nytale betyr at ordet betyr det motsatte av det det egentlig betyr, og nærpolitireformen er et slikt ord, mente Lindseth.

- Dette er sentralisering, og det er så ille at det er nesten ikke til å tro. Vi kunne like godt å ha sendt inn et blankt ark og sagt at dette er noe vi ser sterkt uenig i, sa Lindseth.
- Sentralisering
Arne Skorstad (H) mente at nærpolitireform er et helt meningsløst ord for oss i distriktene.

- At vi i distriktene skal lide fordi de trenger mer politi i sentrale strøk, det syns jeg ikke noe om. Dette er sentralisering av statlige stillinger, sa han.

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås (Sp) ville stemme for formannskapets innstilling, og påpekte at det er viktig at politikontakten har et lokale i Flatanger.
Tvilte på gevinsten
Han tvilte på gevinsten ved å ta inn 9 lensmenn i Namdalen og putte dem i en bil, for å øke antall patruljer fra 1,5 til 2.

- Det kan være med på å redusere kvaliteten på innsatsen, å putte flere inn i  en bil, mente han.

Bjørkås var også opptatt av hvor viktig det er at politikontakten har lokalkunnskap og kjennskap til lokalmiljøet, særlig i forbindelse med store hendelser.
Alternativt forslag
SVs Turid Kjendlie fremmet et alternativt og kortere forslag til vedtak. Der heter det at Flatanger kommune støtter de overordnede mål som er satt for nærpolitireformen, nemlig å sikre tilstedeværelse av et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti der befolkningen bor, og samtidig utvikle gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer.

Flatanger kommune er imidlertid bekymret for at foreslåtte endringer vil virke sentraliserende, og vil framheve betydningen av tett oppfølging av politikontakten og et velfungerende politiråd, heter det i SVs forslag.

Reidar Lindseth, Trond Strøm, Arne Skorstad og Turid Kjendlie advarer mot sentralisering av politiet, noe de mente vil skje når lensmannskontoret i Flatanger blir nedlagt. Reidar Lindseth, Trond Strøm, Arne Skorstad og Turid Kjendlie advarer mot sentralisering av politiet, noe de mente vil skje når lensmannskontoret i Flatanger blir nedlagt.

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag besøkte formannskapet og orienterte om politireformen. Turid Kjendlie mente at politikerne må ta inn over seg en del av de utfordringene han skisserte.
- Nærpolitiformen vil bety to døgnpatruljer. Det er en stor forbedring i forhold til nå, sa hun.

Likevel var hun enig med de andre talerne i at dette er sentralisering, men hun trodde den ville bli vedtatt uansett hva kommunestyret sier.
- Når ikke fram
Reidar Lindseth (V) var enig i at de ikke ville nå fram med uttalelsen. Men han ba de andre om ikke å gi seg, og om å snakke med sine parti.

- Jeg når ikke fram i mitt parti, det er jeg fullstendig klar over, og antakelig ikke dere heller. Men ikke glem det likevel. Dette er viktig for hele distrikts-Norge, sa Reidar Lindseth (V).

Forslaget fra SV fikk to stemmer, og dermed ble formannskapets innstilling vedtatt. Den lyder slik:

Med bakgrunn i de vurderinger som fremkommer i saksutredningen, avgir Flatanger kommunestyre følgende uttalelse i saken:

- Flatanger kommune støtter de overordnede mål som er satt for nærpolitireformen, men finner de faglige begrunnelser for de foreslåtte organisatoriske løsninger å være mangelfulle og delvis fraværende.

- Flatanger kommune mener at dagens løsning med desentraliserte kontorløsninger (lensmannskontor) fungerer godt, og er en ressursmessig god løsning.

- En forventer at det som et minimum i videre prosess i denne sak, hentes kunnskap fremkommet i pågående kommunereformprosess. Ut fra dette bør det som et minimum opprettholdes tjenestested i kommuner som regjering/storting har definert som «ufrivillig små» med bakgrunn i avstander og geografisk beliggenhet.

- Foreslåtte organisering medfører med stor sannsynlighet, at distrikt med lang avstand fra tjenestestedet, vil få en dårligere måloppnåelse og brukertilfredshet enn i dag m.h.t. publikumstjenester, forebyggende arbeid og handlekraft i beredskapssammenheng relatert til lokalkunnskap og responstid.

- Dersom foreslåtte organisatoriske løsninger blir gjennomført, vil politikontaktens rolle og oppgaver bli avgjørende for å kunne videreføre det meget gode arbeid som lensmannen fram til nå har gjennomført – spesielt innenfor det forebyggende arbeid.

- Politiets (lensmannens) oppgave knyttet til den kommunale kriseledelse må ivaretas, med tilstedeværelse, utrykningstid og kunnskap om risiko og sårbarhet. Lokalkunnskap vil også for politiet være avgjørende i krisesituasjoner, der f.eks. dagens kjente kommunikasjons- og IT-løsninger helt eller delvis er satt ut av drift.

- Dersom politikontakten skal lykkes med sin oppgave, vil et fast møtested (lokale) i kommunen være en forutsetning for å oppnå tilfredsstillende kontakt med innbyggere og brukere. Videre bør ikke en politikontakt ha flere enn to «ansvarskommuner».

- Flatanger kommune frykter også at ved gjennomføring av foreslåtte organisatoriske løsning på sikt vil medføre at dagens ansvarsområder, som er tillagt politiet mht til det forebyggende arbeid, i større grad overføres til kommunene uten noen form for kompensasjon.