- Vi er fornøyde. Det er artig at så mange kommer, til tross for været, sier leder Brian Olsen i Villa fyr venneforening.
Båtene gikk i skytteltrafikk mellom Einvika og Villa, og anslagsvis 150 personer deltok på jubileumsfesten. Namsos sangforening satte en ekstra spiss på jubileet. Mannskoret fyller selv 150 år i år. Som et ledd i sin egen jubileumsfeiring, har de lagt opp til å besøke flere steder rundt om i Namdalen.
Av nasjonal verdi
Villa fyr var det første fyret som ble bygd nord for Trondheimsfjorden. Det ble tent for 180 år siden - 1. september 1839. Fyret er trolig verdens siste kullblussfyr som ble nedlagt, og det er nå fredet som kulturminne. - Tidligere riksantikvar Jørn Holme sa at fyrstasjonen er av nasjonal betydning, sa Reidar Lindseth, lokalhistoriker og ildsjel i Villa fyr venneforening, som redegjorde for historien til fyret. Satsinga på å bygge nye fyr, var den del av nasjonsbygginga etter 1814, fortalte Lindseth. Før 1814 var det bare ti fyr i hele landet. Fram til 1831 ble 12 nye fyr satt i drift. Da det ble snakk om fyr nord for Trondheimsfjorden, ble jekteskipperne spurt hvor de helst ville ha et fyr. De ønsket seg et fyr ved det farlige havstykket Folla, og da ble Villa valgt.70 mann i arbeid
Amund Hansen ble utpekt til å være byggeleder, og han kom til Villa i 1938. Det ble kjøpt inn båt og hest for å frakte byggematerialer og utstyr, og hele 70 mann pluss tauser som sto for forpleininga, var i arbeid på Villa. - De gjorde forberedende arbeid i 1838. De bygde lager, hus og vei. De dro heim om vinteren, og våren 1839 kom de tilbake og bygde selve fyret. 1. september ble det tent, fortalte Reidar Lindseth.


Gave fra kommunen
Ordfører Olav Jørgen Bjørkås var til stede under feiringa av 180-årsjubileet, og hadde med en gave på 5000 kroner fra kommunen. - Venneforeninga gjør en helt utrolig innsats for å holde anlegget i stand og gjøre det til en møteplass. Det er en helt unik frivillig innsats som er lagt ned, og det er viktig for oss å støtte opp om dere, sa Bjørkås.- Ble inspirert
Styremedlemmer i Norsk fyrhistorisk forening, Henriette Skjæveland og Marianne Johnsen, var til stede under jubileumsfeiringa. På besøk var også Kjell Olsen, en av to fyrvoktere i landet som fortsatt jobber på et bemannet fyr. Olsen hadde med en gave på 10.000 kroner fra Kystverkmuseet, og han var glad for å ha tatt den lange veien til Flatanger. - Det er stort å komme hit. Vi holder på med å restaurere et kullblussfyr, og har gått igjennom alle detaljene her. Vi er blitt skikkelig inspirerte, og det er kjempegøy at det er så mange engasjerte her, sier Henriette Skjæveland. Også tre tippoldebarn av prosjektleder og den første fyrvokter på Villa, Amund Hansen, var til stede under jubileet. Venneforeninga hadde lagt opp til en flott jubileumsfeiring, med servering av mat, kaffe og kaker, omvisning i fyret og natursti. Sistnevnte var det nok få som deltok på, slik været ble.