Menig Tomas Asplund og skipssjef Anders Krakstad tok godt imot de besøkende, og fjerdeklassingene Vetle Moestue Lindseth (til venstre) fra Trondheim og Magnus Tyldum Ribsskog fra Flatanger var begge imponert over skipet.

Stor stas med besøk på Kystvakta

Omvisning på kystvaktskipet "Njord" ble ett av  høydepunktene for mange under Kystdagan på Vik i helga. - Kult, mente Vegard Moestue Lindseth.


Med over 500 besøkende, ble det satt ny besøksrekord under Kystdagan. Flott vær, mange aktiviteter, korpsmusikk og redningsøvelse bidro til å trekke mye folk til Vik.

- Vi er kjempefornøyde med helga, og med ny rekord. Den forrige rekorden var på 450 besøkende, sier Brita Finseth i Vik Båtforening, som arrangerte Kystdagan sammen med Vik Brygge.

Klatretårnet var et populært innslag under årets Kystdager, som samlet rekordmye folk. Klatretårnet var et populært innslag under årets Kystdager, som samlet rekordmye folk.

Åpent skip
Besøket av KV "Njord" satte en ekstra spiss på Kystdagan for mange, ikke minst for den yngre garde som fikk omvisning i skipet.

- Vi syntes det er hyggelig å få vise oss fram. Til å være her ute, har det vært kjempebra besøk, sier skipssjef, kapteinløytnant Anders Krakstad.

Han forteller at det ikke er så ofte de holder åpent skip. Men da de skulle til Vik for å delta på en redningsøvelse, passet det godt å invitere folk om bord.

Mange flatangringer og tilreisende under Kystdagan fikk omvisning på kystvaktskipet "Njord" under besøket på Vik lørdag. Mange flatangringer og tilreisende under Kystdagan fikk omvisning på kystvaktskipet "Njord" under besøket på Vik lørdag.

- Ungene her er flinke til å bruke vest, og det virker som at de er veldig sjøvante, sier Krakstad, som har et mannskap på 15 om bord på "Njord".
Redning til sjøs
Mange ble imponert over hva kystvaktskipet inneholder og kan bidra med. Skipet er det offentliges redningsetat på sjøen, i tillegg til å ha mange oppsynsoppgaver innen miljø, fiskeri, toll og utlendingsloven.

Stig Mortensen fra Lauvsnes er befal om bord på KV "Njord", og lørdag fik k han besøk av dattera Jenny (7 mnd). - Jeg trives kjempegodt om bord, sier Stig, som har vært fast mannskap på Kystvakta i sju år. Stig Mortensen fra Lauvsnes er befal om bord på KV "Njord", og lørdag fikk han besøk av dattera Jenny (7 mnd). - Jeg trives kjempegodt om bord, sier Stig, som har vært fast mannskap på Kystvakta i sju år.

"Njord" har oljelenser og vannkanon om bord, og kan bistå ved oljeutslipp eller brann. Skipet har stor slepekapasitet. "Njord" er også sentral i søk og redning til sjøs, og har selvsagt dykkere og sanitetsfolk om bord, og en godt utstyrt sykelugar.

Oppdraget på Vik besto i å delta i en redningsøvelse sammen med nødetatene på land. To mann var falt over bord fra en småbåt, den ene holdt seg flytende ved båten, mens den andre hadde gått til bunns.

Da 110-sentralen fikk nødmeldinga, rykket brannvesenet og ambulansen i Flatanger ut med blålys. De var for anledningen stasjonert like i nærheten, og kom raskt til stedet.

KV "Njord" ruvet godt på Vikfjorden, og lettbåten gikk i skytteltrafikk med besøkende. KV "Njord" ruvet godt på Vikfjorden, og lettbåten gikk i skytteltrafikk med besøkende.

Kystvaktskipet "Njord" satte lettbåt med dykkere på vannet, og kjørte i retning ulykkesstedet. Flatanger brann- og rednngsvesen satte sitt utstyr for overflateredning på sjøen og berget mannen som holdt seg flytende, mens dykkere fra "Njord" hentet opp "personen" som lå på bunnen.

- Vi ønsker å vise hvilke ressurser vi disponerer. Mange visste for eksempel ikke at Flatanger brannvesen har utstyr for overflateredning, sier Svein Åge Finseth i Namsos brannvesen, som var øvingsleder.

Ifølge tilbakemeldingene fra aktørene, var at dette var en grei og viktig øvelse. - Vi liker å øve sammen med det lokale brannvesen, sier skipssjef Anders Krakstad på "Njord".
Mange aktiviteter
Kystdagene ble ellers arrangert over tradisjonell lest, med boder, grillmat og aktiviteter. I år var klatreklubben på plass med klatretårn, noe som var et populært innslag.

Den yngre garde nådde ikke helt opp, med gjorde en god innsats i rokonkurransen. Den yngre garde nådde ikke helt opp, med gjorde en god innsats i rokonkurransen.

Årets rokonkurranse ble vunnet av Are Krogstad og Magnus Nordvik, mens et lag bestående av Iver Aune Krogstad, Håkon og Benjamin Lein Fuglår vant triatlon.

Nytt av året var en korpskonsert under Kystdagan. Flatanger musikkforening hadde planlagt en minikonsert, men i tillegg var de to sammenslåtte korpsene Buvik og Viggja på avslutningstur til Flatanger. De ønsket å holde en konsert, og den ble naturlig nok lagt til Vik.

Buvik og VIggja musikkorps under sin dirigent Arve Blåsmo, holdt en flott konsert under Kystdagan. Buvik og VIggja musikkorps under sin dirigent Arve Blåsmo, holdt en flott konsert under Kystdagan.

- Det var kjempeartig å få korpsene på besøk. Det skapte god stemning, sier Brita Finseth i Vik båtforening.

På ettermiddagen lørdag var det klart for en såkalt vennskapskamp mellom Lauvsnes og Vik, og den endte 1-0 til hjemmelaget Vik. Kaifesten på kvelden samlet også mye folk. Der spilte "Hånstauran" fra Leksvik opp til dans.