Med Anny Bruheim som danselærer, lærte elevene linedance.

Med dans på timeplanen

Det var nesten surrealistisk. På en helt vanlig onsdag ettermiddag, var Framheim på Vik full av danseglade folk i alle aldre - fra 1. klassinger til pensjonister.


Hva skjedde? Jo, Flatanger montessoriskole har noe de kaller "Månedens happening". Elevene blir overrasket med noe helt utenom det vanlige.

Denne dagen var det gammeldanskurs. Tre pensjonister var hyret inn for å lære elevene fra 1. til 10. klasse gammeldans og linedance.

Laila Rasmussen svinger seg polka med Mats Fornes Hustad. Laila Rasmussen svinger seg polka med Mats Fornes Hustad.

På ettermiddagen var hele bygda invitert til gammeldans med levende musikk. Og folk møtte opp i hopetall. Som en sa: - Det er flere her i dag enn på en vanlig fest.

- Kan danse uten å være flau
- Kjempestas. Dette er noe vi aldri vil glemme, sier Gaute Røsten. 8.klassingen svingte seg ivrig på dansgulvet etter å ha lært både polka og reinlender tidligere på dagen.

Gaute Røsten tror det blir mye artigere å gå på fest når han kan danse, som her sammen med Ester Einvik Dahle. Gaute Røsten tror det blir mye artigere å gå på fest når han kan danse, som her sammen med Ester Einvik Dahle.

- Jeg har alltid ønsket å lære meg å danse. Nå kan jeg danse uten å være flau. Og så er det et godt sjekketriks, sier Gaute.

Elevene startet med danseskole klokka 08.30 og holdt på til 14.00, bare avbrutt av en liten pause med mat.

- Elevene har vært veldig ivrige. Da de skulle ut en tur i pausen, begynte de å danse utenfor her, sier rektor Susann Aagård Skotnes.

Dansegulvet var fullt hele ettermiddagen, med dansere i alle aldre. Dansegulvet var fullt hele ettermiddagen, med dansere i alle aldre.

Hun forteller at noe av hensikten med "månedens happening", er å knytte elevene tettere samme på tvers av trinnene. Tidligere har "månedens happening" vært blant annet velværedag, Tae kwon do, bygdekafe, bingo og tur til Stiklestad for å få julestemning.

- Denne gangen fant vi ut at vi ville ha fokus på gammeldans. Vi tenkte at det måtte være noen eldre som kunne lære bort til de yngre, sier Skotnes.

MikMoe spilte til dans, fra venstre: Stein Moe, Kjell Helge Moe og Mikael Røsten. MikMoe spilte til dans, fra venstre: Stein Moe, Kjell Helge Moe og Mikal Røsten.

Skolen spurte Laila Rasmussen og Odd Høstland og å lære bort gammeldans, og de stilte velvillig opp. Anny Bruheim ble spurt om å lære bort linedance, og der var svaret like positivt.

- Folk stiller opp! Vi tenkte at det var fint å vise at de eldre har noe å lære bort til de yngre, og å vise at vi har folk i Flatanger som kan mye, sier Susann Aagård Skotnes.

Anny Bruheim, Odd Høstland og Laila Rasmussen stilte velvillig opp som danselærere. Anny Bruheim, Odd Høstland og Laila Rasmussen stilte velvillig opp som danselærere.

De spreke pensjonistene var ikke bare danselærere på dagtid - de svingte seg også i dansen med elevene på ettermiddagen.
- Dyktige unger
- Ungene er veldig dyktige., sier Laila Rasmussen.

- Jeg hadde ikke trodd at guttene ville bli med, men alle ble med, og alle danset. Alle lærerne var også med.

- Fikk de til de forskjellige dansene?
- Ja, de danset reinlender og polka. Vals rakk vi ikke, sier Laila.

Både danselærerne og bandet som stilte opp for anledningen, fikk blomster og takk for innsatsen. Stein Moe, Kjell Helge Moe og Mikal Røsten - som ble til MikMoe - spilte sammen for første gang, men kanskje ikke siste.

Og elevene fikk lære noe som vanligvis ikke står på timeplanen.

- Nå blir det artigere å gå på fest. I stedet for å sitte i ro, kan vi ta en dans, sier Gaute Røsten.