Ligger i hardtrening før plateslipp

Flatanger-bandet er yr av forventing foran fredagens plateslipp og relasekonsert på Nidelven bar og scene i Trondheim.

Endelig - etter å ha spilt sammen i 14 år - skal de gi ut et fullverdig album, attpåtil både på vinyl, som CD og selvsagt på alle strømmetjenester.

- Det er rock'n roll, det er bare det vi kan, sier vokalist Jens Martin Olsen når vi besøker bandet i det leide øvingslokalet, Skytterhuset på Vollamyra.

Årets første øving
Gjengen er samlet til første øving i år. De har nettopp spilt i Brønnøysund, og mange av låtene på albumet har de spilt live en stund. Men det gjelder å finpusse litt, ikke minst hvordan de skal rigge og opptre på scenen.

- Hvordan vil dere selv beskrive albumet?

- Det er vakkert, tøft og det svinger, sier Amund Johnsrud.

- Noen sanger gir deg lyst til å ligge helt opp til fartsgrensa, mens andre gir deg lyst til å kline i baksetet, sier vokalist Jens Martin Olsen.

Den gamle serveringsluka i Skytterhuset fungerer fortsatt, og slik er utsikten derfra når Jens Martin Olsen og resten av Stiv Kuling øver foran releasekonserten. Den gamle serveringsluka i Skytterhuset fungerer fortsatt, og slik er utsikten derfra når Jens Martin Olsen og resten av Stiv Kuling øver foran releasekonserten.

Albumet har tydeligvis falt i smak hos dem som har hørt det. Namdalsavisas anmelder rullet en fem-er på terningen, og han skrev at bandet nå har med seg gull i bagasjen når de skal ut og spille.
Byttet navn
Bandet skiftet nylig navn fra Steve Cooling til Stiv Kuling. Uttalen er den samme, men assosiasjoner til danseband gjorde at gutta byttet skrivemåte. Albumet heter også Stiv Kuling. Men tekstene er fortsatt på engelsk.

[annonse]
- Vi har diskutert om vi skulle ha noen låter på norsk, sier Jens Martin, som ikke helt ser for seg at han vil være komfortabel med å synge på morsmålet.

I starten gikk det mye i coverlåter for det unge bandet, som var et produkt av musikkskolen. Etter hvert begynte de å lage egen musikk, og da løsnet det.

- Vi kom til et punkt da det ble veldig lite givende å spille coverlåter, sier Jens Martin.
Bare egne låter
Gutta kan tidfeste "oppvåkningen" til en bestemt januardag. Bandet hadde spilt coverlåter hele jula, og fant ut at nå var det nok. Men det tok litt tid før det løsnet. Nå er det egne låter de får mest respons på hos publikum. På det nye albumet er det selvsagt bare egne låter.

- Hvordan blir låtene til?

- Noen kommer med ideer, og andre slenger seg på. Det er ingen som kommer med ferdigskrevne låter, sier Amund Johnsrud.

Et par av låtene på det nye albumet, er tidligere gitt ut på singel. "How We Do It" har allerede rukket å feste seg i pannebrasken hos publikum, og er også blitt spilt på NRK Trøndelag.

- Vi merker det når vi spiller live, at det er de selvlagde låtene som slår best an. Da har vi kanskje mest energi, og de får fram det beste i oss, sier Amund.

- Og så er det mye artigere å spille det vi har lagd selv, sier Jens Martin.
Etablert og satser for fullt
Selv om Stiv Kuling, eller Steve Cooling, har eksistert siden 2004, har det vært litt ujevn aktivitet. Bandmedlemmene har vært i militæret og tatt utdanning, men nå har de på et vis kommet heim igjen.

Fire av de fem opprinnelige medlemmene har bosatt seg i Flatanger og jobber innen havbruk, mens Amund Johnsrud er lærer på Steinkjer. Nå har bandet også fått et sjette medlem, Frank Reppen fra Salsnes. Han var med som produsent i studio, og ble med etterpå.

De siste åra har bandet hatt et mål om å utgi et album. For å nå et større publikum og få spillejobber utenfor Namdalen og Trøndelag, trenger de noe håndfast å vise til.
Live i studio
For ett år siden gikk bandet i studio hos Erik Øien på Otterøya. Som liveband fant de fort ut at det gikk best om de spilte mest mulig i lag. Vokal ble lagt på i etterkant.

- Vi er et liveband, og det er greit å kunne spille låtene på plata når vi er ute også, sier Jens Martin.

- Det ble som vi ville. Jeg er stolt av resultatet. Det er ikke noe jeg vil endre på, sier Amund.

Jens Martin Olsen er kjent for å gi alt på scenen. Den mannen står neppe særlig rolig når låtene på det nye albumet skal spilles etter plateslippet fredag. Bak fra venstre: Mads Fallet, Amund Johnsrud, Frank Reppen og Sondre Johnsrud. Kim Aakervik lå heime og var syk denne kveldenl. Jens Martin Olsen er kjent for å gi alt på scenen. Den mannen står neppe særlig rolig når låtene på det nye albumet skal spilles etter plateslippet fredag. Bak fra venstre: Mads Fallet, Amund Johnsrud, Frank Reppen og Sondre Johnsrud. Kim Aakervik lå heime og var syk denne kveldenl.

Bandet var i studio i sju dager. Da de var ferdige siste kvelden og pustet ut, sto radioen på.

- Herreavdelingen på P1 hadde plukket opp vår første singel. Jan Friis satt og snakket om oss i første del av sendinga, sier Jens Martin.

- Da får vi tro på det vi holder på med, sier Amund, som håper at det nye albumet også vil bli lagt merke til. For Stiv Kuling vil nå ut til flere, og gjerne bli listet også på nasjonal radio.
Konsert i Flatanger
Etter plateslippet i Trondheim fredag 3. mars, er det duket for konsert også i Flatanger - når Zanzibar åpner igjen, trolig i midten av mars.

- Vi har booket en del spillejobber. Vi skal blant annet spille på Steinkjerfestivalen. Det blir et steg opp for oss, med større scener og større publikum enn vi er vant til, sier Jens Martin Olsen, før han går på den improviserte scenen i Skytterhuset og tar et par låter.

Men hvorfor ble Skytterhuset valgt som øvingslokale? Riktignok gikk Prudence foran med å øve i et forsamlingshus på Mellingsmoen i Namsskogan, men det er lite som minner om lange raidere (bortsett fra et par tomme ølbokser) og glamour i Skytterhuset - hvor det for øvrig ble sprengfyrt for å få opp litt temperatur.

- Vi var lenge på leting etter et øvingslokale. Før øvde vi litt mer sentrumsnært, og vi ble som en magnet. Folk kom innom, og det var trivelig, det. Men det ble ineffektivt. Her er det fredelig, sier Jens Martin Olsen.

Fullt så fredelig blir det neppe på Nidelven bar og scene fredag når Stiv Kuling går på scenen. Ryktene sier at nesten alle billetter er solgt, så der blir det nok både stinn brakke og høyere temperatur enn i Skytterhuset på Vollamyra....

[annonse]