Siste
- Næringa kan ikke dra lasset helt alene, sier daglig leder Alf Magne Hanssen i Vik Brygge Eiendom, som står i fare for å tape ei omsetning på 1,9 millioner kroner.

- Kommunen må på banen for å redde næringa

Vik Brygge skulle ha tatt imot de første gjestene i forrige uke. Nå står alt tomt på ubestemt tid. 1,9 millioner kroner i leieinntekter kan gå tapt. For reiselivsnæringa i Flatanger er det bom stopp, men også andre sliter.


- Kommunen må på banen for å redde reiselivsnæringa, sier daglig leder Alf Magne Hanssen i Vik Brygge Eiendom AS.

Korona-pandemien får store konsekvenser for reiselivsbedriftene i Flatanger. Kundene - og dermed de forventede inntektene - uteblir.

Onsdag gikk ordfører Olav Jørgen Bjørkås ut og sa at kommunen sidestiller bobiler, campingvogner og reiselivsanlegg med hytter, noe som i praksis innebærer at kommunen er stengt for turister utenfra.

- Kan ikke dra lasset alene
- Jeg er enig i at vi i reiselivsnæringa må ta vår del. Vi ønsker heller ikke å få hit folk med korona-smitte. Men det er ikke rett at næringa skal dra lasset helt alene, sier Alf Magne Hanssen.

Han mener at kommunen må komme på banen, og i det minste gi avkall på eiendomsskatt og kommunale avgifter.

- I tillegg må kommunen hjelpe oss og snakke med de rette myndigheter, slik at vi kan få vite hvor vi kan søke for å få noe av de krisepakkene som regjeringen har lansert, sier Hanssen.
Store investeringer
Han er usikker på hvordan det vil gå med bedriften. I fjor investerte Vik Brygge i to nye leiligheter og båter. Reiselivsanlegget består nå av sju leiligheter og 15 utleiebåter. I tillegg leies to leiligheter av Coop for videreutleie.

Her skulle det ha vært fullt av utleiebåter. Bare en båt er satt på vannet, forteller Alf Magne Hanssen.

- Vi har god dialog med banken, som har frosset lånene. Jeg er likevel redd for ettervirkningene. Vi har forsikringer, strømregninger og avgifter som skal betales. Om vi bare får utsettelse, skyver vi regningene foran oss, sier Alf Magne Hanssen.

Han har permittert den ene ansatte på reiselivsanlegget. Den andre ansatte skulle komme fra Tyskland, men ble stoppet før han reiste til Norge. Leietakerne som leide leiligheter i vinter, har flyttet ut for at anlegget skulle være klart til sesongåpning.

Vik Brygge har leid ut hele anlegget til et tysk selskap. Fra 19. mars skulle halve anlegget ha vært fylt opp. Fra april og ut september var det fullbooket.

Men avtalen faller bort når det oppstår en epidemi, og dermed blir det ingen penger på konto.
- Et mareritt
- Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi kunne ha satset på det norske markedet. I forrige uke var jeg i kontakt med ordføreren og spurte om vi kunne ta imot gjester fra Namdalen som ville feire påske her. Han skulle undersøke, og nå kom altså svaret.

Alf Magne Hanssen sier at det kan være vanskelig å satse på nordmenn utover sommeren også. Hvis reiseforbudene blir opphevet, vil tyskerne som har bestilt, komme.

- Dette er egentlig et mareritt, sier han.

Prosjektleder Kristin Haanshuus i Proneo sier at noen frykter de skal gå konkurs. (Arkivbilde)
Frykter konkurs
Vik Brygge er ikke de eneste som står uten gjester. Det samme gjelder alle reiselivsbedriftene i Flatanger. Noen frykter konkurs.

Proneo utførte i forrige uke en spørreundersøkelse blant næringslivet, og den viser at korona-situasjonen har fått store følger.

- For reiselivet er det helt stopp. Noen har dette som tilleggsnæring, mens andre er bekymret for om de vil gå konkurs eller ikke, sier prosjektleder Kristin Haanshuus i Proneo.

22 bedrifter svarte på undersøkelsen, og av disse tilhører 41 prosent reiselivet og 18 prosent bygg og anlegg. Nesten halvparten av de som svarte, har mellom 1 og 5 ansatte.
  • 9 av bedriftene, eller 41 prosent, har permittert ansatte. 6 har svart at de kanskje må permittere folk.
  • 14 av 21 bedrifter svarer at de har opplevd kanselleringer, mens 17 svarer at de måttet avlyse eller utsette aktiviteter.
  • 3 bedrifter oppgir at de frykter konkurs, mens 5 ønsker ikke å svare.
33 permittert
Ifølge NAV ble 24 personer i Flatanger permittert i uke 12 og 9 personer i uke 13.

En annen statistikk hos NAV viser antall permitterte i Flatanger fra uke 11, og den viser følgende permitterte fordelt på type næring:
  • 9 industri
  • 4 bygg og anlegg
  • 4 varehandel og reparasjon av motorvogn
  • 8 overnattings- og serveringsvirksomhet
  • 4 helse og sosialtjenester
- Selv om reiselivsnæringa ikke har fått yrkesforbud, er det stopp som følge av korona. Kunder har avbestilt eller utsatt ferieturen, sier Kristin Haanshuus.
Zanzibar uten gjester
For Zanzibar Inn lå det an til å bli en bedre sesong i år enn i fjor, med masse bestillinger fra utenlandske fisketurister. Men det var før koronaen.

- Det er helt uvirkelig. Vi kan ta sjanser ellers, om vi skal pusse opp eller investere i båter. Men dette kunne ingen forutse, sier Camilla Aakervik, restaurantansvarlig på Zanzibar.

- Alt fra midten av mars og framover er avlyst, sier Camilla Aakervik på Zanzibar, som har hatt suksess med "Take away" i disse hjemme-tider.

Zanzibar Inn har restaurant og 15 leiligheter, utleiebåter og motellrom. Fra 20. april var det meste utleid til fisketurister fra Tyskland, Tjekkia, Nederland, Polen og andre land.

Før den tid skulle Zanzibar hatt fire større grupper på kurs og samlinger. Med 20-30 deltakere i hver gruppe, som skulle ha overnatting, middag og tur på sjøen, var det en kjærkommen inntekt i den rolige tida før fiskesesongen startet.

- Det så veldig bra ut, med studenter, bedrifter og organisasjoner som skulle komme. Men det ble det ikke noe av. Alt fra midten av mars er avlyst, sier Camilla Aakervik.

Fisketuristene er svært positive, og mange av dem avventer hvordan ting utvikler seg. De håper grensene skal åpne slik at de kan komme senere.

- Noen har ombooket til september, mens andre nok ikke vil komme. Men de er veldig positive, sier hun.
Populært med "take away"
Restauranten vil være stengt i påska. Men restaurantsjefen har planer om å organisere et par kvelder med "take away" i påska.

Hun har allerede hatt noen kvelder med "take away", og det er slått svært godt an. Onsdag kveld var det full fart på kjøkkenet, og 40 pizzaer og 20 burgere ble levert ut til folk som kom og hentet.

- Det er virkelig artig. Vi var spente på responsen, men det virker som at folk setter pris på dette tilbudet. Det er veldig trivelig at folk kommer innom og skryter. De setter pris på små gleder i disse tider, og det er bra at folk bruker tilbudet, sier Camilla Aakervik.

Ennå har Zanzibar ikke regnet på hvor mye omsetning de risikerer å tape. De har holdt på ei stund og har forholdsvis lite lån. Camilla Aakervik er mer bekymret for de andre aktørene i reiselivsnæringa i Flatanger.

- Det er ikke sikkert alle har ryggrad til å gå på en vinter til. Det er på sommeren vi skal gjøre det.  Mange driver på samme måte, og de siste åra har vi blitt flere. Det er positivt og har bidratt til at områder er blitt snakket opp. Vi har ingen å miste, sier Camilla Aakervik.

Hun er spent på pakken som regjeringen har vedtatt, og om det kan hjelpe reiselivsbedriftene over kneika.

- Vi må berge oss gjennom dette, og jeg håper at alle er med på lasset, sier hun.
Mange hardt rammet
I tillegg til reiselivet, rammet også mange andre næringer, som varehandelen og serviceyrker. Blant annet er det full stopp for frisører og fotterapeut, og drosjenæringa er hardt rammet. Når hyttefolket og turistene uteblir, vil også butikkene og verkstedene merke kraftig nedgang i omsetninga.

Folla Bil & Båt i Storlavika er en av bedriftene som har vært nødt til å permittere ansatte.

- Vi har permittert alle ansatte i 90 prosent. Vanligvis har vi fullt opp å gjøre nå før påske med utsett av båter. Men når folk ikke får dra på hytta, ringer de og sier at de ikke vil ha ut båten, sier daglig leder Lars Haagensen.

Det er i tillegg langt færre av lokalbefolkningen som tenker på vedlikehold og reparasjoner av bilen nå i disse korona-tider.

Regjeringen lanserte torsdag en kompensasjonsordning for bedrifter med inntektsbortfall, og mange setter sin lit til den.

- Formålet med denne ordningen er å hjelpe bedrifter som normalt er sunne og levedyktige, men som nå er så økonomisk hardt rammet av virusutbruddet at de sliter med å få endene til å møtes, sa finansminister Jan Tore Sanner da han presenterte opplegget torsdag. Det blir mulig å søke om penger fra ordningen etter 17. april.