DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatternes meninger. I den rykende ferske Regionale utviklingstrekk 2021 slår Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) fast at norsk verdiskaping øker aller raskest i Trøndelag, med hele 2,9 prosent årlig siden 2014. Det er en trend som kan vedvare. I det nasjonale spiskammeret Trøndelag er mer av verdiskapingen knyttet til havbruk, landbruk, fiske og primærforedlingsindustri enn i andre fylker. Disse næringenes bidrag til bruttoregionalproduktet er faktisk dobbelt så høyt her i Trøndelag enn snittet i Norge. Hvorfor dette er bra? Jo, fordi disse næringene allerede produserer store mengder sunn mat med verdens laveste medikamentbruk. Og fordi bionæringene våre kan flerdoble verdiskapingen gjennom å utnytte Trøndelags bioressurser både bedre og mer bærekraftig enn i dag. Dette er i tråd med ønsket politikk. Stor innovasjonsiver I tillegg til at regionen allerede har verdensledende teknologimiljøer, viser Regionale utviklingstrekk 2021 at virksomheter i Trøndelag har den høyeste FoU-intensiteten i Norge. Andelen foretak med innovasjonsaktivitet er også over landsgjennomsnittet. Det ligger til rette for at Trøndelag kan fortsette trenden med raskere verdiskapingsvekst. Med støtte fra Trøndelag fylkeskommune har de blå innovasjonsmiljøene Blåbasen i Trondheim, Blått kompetansesenter (BKS) på Frøya, Havbruksparken Midt-Norge i Flatanger og InnovArena i Rørvik inngått et partnerskap for å stimulere innovasjonstakten i marin sektor.
- I Havbruksparken Midt-Norge skal klimagassen CO2 omdannes til nye marine proteinprodukter du neppe har hørt om før.
- Rundt Hitra og Frøya utvikler BKS-miljøet storsatsninger på økt transport av laks og grønnsaker til sjøs og med testanlegg for produksjon av fornybar energi på havet.
- Medlemmer av innovasjonsklyngen i Rørvik utvikler verdens første havgående hydrogenfartøy og en nullutslipps energihub for kystfarten.
- Bedriftene i Blåbasen i Trondheim løfter kompetansen rundt den framvoksende RAS-teknologien.
