Byggeprosjektet har økt i omfang siden de første planene ble lagt. Først var det snakk om 30 millioner kroner, men nå blir investeringa på 75 millioner kroner.
Økninga skyldes at både bygget og båtheisen blir større enn først planlagt. Båtheisen skal kunne ta båter opp til 420 tonn, mens den første var beregnet for båter opp til 200 tonn. Båtheisen blir Trøndelags største - og kanskje også en av de aller største i landet.
Nesten to mål bygg
Med større båtheis måtte også bygget bli større og høyere. Bygget får en grunnflate på 1.850 kvadratmeter, og det blir hele 20 meter høyt med en 18 meter høy port, slik at båtheisen kan kjøre inn og ut med store båter. - Kundene har signalisert at de ønsker en stor heis. Siden vi begynte å planlegge, er båtene blitt større. Denne kan ta Bjørøyvær og andre servicebåter opp til cirka 24 meter, sier markedssjef Greger Samuelsen i Folla Maritime. Det bygges også mesanin, en mellometasje, på høyde med båtripa, noe som gjør at arbeidsfolket kan gå inn og ut av båten under bygging og service. Totalt bruksareal blir på 2.400 kvadratmeter.

En god forretningsidé
Utbygger er Storlavika Eiendom AS, som eies av Bjørøya Holdning. Folla Maritime Service skal leie anlegget.
- Ja, avstand spiller en rolle. Vi må drive så effektivt som mulig. Samtidig har vi et godt forhold til Rørvik Marina og Moen, og vi ser for oss mer samarbeid med dem framover, sier Løfsnæs.
Satser stort på service
Med stor båtheis og rikelig med plass både inne og ute, vil Folla Maritime satse enda mer på service, vedlikehold og ombygging av fartøy enn i dag. Kapasiteten økes kraftig med større plass og båtheis, som gjør at flere båter kan tas på land og jobbes på samtidig. I en tradisjonell slip kan bare en båt tas opp om gangen. - Vi legger opp til samme nivå på nybygg som i dag. Men vi planlegger å splitte nybygg og service, slik at det blir egne folk som tar seg av serviceoppdragene. Vi planlegger gradvis å øke kapasiteten kraftig på service, og da blir det behov for flere ansatte, sier daglig leder Runar Brennvolleng i Folla Maritime. Han mener at det med full drift på servicesida, vil bli behov for totalt 30-40 ansatte. I dag er det 20 ansatte i selskapet. - Vi ser i dag at mange båter som har behov for service, havner andre steder fordi vi ikke har kapasitet til å ta imot dem, sier Brennvolleng. I tillegg har både oppdrettere og servicebåtrederier ofte behov for å ta opp båter for vask og desinfisering, etter å ha vært i PD-sonen sør for Buholmråsa.
Mer effektiv drift
Dagens produksjon og service foregår på Øra, i svært tungvinte lokaler. Fire båter kan produseres eller være på service samtidig, og det er ingen uteplass bortsett fra i selve slippen.- I dag bruker vi mye tid på logistikk, med flytting fram og tilbake. Det er også mye arbeid med å forberede slippsetting, sier logistikk- og administrerende leder Camilla Kvaløsæter.
- Hvordan blir arbeidsforholdene i de nye lokalene sammenlignet med de gamle?
- Det blir en formidabel forandring. De ansatte gleder seg. Dette har tatt tid, og de går og venter, og nå ser de at arbeidet har startet, sier Kvaløsæter.
