- Bjørøya går virkelig foran. Dette er første gangen det blir bygd et servicefartøy med batterihybrid framdrift, sa gudmor Merete Knain i Enova.
Det nye fartøyet, som har fått navnet MS Bjørøyvær, har en kombinasjon av dieselelektrisk og batterielektrisk framdrift.
Støtte fra Enova
Fartøyet har kostet 47 millioner kroner å bygge, og statlige Enova har bidratt med 3 millioner. Enova jobber for å omstille Norge til et lavutslippssamfunn, og støtter ny klimavennlig teknologi og innovasjon.

Leverndører og samarbeidspartnere var på plass under dåpen av MS Bjørøyvær. Fra venstre: Lars Eide, Elmarin, Kåre Sletta, Sletta verft, gudmor Merete Knain, Enova og daglig leder Per Anton Løfsnæs i Bjørøya.
Merete Knain sa havbruk er ventet å vokse fram mot 2050, samtidig som klimautslippene skal ned. Da må næringa ikke bli hengende etter på energi og klima.
- Det er viktig for Enova å støtte opp om denne verdikjeden. Men for å få til det, er vi avhengig av framoverlente aktører – også oppdrettere – som ønsker å være blant de første til å ta ny teknologi i bruk. Når Enova har bidratt med i overkant av 3 millioner kroner til fartøyet, er det fordi vi tror at mange andre kan dra nytte av den læringen og de erfaringene som dere vil gjøre dere her, sa Knain.

Nye MS Bjørøyvær er en katamaran, 19 meter lang og 12 meter bred.
- Framtidsrettet
Daglig leder Per Anton Løfsnæs i Bjørøya AS sier at denne satsinga er framtidsrettet.
- For oss er miljø viktig. Vi produserer fisk, og er avhengig av å sette et så lite klima-fotavtrykk som mulig, sier Løfsnæs.
Servicebåten skal brukes ved Bjørøyas lokaliteter fra Roan til Vikna. Den har allerede vært i drift en måneds tid, og erfaringene er gode.

Frode Dølvik i Bjørøya har begynte å bruke nybåten, og er veldig godt fornøyd med kapasiteten.
- Batteriene fungerer veldig bra. Hvis vi ligger ved merda og jobber, holder batteriene i to-tre timer. Hvis vi ligger til kai som nå, varer batteriene i 8-9 timer, sier servicebåtleder Frode Dølvik i Bjørøya.

Verdens første oppdrettsbåt med batterihybrid framdrift.
Per Anton Løfsnæs sier at det er mye tomgangskjøring i anleggene, og da kommer batteriene til sin rett.
- Vi sparer diesel, og det blir mindre støy, noe som er en fordel, han.
Kan lades i anlegget
Batteriene lades ved bruk av generator eller ved tilkopling til landstrøm. Bjørøya har lagt strømkabel ut til halvparten av lokalitetene, og da kan båten lades mens den ligger i anlegget.

Mye folk møtte opp på kaia på Stranda for å overvære dåpen, og Flatanger musikkforening spilte.
Selve dåpen gikk etter boka, ved bruk av alkoholfri champagne og ei spesialkonstruert hylle for å samle opp glasskår.
Flatanger musikkforening med drill spilte, det ble servert kake og selvsagt var det omvisning om bord i Bjørøyas nye flaggskip. Selv om været ikke var det beste, hadde mye folk møtt opp.
MS Bjørøyvær er bygd ved Sletta verft, og daglig leder Kjell Sletta var på plass og overrakte en gave til Bjørøya - et vikingskip som skal få sin faste plass i det langt mer moderne batterihybride fartøyet.