Siste
Disse seks ble anmeldt av politiet for å ha trosset sperringene, fra venstre: Arne Holmen, Kari Merete Andersen, Fride Fuglår Holmen, Liv Åse Andersen Hellum og Hege Skjervø Aune. De har gitt tillatelse til at bildet kan trykkes. (Foto: Fredrik

Åtte anmeldt: - Jeg skammer meg ikke

Åtte aksjonister ble anmeldt av politiet for å trosse sperringene i Hestdalen i Flatanger tordag. - Jeg skammer meg ikke, sier Fride Fuglår Holmen (63).


Sammen med mannen Arne Holmen (69) møtte hun opp også i går for å aksjonere mot vindkraftprosjektet på Sørmarkfjellet. Begge ble anmeldt, og må regne med å få et forelegg.

- Det tar jeg med knusende ro. Jeg skammer meg ikke. Jeg har vært lovlydig hele livet, men på mine gamle dager... Dette er en sak jeg virkelig kan trø til for, sier Fride Fuglår Holmen, som bor på Vik i Flatanger.

Hun synes det er forferdelig at et sånt fint område som Sørmarkfjellet skal raseres for evig og alltid. Og hun reagerer på at det ikke tas noe hensyn til verken hønsehauk, hubro eller svarttrost i området.

- Svarttrost-reir skvetter i bakken når de hogger. Det er helt utidig, sier hun.

Politiet kom etter hvert med fem bilder, derav fire marjer. Men ingen av aksjonistene ble brakt inn til politistasjonen. (Foto: Fredrik Dahle Klocke)

Store politistyrker
Politiet møtte opp med fem biler og 11 politifolk i Hestdalen torsdag.

- Det var helt ut av proporsjoner, sier Fride Fuglår Holmen, som forteller at de var rundt 15 personer som aksjonerte, og det ble nærmest mann mot mann.

Wenche Dahle fra Lauvsnes ble også anmeldt, etter at hun gikk innenfor sperringene.
- Aldri gjort noe galt
- Jeg synes ikke dette er noe artig. Jeg har aldri i mitt liv gjort noe galt, aldri tatt så mye som ei knappenål. Jeg har alltid respektert politiet, lover og regler. Men jeg er så glad i naturen at jeg vil kjempe for den. Jeg kan ikke sitte og se at den blir ødelagt og rasert. Derfor er jeg med på dette, sier Wenche Dahle.

Naturfotografen regner med at det blir to brev med forelegg i posten nå, ettersom mannen Ole Martin Dahle var den første som ble anmeldt. Han satt innenfor sperringen onsdag og nektet å flytte seg da politiet ba ham om det.

Politiet møtte opp med store mannskaper i Hestdalen torsdag. (Foto: Fredrik Dahle Klocke)

Wenche Dahle sier at hun opplever politiet som hardere og mer kontante enn før. Hun hadde regnet med å få en advarsel først, før hun ble anmeldt, men sier at det fikk hun ikke.

- Vi var seks som gikk innom sperrebåndet for å prøve å stoppe hogsten, og da kom politiet og sa at vi ble anmeldt.
Anmeldt da de skulle hente banner
Hun forteller at senere på dagen, da arbeidet var avsluttet, skulle to av demonstrantene hente ned et banner i skogen. De krysset da det avsperrede området.

- Tre politifolk var der med en gang. De skulle bare ta en snarvei for å hente banneret, men ble anmeldt. Det viser at politiet er veldig på, og at det er blitt hardere fronter, sier Wenche Dahle.

Liv Åse Andersen Hellum fra Verdal var en av dem som aksjonerte, og fikk bot tidlig på dagen.

- Jeg vil at mine barn og barnebarn skal se at jeg har gjort det jeg kunne for at de skal få de samme verdiene som jeg har fått av naturen vi har i Norge, sier Hellum, som opplevde anmeldelsen som veldig ubehagelig.