Brian Olsen i venneforeninga foran assistentboligen, som kan leies også i sommer. (Foto: Ove Magne Ribsskog)

Assistentboligen ved Villa fyr åpnes for utleie

Etter en tid med usikkerhet, er det nå klart at assistentboligen ved Villa fyr åpnes for utleie også i år. - Det betyr mye for venneforeninga, sier leder Brian Olsen.


Utleiereglene er forelagt Flatanger kommune og kommuneoverlegen som ikke hadde merknader. Reglene er i tråd med FHIs anbefalinger, og har samme mal som Turistforeningens (DNT) regler. Anlegget var klart for utleie fra og med siste helg i mai.

Viktig for venneforeninga
- Hva betyr dette for venneforeningen?

- For det første er vi veldig fornøyd med at vi fortsatt kan leie ut boligen. Utleie er viktig for Venneforeningen fordi det gir noen kroner til vedlikehold og forbedringer. For det andre er det viktig å vise fram Villa som et viktig og unikt kulturminne. Vi gir også et spesielt alternativ til de som måtte avlyse ferien til Syden eller andre reisemål, sier Brian Olsen.

Boligen har enkel standard. Det er vedfyring for oppvarming, men det er gass-kjøleskap og gass kokemuligheter. Det i alt tre soverom, to stuer, kjøkken og et anneks med soverom og vaskerom.

Villa fyr i solnedgang.
Mye å oppleve
- Hva kan de som leier foreta seg på Villa?

- Et opphold her vil gi gode minner. De som leier vil få nøkkel så de kan ta seg opp i fyret. Der er det en flott utsikt. De kan også sette seg inn i fyrets historie og betydning. For interesserte er det mange tekniske detaljer.

- De som kommer, må ha båt og områdene rundt Villa er blant Flatangers beste fiskeplasser. Villa har også fin badestrand og mange bademuligheter. De som liker å gå i terrenget kan gå opp på Villahatten og nyte utsikten. På en klar dag ser en helt fra Heilhornet i Nordland til langt sør om Osen. Og utsikten til Folla og båttrafikken er enestående, sier Olsen.

Det gir ro i sjela å sitte med ryggen mot fyret og se sola gå ned i horisonten.

Han forteller at dette er et flott område for dem som er interessert i fugler.Her er det havørn, sjøfugler, bekkasiner, gås og småfugler. For de som har kajakk eller kano, er det veldig egnet, og en tur blant holmene i Gladsøyværet blir en fin opplevelse. Det er også mange som sier at bare å sitte ned og nyte utsikten og stillheten er verdt turen alene.
Følg smittevernreglene
- Er det spesielle ting besøkende må passe på?

- Ja, for det første er det å ivareta smittevernreglene. De ligger ute på vår hjemmeside, og vil også ligge i gangen på boligen. Smittevernreglene blir de også opplyst om når de bestiller. Alle må forhåndsbestille.

- For det andre at alle er bevisst på at de besøker et fredet kulturminne, og viser respekt for bygninger og miljø. I tillegg er det sauer som beiter på øya, så det er båndtvang året rundt, sier Brian Olsen, som opplyser at folk kan finne mer informasjon om leie på venneforeningas nye hjemmeside.