Rorbu-anlegget i Kjærsundet er til salgs, og eierne ønsker seg helst lokale kjøpere.

Rorbuer legges ut for salg - ønsker lokale eiere

Korona førte til store inntektstap for Flatanger Rorbuer. Nå legges anlegget i Kjærsundet ut for salg. Eierne ønsker helst å selge til lokale krefter.


- I år har vi hatt en katastrofal situasjon. Det er ikke til å stikke under en stol. Når vi mister tre firedeler av inntektene, sier det seg selv, sier Thor Riseth, styremedlem og en av eierne i Flatanger Rorbuer AS.

Normal omsetning de siste åra har ligget på knappe 2 millioner kroner. Resultatet har vært på 10-15 prosent. Nå er mellom 1 og 1,5 millioner av omsetninga borte på grunn av koronapandemien.

Få tyske gjester
- Vi hadde ingen gjester i vår. Vi åpnet en periode, men så ble Tyskland rødt igjen. De fleste av våre gjester kommer fra Tyskland, sier Riseth.

Det har vært noen norske turister, men de blir som regel bare to-tre netter og leier båt en dag. De tyske gjestene leier for 10 dager eller to-tre uker, og har båt hver dag. Når det må leies vasking mellom hvert utleie, sier det seg selv at inntektene blir langt lavere enn ved normal drift, forteller Thor Riseth.

- Vi har tenkt på å selge ei god stund, Nå har vi ikke noe særlig valg. Vi kunne sikkert ha klart oss med et nødskrik. Innovasjon Norge har gitt utsettelse med avdragene, men de blir da bare skjøvet fram i tid, sier Riseth.

Både han de de andre store eierne er pensjonister, og det er også en grunn til at de vil ønsker å selge.
Ønsker lokale eiere
- Vi har ment hele tida at rorbuene bør være på lokale hender. Derfor håper vi at noen lokale kan sikre seg eiendommen, sier Thor Riseth.

Han bor selv på Snåsa, mens den andre store eieren bor i Steinkjer. Det fungerer dårlig å drive et slikt sted når eierne bor så langt unna, mener Riseth.

- Nå er sjansen der for å beholde rorbuene i bygda. Hvis ingen lokale kjøper, vil de kunne havne på utenlandske hender. Vi har utlendinger som vil kjøpe, sier han.

Flere av dem som har vært på fiske og bodd i rorbuene, har sagt de ønsker å kjøpe. Dette er folk fra Tsjekkia og Tyskland.

- Jeg er lokalpatriot der jeg bor, og jeg skulle ønske at noen i Flatanger ville overta, sier han.

Rorbuanlegget består av seks leiligheter og småbåtanlegg.
Seks leiligheter
Flatanger rorbuer består av seks leiligheter med til sammen 36 senger, sløyehus og småbåthavn. Anlegget er lagt ut med en prisantydning på 12 millioner kroner.

Seks utleiebåter og annet utstyr kan også inngå i handelen.

Flatanger rorbuer ble etablert i 2012, og etter et tøft første driftsår kom det inn flere eiere og drifta kom etter hvert inn i et nytt spor. Selskapet har avtale med Kingfisher i Tyskland, som skaffer de fleste kundene.

På eiendommen er det regulert ytterligere to bryggeanlegg, som gir muligheter for ekspansjon for nye eiere.

Flatanger Rorbuer AS eies i dag av Thor Riseth (30,3 %), Jan-Arne Reppen (30,29 %), Hafstad Holdning AS (26,19) og Leif Arne Hafstad (11,9). I tillegg har Veronika Hafstad og Fanøyskjæret AS en liten aksjepost hver.