Siste
Her blir en av ørneungene fra Flatanger sluppet fri i Irland. (Foto: Den norske ambassaden i Dublin)

Ørneunger fra Flatanger sluppet fri i Irland

Fire flatangringer var blant hedersgjestene da fire havørnunger – derav to fra Flatanger – ble sluppet fri i Irland tirsdag.


Norges ambassadør Mari Skåre og den irske statssekretæren Malcolm Noonan var til stede da ørneungene ble sluppet.

De hedret den frivillige innsatsen. Uten den hadde det ikke vært mulig å samle inn ørneungene og sende dem over til Irland, hvor havørna nå skal gjeninnføres som art.

Hyllet samarbeidet

– Jeg vil gjerne gi honnør til alle involverte og anerkjenne deres engasjement for å gjøre dette prosjektet til en suksess, sa Malcolm Noonan ifølge en pressemelding.

Han understreket at uten samarbeidet med Norge, hadde prosjektet ikke vært mulig å gjennomføre.

Havørn og kongeørn ble utryddet på Irland først på 1900-tallet. Irske myndigheter ba Norge om hjelp til å reetablere havørna, og i 2007 ble de første,  norske havørnunger fraktet over og sluppet ut.

Her står flatangringene og andre frivillige og ansatte i NINA og følger slippet av ørneungene i Killarney National Park. (Foto: Riona MacMonagle)

National Parks and Wildlife Service hadde invitert flere av de frivillige fra Frøya og Flatanger og folk fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) til å overvære slippet.

 

– Veldig artig

Fra Flatanger deltok Andreas R. Staven, Magnus Staven, Helge Staven og Morten Hammer Stamnes, som alle var med på å samle inn seks havørnunger tidligere i sommer.

– Det var veldig artig å få lov til å være med på dette. De satte stor pris på den jobben vi har gjort for dem, og de takket både den norske stat, NINA og frivillige for jobben, sier Andreas R. Staven.

Fire fugler ble sluppet tirsdag, og to av dem fra Flatanger. Den ene var fanget på Glasøya og bar navnet Edvin, etter 60-årsjubilanten og grunneieren Arnt Edvin Gladsø, forteller Staven.

Se video når to av ungene fra Flatanger slippes ut i Irland. (Video: Den norske ambassaden):

 

I sommer ble det hentet ut seks havørnunger fra reir i Flatanger. I tillegg ble åtte hentet andre steder i Trøndelag. Disse har nå stått i bur i Irland i påvente av at de skulle bli flygedyktige.

I den første fasen av gjenintroduksjonsprogrammet fra 2007 til 2011, ble 100 unge havørner sluppet ut i Killarney nasjonalpark.

De spredte seg over hele Irland, og den første hekkingen skjedde i 2012. Men fugleinfluensa, ugunstig vær og utlegging av gift reduserte antall ørner. Derfor ble det startet et nytt prosjekt i 2020 for å tilhøre enda flere havørnunger fra Norge.

I den andre runden har totalt 47 havørnunger fra Trøndelag blitt hentet over til Irland, derav 16 i sommer.

Imponert ambassadør

Norges ambassadør Mari Skåre er imponert over innsatsen til de frivillige:

– Takket være uvurderlig innsats fra familien Staven, Morten Stamnes og alle de andre frivillige som har sanket inn disse havørnungene, kan Irland re-etablere bestanden av denne ikoniske fuglen, sier Skåre til Flatangernytt.

Hun forteller at det var en stor opplevelse å overvære utslipp av havørnungene i Killarney nasjonalpark og møte den norske gruppen av frivillige, og hun takker dem for en flott utført jobb.

Torgeir Nygaard (til venstre), forsker i NINA, og Andreas R. Staven merker en ørneunge som ble hentet ut i Flatanger i fjor. (Arkivfoto: Kristian Klocke)

Hedersgjester

Andreas R. Staven forteller at de norske følte seg som hedersgjester i Irland. De ble satt stor pris på, og hadde et tettpakket program de dagene de var på besøk.

– Bare noen dager før vi kom, hadde statsministeren vært der og snakket varmt om samarbeidet, sier han.

Staven forteller at da de første ørneungene ankom Irland i 2007, ble de møtt av 200 bønder på flyplassen som protesterte mot reetableringa av havørnstammen.

Endret holdning

– Nå ble de møtt av nær 500 personer som ønsket dem velkommen. Det er blitt en helt annen tilnærming til å restaurere tapt biologisk mangfold, og dette er blitt en stor statlig satsing i Irland, sier han.

Folks holdning til havørna har endret seg, og sauebøndene i Irland ser at havørna ikke er en trussel mot lammene, forteller Andreas R. Staven.

– Selv om det var vansker i starten med overlevelse, har det nå gått veldig bra med ørnene i Irland. Det vil  nå bygges opp en sterk stamme som vil holde seg der, sier han.

Prosjektet er ennå ikke ferdig, og det kan være aktuelt å hente ut havørnunger fra reir i Flatanger og andre steder i Trøndelag også neste år.

– Vi håper å kunne gjøre gjengjeld, og invitere irene over til Flatanger og vise dem hva vi har å by på – og jeg håper at vi kan klare æ være like gjestfrie, sier Andreas R. Staven.

 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.