– Brede Moe har virkelig satt Flatanger på fotballkartet de siste sesongene, men Flatanger har fostret mange gode fotballspillere tidligere også. Den beste av dem alle er nok Tore Lindseth, forteller en entusiastisk forfatter.
Beitstøingen må nok kalles over snittet interessert i lokalfotball. Like før jul ga han ut bokverket med hele 700 sider med lokal fotballhistorie.
Tore Lindseth vies stor plass
Selv om det meste omhandler beitstadfotballen, omtales flere kjente flatangernavn i boka. Kvernland forteller blant annet hele historien om Tore Lindseths karriere fra oppveksten, via storspill i Rosenborg, til en suksessfull karriere som trener.
I Rosenborg vant Tore to seriegull, to seriesølv, ett cupgull og fikk fem u-landskamper. Mange omtaler Tore som kanskje den beste rosenborgspilleren som aldri har fått en landskamp.
Landslagskarrieren stoppet i et gjerde
– Tore hadde store deler av sin oppvekst på Beitstad, derfor var det naturlig for meg å fortelle historien hans i boka, sier Jo Kristian Kvernland
Tore Lindseth er tidenes mestvinnende fotballspiller fra Flatanger, og han var bare en ulykksalig biltur unna å få sin a-landslagsdebut, forteller Kvernland.
– Høsten 1970 ble Tore tatt ut på flere landslagsamlinger, etter å ha storspilt på venstrevingen for troillongan. Landslagsledelsen hadde latt seg imponere, og han var påtenkt å få starte landskampen mot Island. Omstendighetene ville det imidlertid annerledes, sier forfatteren.
For samme helga Tore skulle få sin debut på landslaget, holdt hele karrieren hans på å ende i et gjerde på Fannrem.
Tore hadde besøkt kjæresten sin i Kristiansund, og kjørte hjem på glatt føre i en Fiat 600. Da han passerte Fannrem skjedde det som ikke skulle skje. Tore mistet kontroll over bilen og havnet i et gjerde. Han ble funnet i løpet av kort tid av en lokal gutt, som fikk varslet og sendt ham til Orkanger sykehus. Der ble han lagt i koma med en knekt nakkevirvel.
– Utrolig nok kom han seg tilbake på fotballbanen, men han ble aldri helt den samme igjen, forteller Kvernland. Likevel var han fast på RBK-laget som vant «the double» i 1971, og senere skulle han få en lang og god karriere som fotballtrener.
Flere kjenninger
I tillegg til Tore Lindseths karriere finner vi flere kjente flatangernavn i boka. Tores lillebror Svein Roar Lindseth var i mange år spillende trener for Beitstad, og spilte i sin tid toppfotball både for Skeid og Steinkjer. Årene hans i Beitstad er godt dokumentert.
I tillegg har Beitstad hatt to keepere fra Flatanger mellom stengene. Før og etter krigen voktet Oddvar Eliassen målet til beitstøingene, mens Gunnar Kvaløsæter var keeper på starten av 90-tallet.
Noen husker kanskje Joar Haugan også, som var lærer i Flatanger på starten av 80-tallet, samtidig som han var spillende trener for Flatanger.
En mer ukjent flatangring er nok Erland Strand. Tidlig på 1900-tallet flyttet han til Jådåren sammen med sine foreldre. Her skulle han få en lang og suksessrik idrettskarriere. I mellomkrigsårene var han blant fylkets beste skihoppere, og han hevdet seg godt i hoppbakken etter krigen også, selv om han da nærmet seg 50 år.
Imponert over flatangerfotballen
Med føttene fortsatt godt plassert i breddefotballen, har Jo Kristian Kvernland besøkt Flatanger flere ganger de siste årene. Han er imponert over det Håvard Angen Haarstadstrand og resten fotballaget har skapt ute i havgapet.
– Det er alltid en glede å besøke Flatanger, selv om vi stort sett alltid taper, ler Kvernland.
– Flatanger spiller fin og attraktiv fotball, og har samtidig fylkets beste publikum. Det bør dere være stolte av, sier han.