Klatrer berget med moderate skader

- Jeg har nettopp snakket med ham på telefon fra sykehuset. Tilstanden er stabil, men han har fire-fem ribbeinsbrudd, vann i lungene og en skade i bakhodet. Men han er OK, sier kameraten Marck Schell.

Redningsmannskapene har en bra marsj å gå, før de er oppe i hula. Ambulansehelikopteret landet på et platå like utenfor huleåpningen. Redningsmannskapene har en bra marsj å gå, før de er oppe i hula. Ambulansehelikopteret landet på et platå like utenfor huleåpningen.

26-åringen ble fløyet til St. Olavs Hospital etter ulykken. Sykehuset melder at mannen er stabil og at skadene er moderate. Han behandles ved intensivavdelingen.

Løsnet feil krok
De to vennene er på norgesferie og har klatret flere steder, før de kom til Flatanger for tre dager siden. Da Flatangernytt treffer Marck Schell på klatrecampen på Strøm, har han nettopp snakket med 26-åringen.

Klatreren falt fra overhenget, mellom 6 og 10 meter, og ned på steinene under. (Foto: Flatanger brann og redning) Klatreren falt fra overhenget, mellom 6 og 10 meter, og ned på steinene under. (Foto: Flatanger brann og redning)

- Nå kan jeg roe meg ned, sier han, tydelig lettet over at det gikk bra med kameraten.

Marck Schell var i Hanshallaren og sikret kameraten da uhellet skjedde. 26-åringen var på veg ned ei rute i overhenget i hula. Ifølge Marck var han kommet et stykke ned da han kom i skade for å løsne feil karabinkrok (Quickdraw).

Han var fortsatt festet i et tau som var sikret lengre oppe, men han svingte ut fra fjellsida og traff noen store steiner på bunnen, forteller Marck Schell, som ikke hadde mulighet til å hindre kameraten i å falle.
Fornøyd med hjelpa
Klatreren var bevisstløs noen sekunder etter fallet, men kom raskt til bevissthet igjen. Marck snakket med ham hele tida. Nødetatene ble varslet, og det viste seg at en av de kvinnelige klatrerne i nærheten var lege. Hun tok seg av den skadde.

- Redningsfolk, ambulansen og helikopteret kom veldig raskt, og alle var svært hjelpsomme, sier Marck Schell, som er både overrasket og svært fornøyd med den gode hjelpa de fikk.

[annonse]
Manuel Nitsche fra Sveits var en av klatrerne som kom til. Han var nede på campen da ulykken skjedde, og fryktet noen av hans kamerater var skadet. Han løp derfor opp for å hjelpe.

- Klatreren var heldig, for det var et høyt fall, sier han.
Krevende redningsoppdrag
For brann- og ambulansefolkene er det en krevende oppgave å redde folk i Hanshallaren.

- Det er svært ulendt, og ikke gode forhold for redningspersonell. Det går ikke an å bære båre overalt, men vi må stå i rekke og la båra gå fra hand til hand, sier brannsjef Hans Petter Haukø i Flatanger.

Dette er tredje redningsoperasjon på like mange år. I fjor falt en skotsk klatrer 7-8 meter ned på fjellet, og året før ble en tsjekkisk kvinne skadet etter et fall i hula.

- Vi må nok beklage oss på at dette blir en årlig hendelse, sier Haukø.