Siste
Nina Josteinsdatter Vesterdal var kjempeglad for at så mange vil delta på utendørsterapi-prosjektet. Hun har tidligere ledet et tilsvarende prosjekt på Vega.

Stor oppslutning om nytt tilbud om utendørsterapi

Med bålprat og god mat gikk onsdag startskuddet for det nye prosjektet utendørsterapi i Flatanger. Rundt 35 personer deltok på den første samlinga.


– Jeg er helt overveldet. Det er kjempeartig at så mange har lyst til å være med på dette, sier psykiatrisk sykepleier Nina Josteinsdatter Vesterdal.

Hun har tatt initiativet til prosjektet «Recovery, møteplass og den gode bålpraten», der målet er å skape mestring og mening gjennom å bruke naturen. Statsforvalteren har støttet prosjektet med 380.000 kroner.

Lære å bruke naturen

– Vi skal lære oss å bruke naturen på en positiv måte, slik at det gagner helsa vår. Vi skal jobbe med den gode bålpraten, og vil ha ulike tema på samlingene, sa Vesterdal da hun ønsket velkommen til kick-off i grillhuset på Lauvsneshaugen.

Med på den første samlinga var Hanne Lunde og Ivar Brecke Nygaard fra organisasjonen Medvandrerne. Begge har levd et tøft liv med rus og det som følger med. Nå har de vært rusfrie i fire og et halvt år.

– Jeg bruker naturen som metode. Jeg trenger naturen for hodet mitt, og for å få gode opplevelser, sa Ivar Brecke Nygaard fra Skien.

Hanne Lunde og Ivar Brecke Nygaard fra Medvandrerne fortalte om hvordan naturen og bålpraten har gitt dem et helt nytt liv.

Begge tok fagbrev etter å ha blitt rusfrie, hun som erfaringskonsulent og han i sosialt entreprenørskap.

De har nettopp vært på en 10-dagers tur i Rondane sammen med andre medvandrere, og delte av sine erfaringer.

Samlingsplass

– Vi har samlet oss rundt bålet siden tidenes morgen. Vi bruker bålet som metode for å snakke om følelsene våre. Hjernen bruker mye energi på å lagre dårlige minner, men mindre på de gode, sa Hanne Lunde, som bor i Hallingdal.

– I naturen får jeg lov til å være meg selv. Vi hilser på dem vi møter, og møtes vi på en turistforeningshytte, er vi alle like. Vi trenger ikke å forestille oss, sånn som i byen, sa Nygaard.

– Det handler ikke om å nå toppen eller målet, men om alt som skjer i mellom. Om samtalen og relasjonene, sa Lunde.

Den gode bålpraten fikk vi et eksempel på i grillhytta, der folk kunne fortelle om sitt forhold til naturen.

Etter mat samlet alle seg rundt bålet i grillhytta, og de to viste fram metoden de bruker for å få en god samtale. Folk fikk fortelle hvilket forhold de har til naturen, og som de to presiserte: Det som sies rundt bålet, blir der.

Bålmat – mer enn pølse

Når folk samlet rundt bålet, er det godt med noe å spise. Grillpølse er vel og bra, men Lars Erik Vesterdal var hentet inn for å inspirere folk til å tenke annerledes om turmat.

Han er kokk, kokebokforfatter og programleder – og lillebror til Nina Josteinsdatter Vesterdal. Han har en svært populær Tik Tok-konto, «Oppdrag middag», der han gir folk gode råd om matlaging.

På Lauvsnes grillet han oksehøyrygg, stekte kål og hadde gjort klart poteter med tilbehør. Alle fikk smake, og det var full enighet om at dette smakte fortreffelig.

Se video med Lars Erik Vesterdal:

 

– En bedre hverdag

Ingunn Eikeseth Torgersen er med i prosjektgruppa for utendørsterapi. Hun håper dette kan være en arena for å gi folk en bedre hverdag, og hun tror det å ha et treffpunkt vil innvirke på den psykiske helsa.

– Alle har vi vår historie. Her kan vi være til hjelp for hverandre, i stedet for å sitte alene, sier hun.

Prosjektgruppa består av fra venstre: Nina Josteinsdatter Vesterdal, Liv Brønstad, Ingunn Eikeseth Torgersen og Brigt O. Lauvsnes. I tillegg er to personer fra organisasjonen Alarm med i gruppa.– Dette er nybrottsarbeid, og det trenger litt tid for å få satt seg, sier helse- og omsorgssjef Liv Brønstad, som også er med i prosjektgruppa.

11 turer

Nå er det lagt opp til 11 turer – med bålprat – til forskjellige steder i kommunen utover høsten og vinteren. Det er forskjellige temaer hver gang.

– Hva håper dere blir resultatet?
– På sikt håper vi at dette blir selvgående, og at vi etablerer noe som blir så bra at folk tar ansvar for å videreføre det som en selvhjelpsgruppe, sier Liv Brønstad.

– Nå er dette et tilbud fra den psykiatriske helsetjenesten, i tillegg til samtaleterapi, sier Nina Josteinsdatter Vesterdal.

Det betyr at folk må ta kontakt med henne om de ønsker å være med på prosjektet.

 

 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.