Jens Kvernmo og Fredrik Klokke på vei opp på Sørmarkfjellet. (Alle foto: Wenche Dahle)

- Ikke artig å se fjell bli til industriområde

Fredag fikk Jens Kvernmo for første gang se et vindkraftanlegg på nært hold. - Vi kan ikke bruke urørt natur til vindkraft, sier han etter turen på Sørmarkfjellet i Flatanger.


- Som friluftsmann er det ikke noe artig å se fjellene bli omgjort til et industriområde, sier han til Flatangernytt.

Jens Kvernmo er blitt kalt Norges nye Lars Monsen, etter tre sesonger med NRK-program fra villmarka i Norge og Canada.

Nå hadde han lyst til å se et vindkraftområde med egne øyne, og tok kontakt med Ole Martin Dahle for å få med seg kjentfolk på fjellet.

Fredrik Dahle Klocke, Jens Kvernmo og Torbjørn Lindseth på ett av turbinpunktene, der ting er gjort klart for montering av turbiner.

- Jeg måtte ta turen for å se dette på nært hold og få et forhold til det, sier Jens Kvernmo, som ikke synes det var noe fint syn oppe på fjellet.

- Det var ikke sånn at jeg fikk lyst til å gå en fjelltur. Ennå er vindturbinene ikke kommet opp. Da blir det helt annerledes.

Positiv til fornybar energi
Han understreker at han er veldig positiv til fornybar energi, og han er ikke imot vindkraft. Men han ønsker ikke vindkraft på hver fjelltopp.

- Det er friluftsmannen i meg som reagerer. Hvordan skal ungene om 50 år få oppleve det vi opplever? Skal vi sitte og fortelle dem historier om da det var urørt natur? spør Kvernmo.

Utbygginga på Sørmarkfjellet har kommet langt, men ingen vindturbiner er ennå montert.

Den urørte naturen vil ha større verdi om 50 år enn vindkraftverk og strømproduksjon, mener han.

- Da vil det ikke være igjen noe natur i Sør-Europa, og urørt natur vil bli gull verdt for Norge. Ingen tyskere kommer hit for å se vindmøller, sier villmarkingen.

- Du sier du ikke er mot vindkraft, men hvor mener du det kan bygges?
- Det bør være på steder som er brukt til noe fra før, ikke i urørt natur. Først kan vi oppgradere vannkraftverk, og så kan vi ta en ny vurdering etter det, sier Kvernmo.
- Viktig å kjempe
Han skjønner frustrasjonen til vindkraftmotstanderne som får vindkraft i sine heimfjell. Om det kom vindkraft i fjellene i Ogndalen, som han har et sterkt forhold til, ville han ha reagert kraftig.

Jens Kvernmo synes det var godt å se området, snakke med folk og forstå følelsene som ligger bak motstanden mot vindkraft. Med på turen var blant andre vindkraftmotstanderne Torbjørn Lindseth og Fredrik Dahle Klocke.

- Jeg har aldri vært på et vindkraftanlegg før, og har først nå skjønt omfanget av det. Hadde det vært snakk om noen få vindkraftverk, hadde ingen brydd seg. Men nå kommer de på hver en fjelltopp. Da er det viktig å si ifra. Det er viktig å kjempe så det ikke tar overhånd. Det blir galt for dem som kommer etterpå, sier han.

Jens Kvernmo hadde med seg hundene Tarzan og Bamse, som også var med til Canada.

Friluftsmannen reagerer også på at det stort sett er utenlandsk eierskap på vindkraftanleggene, og at mye av strømmen går til utlandet.

- At det er utenlandske interesser som styrer, er en hån mot lokalsamfunnet. Vi skal være stolte av naturen. Vi skal hjelpe dem rundt oss med strøm, men ikke når det går ut over urørt natur, sier han.