Fylkeslege Jan Vaage oppfordrer de som ikke er vaksinert, om å la seg vaksinere. (Foto: Leif Arne Holme/Statsforvalteren)

Fylkeslegen med klar oppfordring til uvaksinerte

Fylkeslege Jan Vaage ber alle som ikke er vaksinert om å vurdere å la seg vaksinere. Han er uroet over den store smittespredningen vi nå ser i Trøndelag.

- Det er i første rekke barn og unge som smittes nå. Men det vi nå ser, er at de unge smitter andre i husstanden, også i husstander der de voksne er vaksinert. I sum gir dette stort smittetrykk, sier fylkeslege Jan Vaage hos Statsforvalteren i Trøndelag i en pressemelding.

Fylkeslegen forteller at 17 prosent av alle som har fått påvist smitte i Trøndelag siden starten av pandemien, er smittet i løpet av de siste to ukene.

- Urovekkende

- Vi har urovekkende smittespredning i fylket og vi har helt klart for høye smittetall for øyeblikket. Vi må få snudd denne trenden, sier Vaage.

Flere kommuner i Trøndelag har stor smittespredning. I Namsos har det vært 15 nye smittetilfeller siden 2. november, og Høknes ungdomsskole, Høknes barneskole, Vestbyen skole, Sørenget skole og Olav Duun videregående skole er berørt.

Også Lierne, Trondheim, Frøya og Ørland er blant kommunene som nå opplever høye smittetall.

- La dere vaksinere

- Min klare oppfordring går til de som enda ikke har vaksinert seg. De bør sterkt vurdere å la seg vaksinere. Så tenker jeg at vi alle må børste støv av de gode smittevernrådene som vi vet virker; at vi holder oss hjemme om vi blir syke, at vi vasker hendene ofte og at vi holder avstand til andre. Så bør vi ha lav terskel for å ta koronatest, sier Vaage.

Han utelukker ikke at det kan komme nasjonale tiltak, men i første rekke kan det bli innført lokale og regionale tiltak og anbefalinger.

[annonse]
- Vi må derfor følge med på hva som gjelder i egen kommune og etterlever disse. Det kan få smitten ned, sier Vaage.

Milde symptomer hos de unge

Selv om smitten i første rekke sprer seg blant de unge, er det likevel en økende trend knyttet til antall sykehusinnleggelser. Mange av de unge blir heldigvis ikke veldig syk, flere har relativt lette symptomer. Det er derfor ikke denne gruppen som utgjør økningen i antall sykehusinnleggelser.

- Det er eldre med underliggende sykdom og de uvaksinerte som jeg bekymrer meg mest for. De kan i verste fall få et krevende sykdomsforløp. Kommunene er godt i gang med en tredje vaksinedose til eldre over 65 år, og det er heldigvis ikke for sent for uvaksinerte å melde seg for å ta vaksine, sier fylkeslege Jan Vaage.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.