Ewa, Sebastian og Lauri (3) Knoppik har bosatt seg på Kvaløysæter, og de blir nye drivere av campingen. Gina Møen kjøpte campingen sammen med mannen Remy, og de er glad for å ha fått på plass et samarbeid om drifta.

Ewa og Sebastian satser i Flatanger

Ewa og Sebastian Knoppik valgte Flatanger foran Costa Rica. Nå skal ekteparet drive campingen på Kvaløysæter, ved siden av sitt eget firma Experience Flatanger AS.


Ekteparet flyttet fra Hannover til Flatanger i 2017, og startet i fjor sin egen reiselivsbedrift på Kvaløysæter.

Der tilbyr de fiskeferie med utleie av leiligheter, båter, guiding og opplevelser med utgangspunkt i Leirvika og småbåthavna.

Campingplassen ligger bare noen steinkast unna. Den har ligget ute for salg en stund, og i fjor sommer ble den kjøpt av Gina og Remy Møen fra Ytterøya.

De var på jakt etter noen som kunne drive campingen, og nå har de inngått avtale med Ewa og Sebastian Knoppik.

- Vi hadde akkurat startet Experience Flatanger da vi traff de nye eierne. Vi satte oss ned og fant ut at vi tenker likt og har de samme ideene. Dette blir veldig bra, og veldig spennende, sier Ewa.

De nye eierne av campingen, Gina og Remy Møen (til venstre) og de nye driverne Ewa og Sebastian Knoppik vil utvikle campingen sammen.

- En fantastisk plass
Gina og Remy Møen forteller at det var helt tilfeldig at de ble eiere av Kvaløysæter camping.

- Vi har ingen tilknytning hit, og jeg hadde aldri vært her før. Men vi så at dette var en fantastisk plass nært sjøen, og med mange muligheter, sier Gina.

- Vi ble forelsket i plassen, naturen og omgivelsene. Den er helt unik, sier Remy, som hadde vært i Flatanger bare en gang før de dro på visning. Det var på speidertur, og speiderleder var Henriette Gladsø Holmen - med aner fra Flatanger.

De to driver gård med kyllingproduksjon på Ytterøya. Hun jobber i tillegg som sykepleier, og han driver med eiendom i Levanger.

Skulle de kjøpe campingen, var de avhengige av å få noen til å stå for den daglige drifta.

- Campingen har jo en dårlig historikk. De som har drevet den før, har ikke lyktes. Vi har hatt en myk start, men satser på å få til mer aktivitet og utvikle dette sammen, sier Remy.

– En fantastisk plass , nært sjøen og med mange muligheter, sier Gina og Remy Møen som forelsket seg i plassen de oppdaget på finn.no.

De nye eierne har brukt en del tid på å få ting i orden på campingen, spesielt vann og avløp. Hyttene er også satt i stand slik at de er klare til utleie.

Ewa Knoppik har jobbet mange år innenfor reiselivet, på ulike steder rundt om i verden. Før de flyttet til Flatanger, jobbet hun som leder for internasjonale prosjekter hos TUI i Hannover.

Sebastian har vært fiskeguide og drevet med fiske siden han var fem år gammel. Han var i Norge for å fiske første gang i 1996, og fra 2000 som guide. I 2017 startet han på Vik brygge, og han har også jobbet på Flatanger rorbuer, før han og Ewa startet eget firma i 2019.

Familien Sebastian, Ewa og Lauri Knoppik ha funnet sitt paradis i Flatanger, og de stortrives med å bo i kommunen.
Costa Rica eller Flatanger?
Men at de skulle havne i Flatanger, var ikke selvsagt. For de hadde flere valg.

De hadde kommet til et punkt hjemme i Tyskland, der de snakket om hva de ville med livet. Ewa hadde lyst til å flytte til Costa Rica i Mellom-Amerika. Hun hadde jobbet der tidligere, og hadde fått tilbud om jobb.

Sebastian hadde fått jobb på Vik Brygge i Flatanger, og hadde mest lyst til å flytte til Norge.

Men de bestemte seg for å velge Costa Rica.

- To uker før vi skulle reise, følte seg meg så rar. Jeg gikk til legen, og det viste seg at jeg var to måneder på vei. Da måtte vi spørre oss selv, hva gjør vi nå?

- Vi hadde ikke lyst til å dra til Costa Rica med en baby. Vi endret planer, og bestemte oss for å bo i Norge, forteller Ewa.

Det har de ikke angret på. Lauri er nå tre år gammel, og går i barnehagen.

- Vi er veldig fornøyde med barnehagen, og det er trygt for Lauri å vokse opp i Flatanger. Dette er en god plass for oss, sier Ewa.

Ewa og Sebastian foran de to husene som de leier ut. Året startet vanskelig med korona, men de har fått ombooket mange av gjestene.
Tøff start
For det nystartede selskapet Experience Flatanger AS, ble det en tøff sesong på grunn av koronapandemien.

- Vi mistet fire måneder med inntekt. Vi startet bedriften i 2019, og var helt nye. Derfor fikk vi ikke noe kompensasjon fra staten.

- Vi fikk en dårlig start, men vi var veldig heldige med at alle gjestene booket om og kom senere, eller de fikk en ny dato. Vi har også strukket sesongen slik at vi hadde gjester helt fram til 3. november, sier Ewa.

Experience Flatanger har tre leiligheter med plass for til sammen 18-19 gjester. De kommer stort sett for å fiske, og selskapet har seks gjestebåter på 21 fot.

- Vi får nå bygd en ny guidebåt på 7,80 meter, med oppvarmet kabin, radar og masse utstyr, forteller Sebastian, som kjører cirka 50 guideturer i løpet av året.

Alle utleiebåtene er utstyrt med radio og AIS, som viser hvor båten befinner seg til enhver tid.

Sebastian Knoppik har drevet som fiskeguide siden 2000, og har seks båter på 19-20 fot, og til neste år før han en ny, stor guidebåt.

- Sikkerhet går alltid først. Jeg vil vite hvor gjestene er, sier Sebastian, som pleier å ta med nye gjester på en 2-3-timers guidet tur for å vise dem hvor de kan kjøre og hvor det kan være farlig.

Ewa sier at campingen blir hennes "baby", og hun er allerede godt i gang med planlegginga av neste sesong. Campingen er for øvrig vinteråpen, men med stengt sanitæranlegg.

- Vi håper at mange kommer og at vi kan tilby naturopplevelser. Vi har mange ideer, men det første året blir et testår. Vi må finne ut hva folk vil ha, sier Ewa, som er i gang med en mulighetsstudie sammen med eierne.