En film om boka ble biblioteksjefens korona-hevn

Skrevet av Ove Magne Ribsskog
14.01.2021 22:06 - OPPDATERT 16.01.2021 19:56

Da alt stengte ned og bibliotekene måtte tenke nytt, fikk Gro Seltveit en idé. Resultatet ble en film om Wenche Dahles bok "I lyset fra et hav".

Alt av bokkvelder og bokbad ble avlyst og utsatt på ubestemt tid da Norge stengte ned i mars i fjor. For å nå ut til folk med bøker, gikk Nasjonalbiblioteket ut med et tilskudd til digital formidling av lokale forfattere og aktører.

Biblioteksjef Gro Seltveit ved Flatanger folkebibliotek tenkte fort og sendte inn et forslag om å presentere Wenche Dahles bok gjennom en film.

Fylkesbiblioteket som forvaltet tilskuddet i Trøndelag, tente på ideen, og søknaden ble  innvilget.

Filmet på Villa

Nå foreligger filmen - laget av Jens Martin Olsen og Wenche Dahle. Der får seerne møte Wenche på Villa, der hun forteller om seg selv og leser tekster fra boka.

Med andre ord: Et digitalt bokbad med storhavet Folla som kulisse. 

- Filmen er blitt helt nydelig. En utrolig vakker film, og det er herlig at du er så åpen, sier Gro Seltveit til Wenche Dahle.

Biblioteksjef Gro Seltveit og forfatter og fotograf Wenche Dahle kan nå presentere filmen om boka.

De har en aldri så liten filmpremiere for Flatangernytt i biblioteket. Målet med prosjektet er at filmen skal legges ut på sosiale medier og strømmetjenester, og være åpen og tilgjengelig for alle som vil se.

[annonse]
- Det er veldig artig at Gro er så positiv til meg, og det er artig at boka kan leve videre på et vis, sier Wenche.

- Hvordan jobbet dere med filmen?
- Det var naturlig å tenke at vi måtte ut til sjøen. Villa er jo en fantastisk plass, og et symbol på Flatanger. Vi ble fort enige om å finne en fin dag for å filme, og så gikk det veldig greit, sier hun.

Det meste ble gjort på en tagning, og de to har samarbeidet om redigeringa.

- Jens Martin er veldig flink og ser det estetiske, sier Wenche, som synes at filmen er blitt veldig ærlig og ekte, og noe hun kan stå inne for.

Stopp for foredrag

I likhet med alle andre som driver med formidling av kultur, ble det bom stopp også for Wenche Dahle da koronaen slo til i fjor vår.

Før den tid holdt hun foredrag og viste bilder på store fotofestivaler i Tyskland, Nederland, Ungarn - og Norge. Etter at hun utga boka i oktober i 2019, fikk hun enda flere invitasjoner. 

- Jeg skulle på en turné i fjor, men den ble det ikke noe av. Det eneste jeg har på programmet i år, er et digitalt foredrag i Bergen i april, sier Wenche.

Hun har fått mange gode tilbakemeldinger på boka, og folk forteller at de har den liggende og at de tar den fram og leser i den med jevne mellomrom.

- Bildene i boka har flere lag, og folk kan assosiere mye. Filmen blir på et vis en forlengelse og forsterking av boka, sier Wenche.