Siste
- På forrige helgs landsmøte stemte vi for kjernekraft, mer strømsparing, vindkraft der det ikke truer natur eller reinbeiter, sol, og for flere strømkabler til utlandet – fordi det er god klimapolitikk., skriver Oda Indgaard og Frank Runar Gansmo i MDG i dette debattinnlegget. (Foto: Privat)
DEBATT

En annen verden er mulig

Det er én ting Norge ikke har prøvd: Et stort MDG på Stortinget med reell makt. Og, det er en annen ting Trøndelag aldri har prøvd: Grønne representanter på Stortinget.


DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatternes synspunkter.


Det nærmer seg et skjebnevalg. Ikke bare for klima og natur – men for hvem som styrer landet etter 2025.

MDG er krystallklare: Vi peker på en ny og grønnere regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. Og vi vil aldri gi makta til Fremskrittspartiet.

De siste to årene har vi bygget partiet nedenfra og styrket vårt ideologiske fundament. Vi er nå nesten 10.000 medlemmer, og over 2.500 av dem har meldt seg til årets valgkamp. Det er rekord.

Vi er klare til innsats for mer grønn, internasjonal og liberal politikk, som en motvekt til ytre høyres «autoritære» nasjonalisme.

Det handler om å ta vare på mangfoldet, det handler om å kjempe mot ulikhet. Ikke minst handler det om mer internasjonalt samarbeid.

I Norge er fellesskapet vår fremste styrke. Det trengs som aldri før. Mange ser med uro på krig i Europa og Gaza, økende konfliktnivå og polarisering, angrep på demokratiet og eskalerende klima- og naturkrise.

Mer enn én av fire har fortsatt miljø som en av sine tre viktigste saker i denne valgkampen. Det er utrolig mange som skjønner at miljøkrisene, på litt sikt, vil utgjøre den største sikkerhetspolitiske trusselen. De vil føre til mer ressursmangel, sykdomsspredning og mer krig og konflikt.

Vi er helt enige i at «vi trenger et sterkt klima- og miljøparti i den norske partifloraen». De store partiene serverer klimaløfte på klimaløfte uten at det blir fulgt opp når de sitter i regjering.

MDG er den eneste garantisten for å sette klima og natur høyest i forhandlinger om makt og posisjoner, slik vi har gjort i Oslo og nå gjør i Trondheim, og alle andre kommuner der vi er med på å styre. «Byparti-stempelet» kommer nok først og fremst av at det er der vi har vært mest synlige, men vår politikk handler om levende lokalsamfunn og hele landet.

På forrige helgs landsmøte stemte vi for kjernekraft, mer strømsparing, vindkraft der det ikke truer natur eller reinbeiter, sol, og for flere strømkabler til utlandet – fordi det er god klimapolitikk. Samtidig skal vi verne og restaurere mer natur, for eksempel ved å etablere minst 10 nye nasjonalparker. Vi har også erstattet ultimatumer og sluttdatoer i oljepolitikken med en helhetlig, langsiktig plan for utfasing av oljen. Vi fortsetter altså å videreutvikle og modernisere miljøpolitikken vår.

Vi har også vedtatt omfordelende miljøpolitikk som å kutte momsen på frukt og grønt, reparasjoner og kollektivreiser, og å innføre et nasjonalt månedskort – et Norgeskort til 499 kroner.

Likevel er vi ikke – og har aldri vært – bare et «rendyrket klimaparti». Om vi er et énsaksparti, er vi først og fremst et grønt solidaritetsparti. 

Vår solidaritet gjelder også folk her og nå. På helgens landsmøte har vi derfor vedtatt å doble og prisjustere barnetrygden. Vi har også meislet ut en ny boligpolitikk, og vil fjerne dokumentavgiften for førstegangskjøpere. Vi vil også ha utsatt skolestart, og skjerme barn og unge fra tek-gigantene. For å nevne noe.

I 2021 manglet MDG bare 1.721 stemmer på å nå sperregrensen. Hver eneste stemme teller, og denne gangen kommer vi over fire prosent hvis alle som vil ha en ny kurs trår til.

Derfor sier vi ved dette valget: Det er mulig. Vi skal stanse naturtapet, ta Norge ut av oljealderen, og bekjempe fattigdom og utenforskap.

DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til [email protected] 

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.