- Kan du bestemme over Erna Solberg og Kongen? Det var Emma Dølvik Wiiks spørsmål da hun sammen med 4., .5. og 6. klasse på Lauvsnes skole fikk møte stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen på skjermen. (Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa)

Emma (11) var spent da klassen møte stortingspresidenten

– Se, nå kommer det noen, sa en av elevene på Lauvsnes skole. Spenningen var til å ta og føle på, før selveste stortingspresidenten viste seg på lerretet.


I forkant hadde elevene forberedt seg godt og samarbeidet for å komme fram til de beste spørsmålene.

– Hei, alle sammen! sa en blid og entusiastisk Tone Wilhelmsen Trøen da hun fikk se Flatanger-elevene. En etter en reiste elevene seg for å gå opp å stille spørsmål.

«Bor du på Stortinget?», «Hvor mange timer om dagen jobber du?» «Hva er det viktigste du gjør som stortingspresident?» og «Hva er det beste med å være stortingspresident?», var blant de første spørsmålene.

– Både det viktigste og det beste er å snakke med folk, blant andre dere. Det er den viktigste oppgaven til alle politikere – å høre hva folk mener om saker og ting, sier stortingspresidenten.

Så var det Emmas tur. Hun går opp og stiller seg foran skjermen.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen møtte elevene på Lauvsnes skole på skjermen. Hun var imponert over spørsmålene elevene stilte henne. (Foto: Peter Mydske, Stortinget)

Avsluttet med sang
– Bestemmer du over Erna Solberg og Kongen?

– Det var et godt spørsmål. Jeg bestemmer verken over Kongen eller Erna Solberg. Kongen har mest makt, og er statsoverhodet, mens Erna leder regjeringa. På en måte bestemmer jeg over Erna noen ganger, siden Stortinget noen ganger kan være uenige med hva Erna og regjeringa mener noen ganger, sier stortingspresidenten.

Elevene på Lauvsnes skole fikk et godt inntrykk av stortingspresidenten, og tok farvel med en sang. (Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa)

Etter at elevene var ferdig med å stille spørsmålene, overrasket de stortingspresidenten med sang. En fiskervise som stortingspresidenten likte godt.

– Så fin. Jeg hører at den handler om fisk, men også om det å ta vare på miljøet. Er dere opptatt av det?

– Jaaaa, svarte klassen samstemt.

– Det er godt å høre. Det er veldig viktig, sier stortingspresidenten før hun takket for seg.

Da hun la på var begeistringa stor blant elevene.

– Jeg var så spent, men jeg synes hun var veldig snill, sier Emma Dølvik Wiik.

– Jeg synes det var både spennende, skummelt, men også litt flaut, sier Anna Dahle.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen møtte elevene i Flatanger på videolink. (Foto: Peter Mydske, Stortinget)
Imponert stortingspresident
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen ble imponert over Flatanger-elevene.

– Jeg synes de var veldig godt forberedt. Å kommunisere med elevene er en viktig oppgave på Stortinget, som vi har gjort i mange år. Vanligvis tar vi i mot over 20.000 elever i året, men på grunn av korona-situasjonen må vi ta det digitalt på skjerm nå, sier Trøen.

Hun mener den digitale løsninga funker godt, og at dette gir mulighet til å stille kanskje enda flere spørsmål enn ved fysisk oppmøte.

– Elevene spør om alt mulig. Alt fra om jeg liker ananas, til spørsmål om andre folk på stortinget. Det er skikkelig kjør.

– Hvorfor er det viktig å gjennomføre slike spørretimer med elever?

– Skal man ha tillit til systemet, så må man forstå systemet og hvordan samfunnet fungerer. Jeg vil også gi ros til lærerne, som gjør en veldig god jobb med å lære elevene om hvordan demokratiet fungerer, sier Trøen.