Vi må snakke litt høyere!

Skrevet av Turid Kjendlie
08.03.2021 00:05 - OPPDATERT 12.03.2021 21:18

Hurra for oss, alle kvinner! Det er vår dag i dag! Dagen til hverdagskvinnene, festkvinnene og heltinnene. En dag der vi både må feire alle seire vi har vunnet og løfte fram alle kamper som fortsatt skal kjempes.

FN-SPALTIST: Flatangernytt kan i tida framover by på innlegg fra våre faste spaltister. Turid Kjendlie er første kvinne ut - på kvinnedagen 8. mars. Innleggene gir uttrykk for spaltistenes meninger.

Min egen mormor kom ung og blåøyd til veiløse, strømløse Ribsskogen på 30-tallet. Mon tro hva hun tenkte der hun kom fra sentrale strøk på Hedmarken til et lite gårdsbruk nesten fritt for naboer? Når vinden reiv i husveggen, og hun satt seksti mil fra kjente og kjære?

Jeg hyller henne som et symbol på våre tidligere generasjoner. De som jobbet og slet, strevde med hverdagslivet. De som har banet vei. De som selv ikke fikk noe særlig til skolegang, men som har sørget for at jeg og min generasjon ser det som en selvfølge å kunne ta høyere utdanning, å kunne bli det du vil, «tjene penga dine sjøl» og ikke være avhengig av en mann. For var det et tidspunkt det gnistra i øya på mormora mi, var det da hun formante om at jeg måtte bruke evnene mine og få meg en skikkelig utdanning. 

Men en ting er å ha evner, en annen å ha makt. Tidligere var det en selvfølge at det var de mektige menn som rådde. Som Hildur Sandø Aagård så rått beskrev det i Inga fra øya: «Det e d karran som får bestem».

Men slik skal det ikke være verken lokalt, nasjonalt eller globalt. Vi kvinner skal rope ut hva vi mener og fronte viktige saker. Vi må snakke litt høyere! Våge å sette dagsorden og si hva som er viktig for oss. Derfor må kvinner med i styre og stell, lag og foreninger, i lederposisjoner i næringsliv, politikk og det frivillige. Her har vi en jobb å gjøre i Flatanger! Andelen kvinner blant ledere i Flatanger er bare på 20,5% mens den nasjonalt er på 36,3%.

Dette skyldes definitivt ikke at vi ikke har talentfulle, kunnskapsrike kvinner i Flatanger! Ett bevis på at vi har mange kvinner med høy kompetanse, er andelen kvinner med høyere utdanning. Mens 34,3% av flatangerkvinnene har høyere utdanning, er andelen blant menn 18,4%.  

Også i lokalpolitikken må vi få flere kvinner opp og fram. Per nå er fem av femten kommunestyrerepresentanter kvinner. Tre av dem er fra mitt parti, opposisjonspartiet SV, som hadde en kvinneandel på 66,7% på valglista under kommunestyrevalget i 2019. Noen synes nok andelen kvinner på lista vår var for stor, men et av målene våre er nettopp å få kvinneandelen opp i alle politiske organer. De andre partiene hadde en andel på hhv 50% (AP), 45% (SP), 27% (H) og 23% (FrP).

Min oppfordring er derfor til alle partiene i Flatanger: Løft kvinnene fram og gi dem plass! Gjerne høyt oppe på lista, for tida er overmoden for at vi må få vår første kvinnelige ordfører! 

Men politikk er ikke den eneste kanalen for å få fram viktige budskap på. Det er mange måter å gjøre det på, en av dem er kunsten. Vi har mange kreative, driftige kvinner fra Flatanger. Som tør å stå i front.

“You say I dream too loud, still I'm the one with the crowd, while you try to push me down”, synger Tora Dahle Aagård. Drømmene må få vinger slik at nye generasjoner kvinner fortsetter å bryte ned barrierer. For vi kvinner kan få til alt vi vil! Det er Tora et glimrende eksempel på. Utpekt som en av verdens mest spennende gitarister, nominert til Spellemannspris og en modig meningsbærer.

[annonse]
Hun har satt ord på at janteloven kan føre til at det blir for trangt i et samfunn, men også at hun fikk et behov for å komme videre, opp og fram. Hun peker på søstera Julie som en døråpner for henne. Og slik Julie åpnet dører for Tora, må vi kvinner åpner dører for hverandre, heie hverandre fram og være medsøstre. For mange oss har nok kjent på at vi kvinner må kjempe hardere, vite mer og prestere mer for å få samme anerkjennelse som menn. 

Jeg velger å gjøre Toras ord til mine. Her fra et intervju hun har gjort med Ballade der hun sier at vi kvinner ikke kan vente på at ting blir lagt til rette for oss:

– Vi kvinner må gjøre dette selv, og der er nok essensen i det. Vi må «learn our shit». Være den beste. For da er det ingen som kan kommentere på det. Og vi damer må bestandig være mye bedre. For å bli akseptert.

– Vi må snakke litt høyere også. Skille oss ut for å bli hørt og sett. Vi lever bare en gang. Hvorfor ikke? Rockeshow!

Enig, Tora! Du er min helt. Vi må «learn our shit”- rop det ut! For det er jo sant; vi må snakke litt høyere!


Kilder: 

https://www.ssb.no/likekom/

https://www.ballade.no/populaermusikk/tora-se-her-da-det-er-faktisk-mulig/ 

https://www.flatanger.kommune.no/godkjente-listeforslag-til-kommunestyrevalget-i-flatanger.6210838-483352.html