DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.
«We are not going back» sier Kamala Harris og Tim Walz. Et slagord som også passer godt i Norge etter tre år med en regjering som reverserer viktige reformer. Skal vi få vekstkraft i næringslivet er det omstilling og ikke reversering som må til. I staten, fylkene og kommunene. For igjen å sitere Erna Solberg: «Generasjonsforpliktelsen er et av de viktigste prinsippene for Høyre. Vi skal overlate samfunnet til neste generasjon i like god eller bedre stand enn vi selv overtok det. I årene som kommer står Norge overfor tre store omstillinger som vil kreve mye av oss om vi skal leve opp til generasjonsforpliktelsen: velferdsomstilling, næringsomstilling og klimaomstilling.» Dette er bakgrunnen for at Høyre nå har lagt frem en omfattende omstillingsplan. Som leder for fylkeskommunens hovedutvalg for næring og industri er jeg særlig opptatt av rammebetingelsene for næringslivet. Det er skatteinntektene fra næringslivet som finansierer velferden vår.- Bedre rammevilkår for verdiskaping og gründerskap.
Både kystnæringene og kunnskapsnæringene, som begge er særdeles viktige i Trøndelag, har opplevd plutselige og dårlig forberedte skatteøkninger. Næringslivet skal betale skatt, men manglende forutsigbarhet fører til at investeringer blir lagt på is og arbeidsplasser går tapt. Et konkurransedyktig skattenivå, forenklinger i byråkratiet og gunstigere skatteordninger for gründere er nødvendig hvis Norge skal omstilles. - Mer ren kraft og raskere grønn omstilling.
I Trøndelag risikerer vi mangel på fornybar kraft og høyere strømpriser hvis vi ikke bygger ut mer kraft nå. Høyre krever ny kraftproduksjon når installasjonene på sokkelen skal elektrifiseres. Lokal forankring må ligge til grunn for nye kraftprosjekter. Og det er på tide at regjeringen legger til rette for at det bygges ut havvind utenfor Trøndelagskysten. Høyre ønsker dessuten at det skal være dyrt å forurense. - Mobilisere mer arbeidskraft.
Både offentlige tjenester og næringslivet trenger flere kompetente medarbeidere. Mange både kan og ønsker å bidra noe i arbeidslivet selv om man ikke kan arbeide full tid. Blant Høyres forslag er alternative turnuser i det offentlige slik at flere kommer i heltidsarbeid. Unge skal bare unntaksvis uføretrygdes, men ledes inn i arbeidsrettede tiltak. Og ikke minst må det gjøres lettere for næringslivet å leie inn arbeidskraft ved behov.