Vetle Dahle (til venstre) og Fredrik Dahle Klocke kjenner hverandre godt, og nå skal ta seg Norge rundt i løpet av ett år. (Foto: Privat)

Vetle og Fredrik skal gå Norge rundt

Vetle Dahle (29) og Fredrik Dahle Klocke (26) skal ut på sin livs tur. I ett år skal de gå og seile Norge rundt.


– Jeg tror det blir bare kos. Noen drittdager blir det sikkert, men det er en del av sjarmen, sier Vetle Dahle.

Søskenbarna fra Lauvsnes har vært mye på tur i lag, helt siden de var små.

Erfaring fra langtur

Fredrik har mest erfaring med lengre turer, og i fjor vinter var han på en ni uker lang tur i Skjækerfjella, Blåfjella og Lierne nasjonalpark.

– Vi har lenge snakket om å gå en lang tur i lag. Først tenkte vi på Trøndelag rundt, men fant ut at hvis vi først skulle dra, skulle vi gjøre det skikkelig, sier Vetle.

Han forteller at det er blitt noen timer foran tv-en. Fra å sitte og se Lars Monsen på tur, vil de ut og oppleve norsk natur selv.

– Vi starter 1. februar i Snåsa, og vi regner med å bruke tre-fire måneder ned til Porsgrunn, sier Fredrik Dahle Klocke.

Turen vil gå på ski, med pulk, hund og telt. I Porsgrunn vil de to gå over til segle-kajakker, av samme type som Lars Monsen har brukt.

De to kameratene jobber begge på sjøen og er sjøvante, og de skal seile og padle kajakk hele Norskekysten fra Porsgrunn til Kirkenes. Derfra skal de gå til Snåsa, og de regner med å være heime til jul.

Drømt om langtur

Fredrik forteller at de to lenge har hatt en drøm om å ta en virkelig lang tur.

– Folk går Norge på langs og på tvers. Vi har lagt opp til at vi vil oppleve mest mulig av Norge, og være på tur over lengre tid, sier han.

Som under sin forrige tur, skal han ha med videoutstyr og dokumentere turen. Kanskje kan det bli et tv-program på en av rikskanalene? Det er i alle fall målet.

Under veis håper de å treffe mange forskjellige folk, som kanskje kan vise dem sine beste fiskeplasser og ta dem med på jakt.

– Vi ønsker å vise hva Norge har å by på, sier Fredrik.

Tøffest på heimtur

– Hva tror du blir det tøffeste på turen?

– Det tøffeste blir å komme seg heim fra Kirkenes til Snåsa på høsten. Vi skal over Narvikfjellet i november og Børgefjell i november/desember. Vinteren kan komme tidlig i fjellet, samtidig som elvene er åpne. På senhøsten kan vi få alt av vær, og vi skal bære tunge sekker. Det kan bli tøft fysisk, sier han.

Søskenbarna er godt kjent, men tror likevel det blir spennende å se hvordan de fungerer i lag over så lang tid.

– Vi var i lag ei uke i Skjækerfjella, og det har blitt noen turer i lag. Jeg tror ikke vi begynner å krangle med en gang. Om det begynner å gnage, får vi ta det opp der og da, sier Vetle Dahle.

Vetle Dahle (til venstre) og Fredrik Dahle Klocke er søskenbarn og har vært på mange fjellturer i lag. Nå skal de ut på sin drømmetur. (Foto: Privat)

Permisjon og støtte

Begge har fått permisjon i ett år for å dra på langtur. Vetle jobber i AQS og Fredrik i Bjørøya.

– Vi er heldige som har fått permisjon. Arbeidsgiverne er også med og støtter oss. De har ordnet segle-kajakkene, og støtter oss på turen. Det er vi helt avhengig av, sier Fredrik.

De har også sikret seg andre sponsorer, og Norges jeger og fiskerforbund er med. Grovbudsjettet er på en halv million kroner, men da kommer transport og andre utgifter i tillegg.

De to har startet et eget selskap, Norge rundt på ett år DA, for å håndtere det økonomiske. – Vi får sponset en del, men vi tar også en del utgifter selv. Det er bare å spare, sier Fredrik Dahle Klocke.

Heimkjære

De har noen måneder på seg før startskuddet går 1. februar.

– Vi gleder oss. Ballen har begynt å rulle, og vi kjenner litt på nervene. Men det blir spennende, sier Fredrik Dahle Klocke.

Å være bore fra Flatanger et helt år, kan også bli en utfordring.

– Det er viktig å være mentalt forberedt. Vi er begge heimkjære, og må tåle å være borte et helt år. Det blir ekstra godt å komme heim til jul når vi er ferdige med turen. Det er sunt å savne noe, sier Vetle Dahle.

 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.