Siste
Musikkstipend-vinner Tora Dahle Aagård i aksjon i Olavshallen. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

- Jeg sliter med å finne ord for hvor mye dette betyr

Tora Dahle Aagård (26) fra Flatanger får Adresseavisens musikkstipend for 2021.


– Jeg sliter med å finne ord for hvor mye dette betyr. Det er overveldende og helt klart det kuleste som har skjedd på veldig lang tid, sier artisten til Adresseavisen.

På nyttårskonserten fredag kveld ble hun tildelt Adresseavisens musikkstipend på 40 000 kroner. Hun snakker om hva det betyr å få anerkjennelsen som ligger i en slik pris. Det å bli sett og oppmuntret til å fortsette jobben.

Børge Sved, reportasjeleder for kultur i Adresseavisen, delte ut stipendet til Tora Dahle Aagård fra scenen i Olavshallen. Sved har for øvrig - i likhet med Tora - slekt og røtter i Flatanger.

Tora Dahle Aagård koste seg på scenen med det største bandet hun har spilt med hittil i karrieren.  (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

Spilte med symfoniorkesteret

Gitaristen og låtskriveren kvitterte med å spille sin egen låt «Cry for Me» med Trondheim Symfoniorkester, arrangert av Helge Førde. Vanligvis spiller hun i band med fem på scenen. I Olavshallen fikk hun musikalsk støtte fra 70 musikere.

– Jeg gleder meg som en unge til å kjenne trøkket fra orkesteret bak meg, sier hun på telefon fra Oslo i forkant av utdelingen.

Tora Dahle Aagård koste seg på scenen med det største bandet hun har spilt med hittil i karrieren.

26-åringen fra Flatanger slapp sitt første album «Tora» i 2019, og fulgte opp med «Girls» i fjor høst. Gitar- og låtskrivertalentet hennes blir lagt merke til av stadig flere.

Parkert av korona

Koronasituasjonen parkerte mange av planene hennes i vår, men Aagård nådde likevel langt ut. I slutten av april, dagen etter at kulturminister Abid Raja kunngjorde at det ikke ble noe av store kulturarrangementer de neste månedene, la hun ut en følelsesladd gitarvideo hvor hun tolket John Mayers «Slow Dancing in a Burning Room».

Hollywood-stjerne Alec Baldwin kvitterte med å dele videoen til sine 1,6 millioner følgere på Instagram.

Gjennom sommeren og høsten reiste hun rundt, som oftest alene, og spilte både strømmekonserter og koronatilpassede konserter med publikum i salen. I september slapp hun andrealbumet sitt.

– Det har vært en rar og fin opplevelse å slippe albumet under koronaen. Om det anbefales? Tja. Men det går jevnt og fint oppover, og jeg ser at flere og flere oppdager låtene mine.

Tora takket for prisen og sa at den inspirerer til å jobbe videre. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

- Alt er dyrt

Nå er hun i gang med de første opptakene til tredjealbumet, med bror og bandmedlem Andreas Dahle Aagård som sentral medspiller.

– Det har vært nok å skrive om, sier hun, og ser tilbake på annerledesåret 2020.

De 40 000 priskronene kommer godt med til arbeidet med det nye albumet.

– Det hjelper veldig. Alt er dyrt, det koster penger bare å fise i denne bransjen, illustrerer hun.

Tora Dahle Aagård delte scene med gitarnestor Knut Reiersrud under gitarfestivalen Acoustic Landscapes på Ringve musikkmuseum i fjor høst.

-Vaksinen er på vei. Men vi må være tålmodige, sier myndighetene. Men hvordan er det med tålmodigheten din?

– Jeg er ikke tålmodig. Men jeg forholder meg til koronaen og følger de rådene som kommer. Vi må bare stå i det, og jeg prøver å være positiv. Men det er klart det er, og har vært, tøft. Det gjelder vel for de fleste musikere. Størstedelen av jobben er jo å reise og øve. Det er bare noen få prosent av tida vi står på scenen, sier Aagård som har fått uvant mye tid i leiligheten på Grünerløkka i Oslo i år.

- Jobber som «f»

Der har hun lagt en plan:

– Det er lett å gå i kjelleren når ting er som de er. Men nå driver jeg og lager meg en slags rustning, sier hun og forklarer:

– Jeg jobber som «f» og når alt dette er over, skal jeg ha mest mulig klart – nytt album, videoer og alt som trengs, sier hun.

– Du har greid deg gjennom året. men dine viktige støttespillere i medmusikanter og teknikere, hvordan har de det?

– Det er klart at det er veldig tøft å være trommeslager eller bassist eller tekniker slik ting er nå. De kan ikke gjøre det jeg gjør, med å reise rundt alene. Fy søren! Jeg føler veldig med dem. Det er beinhardt. Derfor er det også så viktig med denne prisen, for den bidrar til at vi får holde på med ting likevel, at vi kan møtes og arbeide igjen og at folk får betalt. Det er jo det vi alle vil, sier Tora Dahle Aagård.

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.