Påtroppende skipper Svenn Magnus Steffensen er godt fornøyd med at AQS Tor ser ut til å ha klart seg bra.

"Tor" klarte brasene

Den siste storinvesteringa til AQS ser ut til å ha klart seg bra etter at den ble kastet av frakteskipet Eemslift Hendrika.


- Det ser overraskende bra ut, med tanke på hva den stakkars grønne båten har vært igjennom, sier påtroppende skipper Svenn Magnus Steffensen i AQS i en pressemelding. 

Steffensen, som opprinnelig er fra Flatanger, var torsdag morgen sammen med prosjektleder Geir Bjørvik Johansen i Moen Marin AS på plass i Florø for å besiktige skadene på AQS Tor.

Traff kranbom

De mest synlige skadene, er  skadene på styrbord side. Der er sida på båten trykt inn i messa. Dette skjedde trolig da båten ble kastet av dekket og traff en kranbom.

De registrerte noen flere skader under torsdagens undersøkelser.

- Vi har ennå ikke fått undersøkt båten under vannlinja. Det får vi gjort fredag morgen. Da kommer dykkere for å sjekke båten, sier Steffensen.

Fryktet båten hadde gått ned

Steffensen skal mønstre på som en av to skippere, og har fulgt byggeprosessen tett. Han fryktet at båten hadde sunket. 

- Jeg var sikker på at båten hadde gått ned, da jeg så at den manglet på frakteskipet. Det gikk vel en halvtime til en time før jeg fikk se bilder av at den fløt. Jeg trodde ikke det jeg så, sier Svenn Magnus Steffensen.

- Hvis det ikke er skader under vannlinja, er det helt utrolig hvordan den har klart seg, sier han.

Nå skal båten repareres, testes og godkjennes, og det vil selvsagt en tid før båten kan settes i drift.

Roser redningsmannskapene

Daglig leder Ove Løfsnæs sier at videre planer for båten vil bli lagt i samarbeid mellom Moen, Gjensidige og AQS, på grunnlag av status om bord og formelle forhold som forsikring.

- Vi gleder oss over at tilstanden om bord er bra, sier Løfsnæs, som roser Stadt Sjøtransport, kaptein Roman Antons og hans mannskap på slepebåten Stadt Sløvåg for innsatsen med å berge AQS Tor.

- De har gjort en fantastisk jobb og skal ha en stor takk for en utmerket operasjon på Stadthavet, sier Løfsnæs.

Robust fartøy

Prosjektleder Geir Bjørvik Johansen i Moen Marin AS er lettet.

- Båten har selvfølgelig blitt utsatt for store krefter idet den har blitt ‘’sjøsatt’’ på en meget spesiell måte og lagt ut på en sjøprøve langt utover det normale. Med tanke på de begrensede skadene vi har verifisert i løpet av dagen og de gode sjøegenskapene båten innehar, er jeg trygg på at rederiet får et robust fartøy som vil tjene dem godt i flere år framover, sier Johansen.

Han vil også berømme innsatsen og kompetansen som har blitt utøvd av redningstjenesten og bergingsmannskap i den svært dramatiske situasjon utenfor Stadtlandet.

- Takk til alle involverte og ikke minst AQS som har vært optimistiske og positive gjennom hele prosessen, sier Geir Bjørvik Johansen i pressemeldingen.

 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.