– På det verste har jeg store problemer med å sove om natta, sier Odd Uran, som må ta det igjen med å sove på dagtid. Da må han ta pause fra jobbinga i verkstedet for å hente seg inn.
Støy fra spesielt én vindturbin som står langt framme på fjellet mot Uran, gjør tilværelsen vanskelig for den eneste fastboende i Uran.
Egne målinger
Allerede samme høst som vindturbinene ble satt i drift, gjorde han egne støymålinger. De viste opp til 64 desibel ute og 46-50 desibel innendørs.
– Det er verst når vindretningen er sørøst eller det er nordavind, men jeg hører støy også ved andre vindretninger, sier Odd Uran.

Grensa for støy fra vindkraftverk er satt til 45 desibel – målt som et gjennomsnitt for året. Før vindkraftverket ble bygd, ble det gjort beregninger som viste at det ikke skulle være mer enn 43.9 desibel hos Uran.
Akkurat innenfor
Etter at Flatangernytt og andre omtalte Odd Urans egne målinger høsten 2021, har Trønderenergi (nå Aneo) gjort nye målinger av støyen.
(Se Aneos kommentar nederst i artikkelen.)
– De leide inn et svensk firma som målte i én måned, men da var det nesten ikke vind. Jeg fikk dem til å måle i en måned til, og da kom de fram til at det var et snitt på 45 desibel for hele året. Hadde de kommet til at det var 45,1, måtte de ha gjort noe. Hvordan de klarte å regne det ut som et gjennomsnitt for hele året, vet jeg ikke, sier han.
Les også:
Kommunen er støymyndighet, men ifølge Odd Uran vil den ikke gjøre noe så lenge støyen er innenfor regelverket.
– Men de kunne ha prøvd. Andre kommuner har gjort forsøk på å ordne opp for sine innbyggere, sier han.
Bør stoppes
Det beste tiltaket ville vært om vindturbinen kunne ha stått stille, når vindretningen er sånn at det blir mye støy i Uran, mener han.
– Turbinene står stille en del. Det virker som at de innover fjellet står stille, mens de fem nærmeste går, sier Odd Uran, som driver verksted og gårdsbruk med okser og kviger på gården i Uran.
– Hva ser du for deg framover?
– Det er ikke mye å gjøre. Huset et nærmest verdiløst. Jeg vet ikke helt. Men Motvind Norge jobber i forhold til lover og regler om støy. I Sverige er reglene annerledes enn i Norge, sier han.
Innenfor konsesjonen
Konserndirektør for kommunikasjon, Ole Martin Buene, opplyser i en epost at Aneo i 2023 foretok nye støymålinger over en lengre periode i og rundt vindparken på Sørmarkfjellet.

– Målingene viser at vi ligger innenfor grensene for det NVE har satt som krav i konsesjonen, 45db
Lden, sier Buene.
På spørsmål om det er aktuelt å stoppe turbinen som skaper mest støy i Uran, svarer Buane:
– Vi stopper jevnlig flere turbiner i forbindelse med vedlikehold, men det er ikke slik at vi stopper enkeltturbiner av andre grunner enn dette, svarer han og legger til:
– Lydhøre for kritikken
– Vi er stolte over at Sørmarkfjellet vindpark fungerer godt og leverer grønn energi tilsvarende strømbehovet til nesten 30 000 husstander, men synes selvfølgelig det er leit at enkelte naboer opplever plagsom støy fra turbinene. Vi er lydhøre for kritikken og det er også derfor vi har foretatt målinger for å forsikre alle parter om at vi holder oss innenfor tillatte lydnivåer, sier Buane i eposten.
Les også: