- Vi har funnet spor etter tidligere dyrkningslag. Som arkeolog er jeg ikke overrasket. Det har ligget et høvdingsete eller en stor viktig gård på ryggen på Lauvsnes, sier seniorrådgiver Frode Kristiansen i Trøndelag fylkeskommune.
Derfor skal deler av området graves ut av NTNU Vitenskapsmuseet, og det betyr at området ikke blir frigitt før dette arbeidet er gjort. Strategisk viktig plass Frode Kristiansen sier at sporene i området er så langt tilbake som fra eldre del av jernalderen, forløperen til vikingtida. - Dette har vært en strategisk viktig plass, med godt drenert jord. Vi har ikke funnet spor etter avtrykk av hus, noe som tyder på at vi er i ytterkant av bosettingsområdet. Jeg skulle derfor gjerne ha gravd under skolen, men der er det vel ingen prosjekter nå, sier Kristiansen. - Hva kan dere finne i dyrkningslagene?- Det kan være nesten hva som helst. Dyrkningslagene viser hvilke dyrkningsteknikker som er brukt. Det kan være gjenstander, spor etter hva som ble dyrket, og måten de drev landbruk på. Om de brukte plog, for eksempel, sier han. Frode Kristiansen sier at Flatanger er en svært spennende kommune, med mange funn og spor etter tidligere bosetting. Mye er ennå ikke undersøkt. Først når noen ønsker å gjøre et tiltak, blir arkeologene kontaktet. Alle kulturminner fra før 1537 er automatisk fredet. - Det hender jeg snakker til barneskoleelever. Da pleier jeg å si at når vi graver, finner vi én puslespillbit i et spill på 10 milliarder biter, sier Kristiansen.

- Fylkeskommunen har myndighet til å frigi områder ved at de graves ut. En annen instans skal stå for utgravinga, og det blir NTNU Vitenskapsmuseet. Når de er ferdige og har sendt sin rapport til kommunen, kan kommunen søke om å få frigitt kulturminnet, sier han. Frode Kristiansen sier de har signalisert til Flatanger kommune at fylkeskommunen er innstilt på å frigi området mot at det blir gravd ut av Vitenskapsmuseet. Dette er et arbeid som tiltakshaver, i dette tilfellet kommunen, må betale. Dårlig kommunikasjon Han har forståelse for at kommunen hadde ønsket at prosessen skulle gå fortere, men arbeidet har vært gjort i tråd med fylkeskommunens tidsplan. - Jeg tror det har vært noe dårlig kommunikasjon. Vi har hele tida sagt at vi var innstilt på å frigi området, og at området ikke er så viktig at vi ville innstille på vern, sier Kristiansen. Men først må hele området undersøkes, og tiltak som graving kan ikke starte før hele planområdet er klarlagt. - Hvorfor har det tatt så lang tid?
- Vi sendte brev til kommunen tidlig i 2020, og det tok tid før kommunen svarte og aksepterte budsjettet. I løpet av den tida var kabalen for feltarbeidet for sommeren lagt, og arbeidet på Lauvsnes ble gjort i august, sier Frode Kristiansen.