Siste
- Dessverre ser det ut som kostbar symbolpolitikk er mye viktigere enn hva som faktisk virker for dagens regjering, skriver Terje Settenøy i Fremskrittspartiet i dette debattinnlegget. (Foto: Frp)
DEBATT

Skal norske arbeids­plasser ofres på klima­symbolikkens alter?


DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.


Norsk næringsliv står overfor flere betydelige utfordringer, men den kraftige økningen i CO2-avgiften kan vise seg å være blant de mest ødeleggende. Denne avgiften rammer absolutt alle fra fattig til rik, fra små til store bedrifter og skaper usikkerhet i en allerede presset situasjon preget av krigen i Ukraina og utfordringer med forsyningssikkerhet.

En gruppe som rammes hardt av denne avgiften, er norske bønder. Det samme gjelder transportnæringen og norsk industri. Dette fører til dårligere konkurransevilkår for norske bedrifter og dyrere varer for norske forbrukere. De fleste varer som handles i Norge, har blitt fraktet over både korte og lange distanser, noe som gjør at økte transportkostnader påvirker prisene direkte. For norske bedrifter som konkurrerer i et internasjonalt marked, betyr dette en klar ulempe fra starten av.

Jeg er skeptisk til at denne økningen i CO2-avgiften vil føre til lavere utslipp. Det eneste vi oppnår, er å flytte arbeidsplasser ut av landet og påføre norske forbrukere ekstra kostnader. Dessverre ser det ut som kostbar symbolpolitikk er mye viktigere enn hva som faktisk virker for dagens regjering. Skulle noen tvile på dette etter Ap/Sps historiske avgiftsøkning, kan man se på hva som skjer med strømmen i Midt-Norge

I årevis har trønderske bedrifter og lokalsamfunn kjempet for å få bygget ut bedre strømnett. Det finnes mange eksempler på lokal kraftmangel i Trøndelag som følge av for dårlig overføringskapasitet. Å få bygget ut bedre nett og få tilgang til strøm har vist seg å være en tidkrevende og kostbar prosess for norske bedrifter.

Nå har Statnett plutselig intensivert planleggingen av nytt strømnett i Midt-Norge, men ikke for å hjelpe trønderske bedrifter. Det som nå utløser denne plutselige iveren etter å bygge nett, er et ønske om å sende strømmen til havs. På denne måten slipper norske oljeplattformer å brenne gass for å skaffe seg energi, og gassen kan i stedet sendes til Tyskland og brennes der. Resultatet for klimaet er null, men for norske bedrifter og strømkunder betyr dette dyrere strøm og høyere nettleie. I tillegg blir det enda vanskeligere for bedrifter å utvide, ettersom vi står overfor strømunderskudd.

Faktisk er det planlagt å sende like mye strøm som forbruket til 44.000 husstander (!) til havs. I motsetning til dagens regjering mener jeg at denne strømmen kunne vært brukt bedre på land i Trøndelag.

Bare for å ha det avklart: Jeg er tilhenger av at vi skal forsøke å ta bedre vare på klima og miljø. Det som er viktig, er at dette gjøres med fornuftige tiltak som faktisk virker, og ikke symbolpolitikk som ødelegger for norske arbeidsplasser.

 

DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til [email protected] 



Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.