DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatternes synspunkter.
Alle disse besøkende kommer til en region som har arbeidet målbevisst gjennom mange år for å styrke reiselivsnæringa gjennom det interkommunale destinasjonsselskapet Visit Namdalen SA, etablert i 2013. I 2017 ble selskapet omstrukturert, og kommunene fikk en betydelig sterkere eierposisjon, samtidig som de har gitt større eierbidrag.
Etter noen års drift etter forretningsmodellen fra 2017 har kommunene bedt om evaluering av selskapets aktivitet, målt mot nasjonale og fylkeskommunale strategier og satsinger. Visit Namdalen drar nytte av den nasjonale reiselivsstrategien, som ivaretas av Innovasjon Norge og Visit Norway og fylkeskommunens reiselivssatsing – ivaretatt av Visit Trøndelag (Trøndelag Reiseliv). En av de fremste kjennerne av reiselivet i Norge, rådgivingsselskapet Mimir, har analysert aktiviteten og satsingene og lagt dette fram i en rapport. Her kommer Mimir med gode og nyttige råd og anbefalinger for vegen videre.
Mimir slår i rapporten fast at reiseliv er en viktig, men ikke en hjørnesteinsnæring i Namdalen. Visit Namdalen har stort aktivitetsnivå, men sliter med noen av de samme utfordringene som mange andre destinasjonsselskaper i Norge: Stort spenn i forventninger, finansiering og rolledeling mot andre utviklingsaktører. Mimir slår fast at Visit Namdalen fungerer godt ut fra eksisterende rammer. Men selskapet har for svak grunnfinansiering – med lavere andel offentlige tilskudd enn gjennomsnittet av slike interkommunale selskaper i Norge, og vesentlig lavere andel medlemsbidrag. Derimot har Visit Namdalen en langt høyere prosjektfinansiering enn gjennomsnittet.
Reiselivet i Namdalen er preget av mange, små aktører innen et bredt spekter av tilbud. En sjeldent stor andel er småbedrifter eller aktører som driver reiseliv som tilleggsnæring og uten ressurser til å «dra lasset» med produktutvikling og markedsføring alene. Sammenliknet med Fjord-Norge (Vestland) og Nord-Norge har ikke Namdalen mange særpreg eller fyrtårnsaktører som er trekkplastere i seg sjøl, men disse er selvsagt særdeles viktige bidragsytere til
- At turistene stopper, og ikke bare drar gjennom eller forbi
- Skape lyst til å forlenge oppholdet og få med seg flere opplevelser.
Disse to punktene er grunnleggende viktig for reiselivsutvikling. Og særdeles viktig med en slik sammensetning av aktørene som vi har i Namdalen.
Visit Namdalen har siden starten, og spesielt etter omstruktureringa i 2017, hatt en viktig rolle i å bevisstgjøre og profesjonalisere aktørene, markedsføre og profilere dem og gjøre dem i stand til å spisse tilbudene sine.
Reiselivet bidrar nasjonalt med 4,4 milliarder i skatteinntekter til kommunene, og 35 prosent av omsetninga turistene bidrar med, tilfaller lokale aktører utenfor reiselivssegmentet. Reiselivet i Namdalen er særdeles lokalt forankra, og Mimir peker i rapporten også på hvilken betydning reiselivet har for lokale arbeidsplasser og bolyst.
Visit Namdalens medlemsbedrifter framholder betydninga av å være en del av reiselivssatsinga i Trøndelag, at selskapet driver profilmarkedsføring for Namdalen, at markedsaktiviteter, kompetansetiltak og andre tilbud koordineres og at det i større grad satses på helårsreiseliv- og markedsføring. Mimirs rapport underbygger dette.
Kommunenes oppgave og rolle i reisemålsutviklinga er å lage rammer (kommunale planer, bestemmelser, politiske føringer), være utviklingspartner (næringsutvikling, næringsfond), tilrettelegge (gågater, badestrender, turstier), koordinere (stedsutvikling, utvikle reisemål)
Mimir anbefaler at kommunene inntil videre beholder sin eierposisjon i Visit Namdalen og dermed sikrer at selskapet er i stand til å jobbe til reiselivsfelleskapets beste. Videre anbefaler de at kommunene avklarer om årlige bidrag skal gis som tilskudd eller om det skal utlyses anbud. Det er også behov for å lage måleparameter som viser verdiskaping, arbeidsplasser, bolyst – og effekt av prosjekter. Samarbeid og bedre koordinering med regionens øvrige utviklingsaktører påpekes også som særdeles viktig – for eksempel at Visit Namdalen arbeider med bransjeutvikling mens de andre aktørene tar seg av bedriftsutvikling.
Styret i Visit Namdalen presenterte sammen med Mimir analysen for ordførere og kommunedirektører 5. desember. Kunnskapen som analysen gir oss er særdeles fersk, og styret har et sterkt behov for at anbefalingene blir drøftet grundig og seriøst med kommunene. Kommunene ba om denne analysen – og den gir oss mulighet for gode evaluering om eierskap, strategier og økonomi. Dette er et arbeid vi sterkt ønsker å gå inn i – og som vil pågå de nærmeste månedene. Vi henstiller til kommunene å slutte seg til Mimirs anbefalinger om å avvente beslutninger som griper inn i Visit Namdalens drift og aktivitet til dette er gjennomført.
Av styret i Visit NamdalenHilde Bergebakken (leder)Skjalg ÅkerøyHans Oskar DevikCamilla BirkelandTrygve Ebbing