- Om målet er å sikre at flere vil bosette seg i distriktene, er det ikke prisen på barnehage som er avgjørende. Det hjelper ikke med billigere barnehage om ikke det er arbeidsplasser for foreldrene, skriver Kari-Anne Jønnes i Høyre i dette debattinnlegget. (Foto: Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre)
DEBATT

Regjeringen tar med den ene hånda og gir med den andre

Billigere barnehage er bra, men er det viktigste prisen eller innholdet, kvaliteten og tryggheten til barna?


DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.

 

Det er for meg en gåte for meg hvordan Senterpartiets nestleder, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, i sitt innlegg kan hevde at halvert barnehagepris gir sterkere fellesskap i Trøndelag. Ingen kan bestride at billigere barnehanehage er en fin ting, derimot er det ikke alle som trenger det. Og er dette riktig prioritering av regjeringen?  

Det er en tankevekker at Senterpartiet prioriterer å bruke vanlige folks skattepenger, i en tid der mange sliter, på billigere barnehage til alle – fremfor å prioritere dem som trenger hjelpen mest. Viktigere enn billigere barnehage er tryggheten for at barnehagen er bra for barna. At de voksne har utdanning og kompetanse. At lokalene er fine og at det er nok ansatte på jobb. Når regjeringen bruker de store pengene på å billigere barnehage til selv dem med millionlønn, blir det ikke penger igjen til innhold og kvalitet i barnehagene.  

Støre-regjeringen trekkes stadig lenger mot venstresiden med SV i spissen, og skaper med det uro i barnehagesektoren. Flere private barnehager sliter med økonomien etter to år med innstramminger fra regjeringen. Dette er heller ikke bra for innholdet og kvaliteten barna får. Sju av ti private barnehager går med underskudd, og Senterpartiet vil stramme ytterligere til. I tillegg vil regjeringen at kommunen skal få mer makt. Ikke bare skal de få bestemme hvor mange og hva slags barnehager kommunen skal ha, men også hvilken barnehage barna skal gå i. Dette går ut over foreldrenes valgfrihet. 

Om målet er å sikre at flere vil bosette seg i distriktene, er det ikke prisen på barnehage som er avgjørende. Det hjelper ikke med billigere barnehage om ikke det er arbeidsplasser for foreldrene. Senterpartiet prioriterer å påføre vanlige folk og arbeidsplasser over hele landet ekstra skatter og avgifter. Både små og store hjørnesteinsbedrifter i hele Distrikts-Norge er rammet av den ekstra arbeidsgiveravgiften som straffer bedrifter som ansetter de med utdanning. Det bidrar kun til å hemme vekst og setter arbeidsplasser i fare.  

God distriktspolitikk handler om forutsigbare og rettferdige rammevilkår for bedriftene. Det er tross alt bedriftene som skaper verdiene vi politikere fordeler. Men det har kanskje Senterpartiet glemt?  

Av Kari-Anne Jønnes, barnehagepolitisk talsperson i Høyre

 

Delta i debatten? Send ditt innlegg til [email protected] 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.