Siste
Drosjene i Flatanger tapte anbudet om pasientreiser, og Taxi Midt-Norge reagerer på at bare pris ble vektlagt. (Arkivbilde)

Helse Midt-Norge la bare vekt på pris

Pris var eneste kriterium i anbudet fra Helse Midt-Norge om pasientreiser, som de lokale drosjene i Flatanger tapte.


Det bekrefter daglig leder Lars Iver Valstad i Taxi Midt-Norge, som håndterer anbudsprosesser på vegne av drosjeeierne.

- For pasientreiser ble pris vektet 100 prosent. Ved forrige anbudsrunde ble pris vektet 70 prosent, sier Valstad.

Han reagerer på at helseforetaket la seg på denne linja. For fleksibel transport, som omfatter servicekjøring og tilbringer, vektes pris 80 prosent. Andre hensyn som fleksibilitet og omstillingsevne, vektes 20 prosent. Dessuten er det mulig å gå i forhandlinger etter at anbudet er levert.

Alle kan få løyve

Fra 1. november i fjor ble det innført nye regler som gjør at alle kan få drosjeløyve. Tidligere ble disse tildelt etter strenge kriterier fra fylkeskommunen.

- Nå kan i i teorien en som har løyve i Oslo, legge inn anbud på pasientreiser i Flatanger. Den som betaler inn 3.500 kroner til fylkeskommunen og oppfyller krav til vandel, kan få så mange løyver vedkommende ønsker, sier Lars Iver Valstad.

- Hva synes du om at pris vektes 100 prosent?

- Vi er ikke begeistret for det. Vi mener at kvalitet, miljø, fleksibilitet og omstillingsevne også må telle, sier Valstad.

Han sier rent generelt at når anbud tildeles bare ut fra pris, kan hvem som helst legge inn anbud og vinne. Men det skal kjøres også, påpeker han.

Mer i spill

To andre hovedinntektskilder for mange drosjeeiere, er skolekjøring og fleksibel transport, som omfatter tilbringer og serviceruter. Disse skal også ut på anbud.

Valstad sier at det totale bildet blir helt avgjørende, men mange drosjeeiere trenger inntektene fra alle de tre typene oppdrag.

Han forteller at det spesielle med drosjenæringa, er at både eier og sjåfører lever av provisjon. Er det ikke kjøring, blir det heller ikke noe inntekt. Om et busselskap taper et anbud og et annet overtar, får sjåførene samme tariffestet lønn i det nye selskapet.

Namdal taxi som vant anbudet i Flatanger, Namsos og Overhalla, har base i Overhalla og kontor i Namsos.

Viktige i samfunnsberedskapen

- Det blir vel ikke sånn at det går an å få drosje fra Overhalla for en tur heim fra fest på noen kilometer på Lauvsnes?
- Nei, helt klart. Dette har en nedside. Festkjøring er en ting, men drosjene er også viktige i samfunnsberedskapen, sier Valstad.

Han sier usikkerheten gjør at drosjeeierne kvier seg for å investere. Det kan for eksempel gå ut over tilbudet om rullestolbiler.

- Jeg vil ikke svartmale for mye. Namdal taxi er avhengig av støtte for å få dette til å gå rundt, sier Valstad, som antar at selskapet vil gå ut med tilbud til underleverandører.

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.