– Mange av dem som ikke fikk nødvarsel sist hadde ikke oppdaterte telefoner. Vi minner derfor spesielt om at for å kunne motta nødvarsel på riktig måte, så må du ha en nylig oppdatert mobiltelefon, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB (Foto: DSB)

Onsdag får du nødvarsel på mobil

Onsdag klokka 12 kan det komme et alarmsignal og nødvarsel på mobiltelefonen. Men dette er bare en test, og ikke et reelt nødvarsel.


Politiet sender ut et nødvarsel på mobil, samtidig som Sivilforsvaret sender signalet «Viktig melding – søk informasjon» på tyfoner rundt om i hele landet.

Tilsvarende test ble gjort i juni 2023.

– Mange har hørt om eller allerede opplevd å få et nødvarsel tidligere. Snakk likevel med barn, eldre og andre rundt deg på forhånd, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test, oppfordrer Elisabeth Aarsæther, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Husk å oppdatere telefonen

Ved forrige test i juni i fjor, fikk 78 prosent av befolkninga nødvarsel på mobil. Testen går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen nettbrett og smartklokker vil også vise nødvarsler.

– Mange av dem som ikke fikk nødvarsel sist hadde ikke oppdaterte telefoner. Vi minner derfor spesielt om at for å kunne motta nødvarsel på riktig måte, så må du ha en nylig oppdatert mobiltelefon, sier Aarsæther.

Ei slik melding sendes ut til alle landets mobilbrukere onsdag rundt klokka 12.

Slik unngår du varsel

Hvis du ikke ønsker å bli forstyrret av nødvarselet, hjelper det ikke å slå av lyden. Du må også slå av telefonen eller sette den i flymodus fra klokka 11.55 til 12.15.

DSB opplyser at nødvarselet nestet samtidig over hele landet for å gjøre folk kjent med hvordan det oppleves å få et nødvarsel, og for å sikre at systemet fungerer som det skal.–  Vi gjør også denne gangen en representativ befolkningsundersøkelse i etterkant av varslingsprøven for å kartlegge hvor mange som fikk test av nødvarsel, sier Aarsæther.

Enkeltpersoner som ønsker å gi tilbakemeldinger på test av Nødvarsel, oppfordres til å benytte tilbakemeldingsskjemaet som blir lagt på nødvarsel.no i forbindelse med varslingsprøven, slik at vi får samlet tilbakemeldinger fra publikum.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.