Kjentfolk

Flatanger har fostret mange som har gjort seg bemerket nasjonalt. Noen er født og oppvokst i Flatanger, andre har nær tilknytning til kommunen gjennom slekt.

Wikipedia har listet opp fire kjente flatangringer; Bernhof Ribsskog, Toralf Sandø, Halvor Sandø og Julie Dahle Aagård. I tillegg har kunstnerne Inger Sitter og Håkon Bleken et sterkt slektsforhold til Flatanger.

 

Toralf Sandø (1899-1970):
Født i Sør-Flatanger, sønn av Constanse og Peder Sandø, hun fra Namsos, han fra Sandøya i Flatanger. Toralf ble en allsidig skuespiller og instruktør innen både teater og film. Han er kanskje best kjent for sin rolle som Bør Børson, og som regissør av filmene ”Den forsvundne pølsemaker” med Leif Juster og ”Englandsfarere”.

Toralf Sandø

Toralf Sandø debuterte i 1925 som Harald i ”Den store barnedåpen” på Trondhjems Teater. Senere arbeidet han ved Falkbergets Teater, hvor han dramatiserte Johan Falkbergets ”Bør Børsen”, og spilte selv tittelrollen. I 1938 spilte han Bør Børson på film. Sandø ble ansatt ved Nationalteatret 1930-34, og arbeidet senere ved Chat Noir, Søilen, Scala, Det Nye Teatret og Centralteatret. Ved Centralteatret (1936-52) la han ned sin hovedinnsats som skuespiller og instruktør. Han var sentral ved oppstarten av Fjernsynsteatret, og gjorde seg også bemerket som en dyktig oppleser i Radioteatret, blant annet av Olav Duuns ”Juvikfolke”.

Halvor Sandø (1915-98):

Halvor Sandø (Foto: Tom Sandø)

Født i Namsos, bror av Toralf, ble den første som ble utdannet keramiker i Norge. Kjent som prinsesse Astrid Fru Ferners lærer, og som mannen bak ”Flatangerflyndra”. Han fikk tegneundervisning i Oslo, drev med teater og revy, og hadde flere statistroller i film og teater. Men det var keramikk som ble han store lidenskap. Han fikk sitt eget atelier på Røa i Oslo etter krigen, og ble en anerkjent kunstner med utstillinger i New York, London, Milano, Stockholm og Berlin, ofruten flere steder i Norge.

I 1971 flyttet han tilbake til Flatanger, og bosatte seg på Vik hvor han bygde seg hus og innredet keramikkverksted. Der videreutviklet han «Flatangerflyndra», og ble medlem i Namdal kunstgruppe. Sandø ble Namdalskunstner i 2005, sju år etter sin død. Prinsesse Astrid Fru Ferner var til stede på utstillingsåpningen og stilte ut egne arbeider sammen med arbeider fra sin læreemester.

Julie Dahle Aagård (f. 1978):
Sanger, oppvokst på Vik i Flatanger, utdannet ved jazzlinja på NTNU i Trondheim. Hun har også vært aktiv i scenefaget, først i hennes egen kabaret, ”Julie, heilt ålein” (1998), senere i ”Lady Arbuthnott” på Sunndalsøra, ”Mack & Mabel” på Hedmark Teater og ”Havet legg aldri stilt” (Norveg). Hovedrolle på Det Norske Teatret i oppsetningen ”Piaf” (2005) og i juni 2010 som trellen Anna i det historiske spillet Håkon og Kark (Korsvikaspillet) på Lade i Trondheim.

Julie Dahle Aagård

Første utgivelse var soloplaten ”Det klaraste lyset”, laget av Åge Aleksandersen og urfremført under ski-VM i Trondheim (1997). Hun ga også ut ”Goodnight stranger” (2001). Hun er med i Ketil Gutviks Gutvik 5, bandet Cannonballs, samt Reggae Kings. Hun har siden 2005 vært frontfigur i kvintetten Subtonic, der hennes tekster figurerer på ”In this house” fra 2005. I noen år har hun turnert med Trondheim Voices.

I 2009 kom hun ut med albumet ”Stumpin’ Feet” som ble nominert til Spellemannprisen 2009 i kategorien beste kvinnelige artist.

Les mer: http://www.julieweb.no/
Julie_Dahle_Aagard/Julie.html

Bernhof Ribsskog (1883-1963):

Bernhof Ribsskog (Foto: Leif Ørnelund, Oslo Museum)

Født på småbruket Liss-Ribsskogen, inn i en søskenflokk der flere skulle gjøre karriere innen skolevesenet og politikk. Bernhof Ribsskog var pedagog og skolemann, dr. philos i 1931. Skoleinspektør i Skien 1919-21, skoleinspektør i Oslo 1929-53.

Han regnes som en foregangsmann innenfor den såkalte aktivitetspedagogikken, og drev flere forsøk med nye undervisningsmetoder på 1930-tallet. Ribsskog regnes som hovedarkitekten bak Normalplanen for folkeskolen av 1939, som ble retningsgivende for undervisningen i 35 år. Normalplanen ble avløst først i 1974 av Mønsterplanen, som førte videre ideene om elevaktivitet, gruppearbeid, individualisering og differensiering.

Inger Sitter (f. 1929):
Født i Trondheim, har bodd store deler av livet i utlandet, først i Antwerpen i Nederland, senere i Frankrike og Italia. Hun har sterk tilknytning til Flatanger gjennom sin far, Ingvar Sitter, som var fra Sitter. I barndommen tilbrake hun flere sommere på Løvøya.Inger Sitter

Inger Sitter regnes som en av Norges mest betydningsfulle billedkunstnere fra siste halvdel av 1900-tallet til i dag. Hun spilte en sentral rolle ved gjennombruddet for den såkalte lyriske (naturbaserte) abstraksjon i norsk kunst i 1950-årene. Hun var en av våre første modernister som tok i bruk et abstrakt formspråk. Sitter reiste til Paris og lot seg inspirere av den abstrakte kunsten som gjorde sitt inntog på 1950-tallet.

Hun ble professor ved Statens kunstakademi i 1981, og ble utnevnt til Ridder av 1.klasse av St. Olavs orden i 1998. Kunsteren er representert i en rekke gallerier, blant annet Nasjonalgalleriet. Museet for samtidskunst, Hennie-Onstad Kunstsenter, Trøndelag Kunstmuseum og museer i København og Stockholm.

Sammen med Håkon Bleken holdt Inger Sitter en utstilling i Miljøbygget i Flatanger i 2006.

Håkon Bleken (f. 1929):
Født i Trondheim, sønn av Haakon Bleken og Brynhild Ribsskog. Hennes far, Ole Konrad var fra Lille-Ribsskog i Flatanger. Håkon Bleken regnes i dag som en av våre aller fremste samtidsmalere. Han er representert i sentrale gallerier og museer, og har utført omfattende utsmykningsoppgaver.

Håkon Bleken (Foto: Egil Rein)

Håkon Bleken er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim, Statens kunstakademi og Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har siden debuten i 1951 hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier, blant annet Nasjonalgalleriet og Henie-Onstad Kunstsenter. Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Bleken har illustrert en rekke litterære verker, blant annet Ibsens ”Hedda Gabler”, ”Haugtussa” av Arne Garborg og ”Mysterier” av Knut Hamsun.

Håkon Bleken har også markert seg som samfunnskritiker, og går ikke av veien for en offentlig debatt. Sammen med en annen trondheimskunstner, Håkon Gullvåg, aksjonerte Bleken i 1998 for å bevare Svartla’moen i Trondheim. Bleken ble utnevnt til Ridder av 1.klasse av St. Olavs Orden i 1990, og forfremmet til Kommandør i 2009.

I 2006 besøkte Bleken sin morfars heimbygd Flatanger, hvor han holdt utstilling sammen med Inger Sitter.