Siste
- Det internasjonale markedet er til stede og er klar over norske tilbud og kvaliteter. Vi i Namdalen må vise fram våre tilbud slik at vi får vår andel av potensialet dette internasjonale markedet representerer, skriver reiselivssjef Bente Snildal i dette innlegget. Her fra Via Ferattaen på Strøm i Flatanger. (Foto: Privat)
KRONIKK

Namdalen –⁠ en uoppdaget perle


KRONIKK: Dette er en kronikk som gir uttrykk for kronikkforfatterens meninger.

 

Denne uka er det stor oppmerksomhet rundt starten på årets laksefiske i elvene våre. Samtidig går startskuddet for en ny turistsesong. Etter flere år med pandemi, innenlandsferie og tilbakeholdenhet, er det stor sannsynlighet for at vi i sommer igjen får et økt innslag av utenlandske turister i Norge – også i Namdalen. Og samtidig gleder vi oss over at det i første kvartal har vært økning i innenlands reiseaktivitet.

Reiselivsbedriftene i Namdalen har i lang tid forberedt seg på innrykket – for å vise fram de perlene som regionen har å by på, på gode smaker, et rikholdig utvalg av reiseruter, aktiviteter og en raus og vill natur med massevis av muligheter.

Namdalen har ikke den den aller største turistmagneten som «alle» må innom, men kan likevel tilby et svært stort spenn av helt spesielle opplevelser. Her slipper man å stå eller gå i kø. Det er god plass for alle, enten det gjelder de lokale severdighetene eller dersom turisten søker ro og fred. Og den beste godbiten: Det er minst like vakkert her hos oss som i andre norske regioner!

Sammen med de lokale tilbyderne søker Visit Namdalen, regionens destinasjonsselskap, kunnskap om dem som kommer og hva de ønsker å oppleve. Hvem er turistene? Hvor kommer de fra? Hvor har de tenkt seg? Hva skal til for å få dem til å stoppe og bruke tid i Namdalen?

Vi oppnår kunnskap og markedsinnsikt ved å følge med på trender i dialog med aktørene og i direkte møter med turoperatører på arenaer hvor bransjen presenterer trendene og diskuterer hvordan vi skal forholde oss til dem. Nylig var Visit Namdalen til stede på Norwegian Travel Workshop (NTW) i Oslo, en årlig workshop som er en av Norges største arenaer for kjøp og salg av norske reiselivsprodukter, nasjonalt og internasjonalt.

Vi deltar her for å markedsføre Namdalen som reise- og opplevelsesmål, forberede oss på hvem som kommer og hvilke ønsker og behov de har, samt presentere våre aktørers tilbud. Reiseoperatører fra det internasjonale markedet oppsøker slike bransjetreff for å få kunnskap om reisemålene, tilbudene og mulighetene. Det gjelder å havne på blokka til disse! Her hadde vi møter med turoperatører som jevnlig legger sine turer til Norge, nye operatører som lukter på spennende, nye områder for sine tilbud og som ønsker visningsturer.

Visit Namdalen er en sammenslutning av mange, små aktører, og noen mellomstore, pluss kommunene – som tilretteleggere. Vi har en raus natur med god plass og dermed også et stort, ubrukt potensial som kan bidra til en vesentlig større interesse fra nasjonalt og internasjonalt reiseliv om vi trykker på de riktige knappene. Vi må tilegne oss mer kunnskap, bygge opp robuste reiselivsbedrifter og profilere oss enda bedre for å utnytte turistenes opplevelsesbehov.

Alle som skal nordover – til Helgeland, Lofoten, se midnattssola eller oppsøke Nordkapp, må kjøre gjennom Namdalen. Da handler det om å skape stoppunkter og attraktive tilbud som bidrar til at flere blir oppmerksomme på hva vi har å by på, slik at de stopper opp, kjører innom og benytter tilbudene.

I våre møter på NTW opplever vi at Namdalen oppfattes som uoppdaget og interessant – en ukjent perle de ønsker mer informasjon om. De unike opplevelsene skaper kanskje mest interesse, for eksempel toget på Øysletta, geologien på Leka, Jøa som «landet i eventyret» eller fiskeværet Sør-Gjæslingan. Men også familietilbud som Namsskogan Familiepark eller frilufts- og naturopplevelser for dem som har uteklær og fottøy med i bagasjen.

Villmark, fred og ro og opplevelser tett på lokalbefolkninga (meet the locals) er trender i tida – og så gjelder det selvsagt å være «insta-vennlig» – å oppleve ting som egner seg på bilder og kunne vise at man har vært med på noe annet enn naboen, venner og kjente.

Neste år er NTW-workshopen lagt til Trondheim, noe som vil gi enda større muligheter for å vise fram Namdalen. Visit Namdalen ønsker framover å tilby et kompetanseløft for aktører i Namdalen som ønsker å satse internasjonalt, bidra til økt kunnskap og innsikt i markedsutvikling og gjøre produktene enda mer salgbare. Det internasjonale markedet er til stede og er klar over norske tilbud og kvaliteter.

Vi i Namdalen må vise fram våre tilbud slik at vi får vår andel av potensialet dette internasjonale markedet representerer. Markedet finnes, men vi må greie å synliggjøre oss for dette markedet. Det er ofte familier eller små grupper som etterspør gode pakketilbud – disse må vi nå fram til. Et populært konsept er «fly and drive», der betalingsvillige turister flyr inn til de store lufthavnene og tar seg videre med fly eller bil fram til neste reisemål. Vi må synliggjøre at flyplassene i Namsos og Rørvik betyr at vi er 20 minutter unna Trondheim som er en internasjonal lufthavn. Og vi har en kyststripe som er både vakker og spennende for de stadig flere som tar seg fram sjøvegen.

For å oppnå respons ute i det store reiselivsmarkedet, er det godt å være en del av et stort reiselivsfellesskap i Trøndelag og Norge. Her får vi regelmessig kunnskap og ikke minst energi til å dyrke og styrke vertskapsrollen og kunne nå fram med våre tilbud.

Vi må åpne øynene for både det norske og internasjonale markedet og bryte ned oppfatninga av at Namdalen er «uoppdaget». I stedet ønsker vi at Namdalen blir et reisemål i seg sjøl. Det krever pågangsmot og hardt arbeid, og er et langsiktig arbeid.

Vi har brettet opp ermene og er i gang!

Av Bente Snildal, reiselivssjef i Visit Namdalen

 

Lyst til å delta i debatten? Har du andre saker du vil skrive om?
Send oss et innlegg på [email protected]

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.