Siste
Folket på Utvorda og Sitter maner til kamp for vei og bru. Søndag møtte de opp for å si sin mening.

- Nå eller aldri for Utvorda og Sitter

Det er nå eller aldri for Utvorda og Sitter. Uten vei og bru til Lauvsnes, frykter innbyggerne for bygdas framtid.


- Vi ble veldig overrasket over behandlinga i kommunestyret. Vi hadde mobilisert sterkere i forkant, hvis vi ikke hadde trodd at formannskapets enstemmige innstilling sto sterkt, sier Nils Myren fra Utvorda.

Formannskapet innstilte på å sette av 100 millioner kroner i økonomiplanen til vei og bru Sitter-Lauvsnes. I kommunestyret ble dette endret. Flertallet vedtok å reservere 75 millioner kroner, på visse vilkår. Ap og SV ville ikke ta stilling til noe beløp før detaljplanen er ferdig.

Til valg på vei og bru

Beate Ramberg Myren, leder i Utvorda og Sitter grendelag, godtar ikke argumentet at politikerne ikke ville binde seg til noe beløp før detaljplanen foreligger.

- De har gått til valg på vei, og så vil de ikke være med på å betale? spør hun.

- Staten og fylket har sagt de ikke vil bygge vei. Da bør det ikke komme som noen overraskelse at kommunen må dekke storparten, sier Nils Myren.

Han mener at ingen kunne forvente å få bru og vei gratis. - Jeg er skuffet over holdningene som kom fram. Er vi ikke noe verdt? Alle politiske parti gikk til valg på dette, så snur de.

151 år gamle planer

Innbyggerne i norddelen av Flatanger har ventet på kortere veiforbindelse til Lauvsnes i mange ti år. Det har ikke manglet på planer. Det eldste vedtaket er fra Fosnæs herredsstyre for 151 år siden. 

- Kommer det ikke vei og bru nå, blir det aldri, sier Roy Strøm, som mener at kostnadene må ses i et langt perspektiv. 

Med ny vei og bru over Knottfjorden, vil Lauvsnes være bare 10-15 minutter unna. I dag er det 5,5 mil fra Sitter til Lauvsnes via Tøtdal for å komme til kommunesenteret.

Føler seg utenfor

Flatangernytt samlet et knippe folk fra Sitter og Utvorda søndag. De forteller at de kjenner mer og mer på følelsen av ikke å tilhøre Flatanger kommune. Tilbudene ligger så langt unna, at de i praksis ikke kan brukes.

- Det er nesten litt sårt å se lysene på Storfjellet og juletreet på toppen, og så vite at det er 5,5 mil over Statlandfjellet for å komme dit, sier Susann Havn.

Beate Ramberg Myren sier hun ble skuffet da Bjørøya gikk ut i Flatangernytt mot vei- og bruplanene.

- Det satses for fullt på Lauvsnes, med skole, barnehage, pleie- og omsorgstun og mer til, men det satses så å si ingen ting på nordenden. Hvis vi fikk vei og bru, ville vi blitt en mer helhetlig kommune. Vi ville følt mer tilhørighet og samhold, sier Beate Ramberg Myren.

Linda Forsaa Geving bor på Sitter, men jobber som lærer på Lauvsnes. Hun sier at hun har fått et mye større nettverk, og blitt kjent med masse hyggelige folk.

- Det ville vært bra for både Utvorda og resten av Flatanger om vi kom nærmere hverandre, sier hun. Nå kjenner hun på at ungene fra norddelene blir ekskludert, både fra å bli kjent med andre ungdommer i kommunen og fra tilbud som finnes på Lauvsnes og Vik.

- Vi har kulturskole på Utvorda, men ikke det samme tilbudet som på Lauvsnes. Hvis ungene vil være med på dans og drama, må vi kjøre. Men vi kan ikke kjøre heim og spise middag, og så kjøre på aktiviteter, sier Mona Hågensen.

De påpeker at i praksis er det ikke mulig å benytte tilbudene på Lauvsnes. Det blir for mye kjøring, og dagene blir for lange for ungene.

Ungdom og unge er Utvorda og Sitters framtid. De ønsker seg vei og bru til Lauvsnes, slik at de gå på skole og delta i fritidsaktiviteter der.

Ambulanse og brann

- Med ei bru, vil vi komme nærmere ambulanse og brannstasjon. Det kan utgjøre stor forskjell om det står om liv, sier Ida Christine Myren, som bor på Utvorda, men jobber som sykepleier på Sykehuset Namsos.

Roy Strøm ser også på nærhet til nødetatene som noe av det viktigste ved å få vei og bru til Lauvsnes.

- Jeg har følt det på kroppen selv. Tida det tar fra det skjer noe, til du får hjelp, er i dag én time. Om du trenger hjelp i løpet av ti minutter, er det "game over", sier han.

Beate Ramberg Myren sier at beredskapen tilsvarer om Lauvsnes skulle hatt sin ambulanse i Namsos. 

- Hva sier dere til at skole og barnehage kan bli nedlagt om det kommer vei?
- Det kan det være delte meninger om. Jeg mener at det viktigste er å beholde barnehagen i nærmiljøet, sier Beate Ramberg Myren.

Flere pendler til Namsos, og for dem er det viktig å beholde barnehagen. 

Store muligheter

- Vi har veldig store muligheter i grenda til utvikling, men vi trenger velvilje fra resten av kommunen, sier Myren.

Det ligger et ferdig regulert boligfelt på Utvorda, men folk kvier seg for å bygge så lenge det er usikkerhet rundt veien.

Mens det rundt Lauvsnes er mangel på industriareal, er det industriområde både på Sitter og Utvorda. Det kan også bygges både gjestehavn og dypvannskai for større fartøy.

- Jeg jobber på en båt som er 60 meter lang, og den sliter med å legge til i Storlavika. Kaia er for lita, sier Roy Strøm.

Festningen kan utvikles videre og bli en stor attraksjon for flere. 

- Tre av de største gårdene i kommunen ligger her. De har satset mye penger på å bygge opp gårdene, og noen skal ta over. Hvor lett blir det uten doktor og vei? spør Roy Strøm.

Et tap for hele Flatanger

Nils Myren sier at ei avfolking av Utvorda og Sitter vil ramme hele kommunen hardt. For de som flytter, bosetter seg ikke på Lauvsnes. De drar heller til andre steder som Namsos eller Trondheim.

Uten vei og bru til Lauvsnes, vil det være mer naturlig å orientere seg mot Namsos, mener Nils Myren. Om norddelen vil knytte seg til Namsos kommune i stedet, kan bortfall av innbyggere gjøre det vanskelig for Flatanger å fortsette som egen kommune, mener han.

Lavkaste?

Walter Havn flyttet heim til Utvorda da han ble pensjonist. Han har hele veien trodd det skulle bli bru, ellers hadde han ikke flyttet.

- Det virker som at vi ikke betyr så mye vi på denne sida. I India har de noe som heter lavkaste, og de har et merke i panna. Kanskje vi må spørre kommunen om å få et kastemerke? spør Walter Havn.

Han håper inderlig det blir en løsning. For eldre er det vanskelig å bo på Utvorda og Sitter om de trenger hjemmehjelp, noe som betyr at de må flytte til Lauvsnes tidligere enn om det hadde vært vei.

- Her kan ingen få hjemmesykepleie tre ganger i døgnet, sier Beate Ramberg Myren.

Eldre kan heller ikke delta på arrangement på Nordgaardstua. Og når de skal til fysioterapi eller legekontor, er det en lang kjøretur.

- Kommunen kunne ha spart mye ved at folk kunne ha bodd heime lenger og fått hjemmesykepleie, sier Susann Havn.

- Hva er meldinga fra Utvorda og Sitter til politikerne?
- Hold det dere har lovet, og det dere har gått til valg på, sier Beate Ramberg Myren.
- Og husk at det bor folk her også, sier Linda Forsaa Geving.

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.