Siste
Magne Nordfjellmark har alltid vært en aktiv mann, og turer i fjell og mark har vært en yndet fritidssyssel. Men etter at han ble bitt av flått for fire år siden har den ellers så spreke mannen blitt alvorlig syk. Nå har venner og bekjente gått sammen om å samle inn penger sånn at Nordfjellmark kan reise til Polen for å få behandling som ikke tilbys i Norge. (Foto: Privat)

Magne alvorlig syk etter flåttbitt –⁠ håper på behandling i utlandet

Til vanlig er Magne Nordfjellmark en aktiv friluftsmann, men etter at han fikk boreliasmitte i 2016, har livet blitt snudd på hodet.


– Det har påvirka meg stort. Jeg er ikke den jeg var før. Jeg var veldig aktiv før, men har ikke kunnet vært aktiv på lenge. Alt er et tiltak, forteller Magne Nordfjellmark fra Vik i Flatanger.

Livet tok en dramatisk vending etter at han fikk et flåttbitt på en jakttur i Nærøy i 2016. Året etterpå begynte han å bli alvorlig syk.

– Jeg har vært bitt ofte av flått, og i 2016 var sist gang jeg ble bitt. I 2017 begynte jeg å hangle skikkelig, sier Nordfjellmark.

Familien er ivrige turfolk, men etter at Magne ble syk er det ikke like lett å komme seg på tur lenger. (Foto: Privat)Til å begynne med trodde 44-åringen at det var arbeidsmengden som var årsaken til den dårlige formen. Men han ble stadig verre.

– Jeg trodde jeg hadde gått på veggen, for jeg hadde ganske stor arbeidsmengde. Da jeg tok ferie på sommeren var jeg så sliten, under morgenkaffen på verandaen den første dagen i ferien besvimte jeg og bikka om.

På dette tidspunktet hadde ikke Nordfjellmark mistanke om boreliasmitte, så han bestemte seg for å bytte jobb, sånn at arbeidsmengden ble mindre. Slik ble det også, men symptomene gikk ikke over.

– Først og fremst hadde jeg mye hodepine. Jeg gikk med konstant smerte på ene siden av hodet i nesten hele 2017. Så fikk jeg også øresus og flekker på øyet.

Gikk i svart

Etter flere legebesøk og tur til optiker kom man ikke nærmere et svar på årsaken til problemene, og allmenntilstanden fortsatte å gå nedover.

– Det skulle lite til før jeg ble liggende lenge på sofaen. Så jeg ble sykemeldt fra mai 2018, og pressa meg gjennom 50 prosent jobb, før jeg ble 80 prosent sykemeldt på høsten.

Men til slutt skulle det si helt stopp. Sammen med kona og de to barna dro han på overnattingstur på en holme i skjærgården utafor Flatanger. Da de kom heim og pakka ut, ble Nordfjellmark svimmel og var i ferd med å besvime. Dette gjentok seg flere ganger i løpet av kvelden.

– Den siste gangen det skjedde, da begynte jeg å bli litt skeptisk. Til slutt «blacka» jeg ut og falt og slo meg. Da ble det tur til legevakta, hvor jeg ble liggende i mange timer uten at de fant ut hva som feilet meg.

Neste dag skulle det gå enda verre.

– Jeg hadde gått til klesskapet for å hente klær, og så husker ikke mer. Jeg hadde gått ut i gangen og opp trappa, og kona fant meg liggende nederst i trappa i en blodpøl. Det som skjedde var at jeg «blacka» ut i trappa og falt ned.

Det bar til Sykehuset Namsos i ambulanse, og Nordfjellmark ble liggende i 10 dager. Heller ikke denne gangen fant legene ut hva som var årsaken til plagene.

Situasjonen forverret

Men selv om røntgen- og MR- resultater viste at alt så bra ut, var det en av legene som så at det var noe på bildene. Nye prøver ble tatt, og i to dager måtte Nordfjellmark vente på svar.

– Det er klart at det kom noen tanker om hva det kunne være, så det kverna litt de dagene. Da resultatene kom, viste de at hypofysen var litt liten og at det førte til trykk i hodet.

Spinalvæskeprøvene vist en forhøyning av hvite blodlegemer, som indikerte at han hadde hatt en infeksjon – mest sannsynlig borreliose.

Deretter kom Nordfjellmark i kontakt med en lege som hjalp ham mye.

– Situasjonen ble bedre og bedre, men så gikk han bort, og jeg fikk ikke fortsatt behandlinga.

Etter å ha vært nær symptomfri i vår, merket Nordfjellmark at tilstanden gradvis ble dårligere utover høsten.

– Uten behandlinga kommer det tilbake. Jeg var nesten symptomfri, selv om jeg fortsatt var utslitt. Det kjennes ut som en konstant influensa.

Kostbar behandling

Behandling av borreliose er omdiskutert, og i Norge er det ikke tillatt å bruke antibiotikakurer på mer enn tre uker. Derfor håper Nordfjellmark nå at han kan få behandling på en klinikk i Polen som mange nordmenn har benyttet seg av.

– Behandlinga går ut på at du får flere typer antibiotika over lengre tid. Er du bitt av flått kan du få inntil tre uker her til lands, mens i Polen kan du få opp mot seks uker.

– Har du noen garanti for at dette vil gjøre deg frisk?

– Jeg har hatt kontakt med mange som har erfaring med dette, og det er ikke mange du hører om som ikke har blitt frisk, sier Nordfjellmark, som ser på dette som den eneste muligheten til å bli frisk igjen.

– Skal jeg tilbake i arbeidslivet, da må jeg prøve dette. Mange blir friske av denne behandlinga, og jeg har ikke tenkt å melke penger av systemet – jeg vil være med og yte.

Per i dag er 44-åringen på tiltak gjennom Nav, og jobber på Bjørøya to ganger i uka. Drømmen er å komme seg i fast arbeid igjen.

– Når du havner i Nav-systemet, veldig lett å bli der. Hvis jeg ikke får behandling, blir jeg der – det er jeg overbevist om.

Men behandlinga er kostbar, og vil ende på rundt 120.000 kroner. Nå har venner og bekjente opprettet en Spleis for å samle inn penger, og allerede er flere titusener samlet inn.

– Det er helt sykt. Jeg har gått i ei boble siden den kvelden det ble starta. Jeg er målløs over hva folk gjør. Dette betyr alt, for det er viktig både for familie, fritid, arbeid og alle rundt meg.

Etter at han fikk en ny type behandling tidligere i år, ble Magne mye bedre. Men etter at behandlinga ble kutta har formen igjen blitt dårligere. Nå håper han at behandling i Polen skal gjøre ham frisk. – Jeg drar så snart som overhodet mulig, sier han. (Foto: Privat)

Reiser så fort som mulig

Nå håper Nordfjellmark at han kan få behandling så fort det blir mulig.

– Jeg drar så snart som overhodet mulig, jeg kommer ikke til å sitte og vente.

Enn så lenge skal jula feires sammen med familien, og selv om livet er snudd på hodet, er Nordfjellmark optimist.

– Du må prøve å leve. Jeg har vært veldig heldig sånn sett. Men det er mange som bukker under av dette problemet, og flåttproblematikken er for lite opplyst om og forska på. Det er veldig skremmende. Det blir stadig mer flått, og jeg håper det blir satt et større fokus på det.

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.