KRONIKK: Dette er en kronikk som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.
Brosjyre på papir fra norske myndigheter? I 2024? Er ikke det totalt utdatert? Det er i alle fall svært uvanlig, men heng med videre, så skal du få svar.
Tidligere i år oppdaterte DSB, i samarbeid med en rekke andre myndigheter, egenberedskapsrådene. De handler om hvordan innbyggerne i Norge bør forberede seg i tilfelle krise.
Den største endringen er at vi anbefaler at folk bør være forberedt på å klare seg selv i én uke. I 2018, da vi børstet støv av befolkningsrådene, sa vi tre døgn. I tillegg har vi i år tatt inn noen nye temaer – felles egenberedskap og psykisk helse i kriser – og vi har utvidet rådene om kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser.
Krig og ekstremvær
Bakgrunnen for å oppdatere rådene er at Russlands angrep på Ukraina har ført til en forverret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Selv om angrep på Norge ikke er et sannsynlig scenario, er det vår plikt å forberede at det verste kan skje. Derfor må vi også styrke Norges totalforsvar – altså summen av samfunnets ressurser for å forebygge og håndtere krise og krig. En forberedt befolkning er en del av dette totalforsvaret.
Bakteppet for de skjerpede beredskapsrådene er også at stadig mer ekstremvær rammer norske husholdninger. Et eksempel er ekstremværet Hans høsten 2023, og andre voldsomme værhendelser som setter lokalsamfunn midlertidig ut av spill.
Enda mer digitalisering, elektrifisering og kunstig intelligens fører til mange nye muligheter, men også sårbarheter. Et omfattende strømbrudd kan for eksempel gjøre at vi ikke kan bruke tjenester vi er avhengige av, og det kan bli kaldt i boligen.
I sum fører alt dette til at det er lurt at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke.
Et kraftfullt virkemiddel
De oppdaterte rådene publiserte vi i mai på våre nettsider, vi lagde innhold til sosiale medier og oppfordret kommuner til å spre informasjon om de nye rådene. I tillegg var det en del nyhetsmedier som lagde saker om de nye rådene.
Alt dette er vel og bra, men ikke tilstrekkelig for at hele befolkningen skal få med seg rådene. Vi vet at mange i Norge kun bruker én kilde til nyheter. Vi vet også at mange unge ikke følger med på nyheter i tradisjonelle medier.
Ja, å sende en brosjyre på papir er svært uvanlig i 2024. Det koster også en del penger. Men det er et kraftfullt virkemiddel, og et viktig tiltak for å nå bredt ut. Da vi sendte ut forrige brosjyre i 2018, viste undersøkelser at brosjyren nådde svært mange (også yngre aldersgrupper), og den ble i tillegg lest.
Et annet argument for en fysisk brosjyre er at det er viktig å ha alternativer til krise- og beredskapsinformasjon på nett. Hvis strømmen blir borte en lengre periode, er kanskje ikke internett like tilgjengelig som vi er vant med. Derfor oppfordrer vi alle til å ta vare på brosjyren.
Sammen er vi sterkere
Selv om Norge er et trygt og stabilt land, er det nødvendig at også hver enkelt innbygger er i stand til å ta vare på seg selv og de rundt seg når det gjelder. Hvis vi rammes av større kriser som berører mange mennesker – og gjør at viktige tjenester ikke virker som normalt – kan ikke alle få umiddelbar hjelp. Jo flere som er forberedt, desto enklere blir det for kommuner og nødetater å prioritere dem som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.
Når du er forberedt i eget hjem, er det også enklere å ha overskudd til å hjelpe naboer, venner og familie. Samarbeid og fellesskap er en stor ressurs i kriser. I brosjyren skriver vi derfor: «Finn ut hvem som kan trenge din hjelp, og hvem du kan få hjelp av.» Og vi gir konkrete eksempler på hva slik hjelp kan bestå av.
Selv om vi har brukt mye tid på å lage en brosjyre som skal være enkel og tydelig, vet vi at ikke alle har samme forutsetninger for å forstå. Flere frivillige organisasjoner gjør en fantastisk innsats med å oversette og forklare viktig informasjon fra myndighetene. Men de når ikke alle. Så bidra gjerne til å spre informasjon. Da kan det være greit å vite at du finner brosjyren på en rekke ulike språk på nettsiden sikkerhverdag.no. Der finner du også video med tale, tekst og tegnspråk.
Vi oppfordrer alle til å lese brosjyren og til å styrke sin egenberedskap. Da bidrar du også til Norges beredskap.
DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til [email protected]