- Vi er veldig fornøyd med at vi endelig lyktes med å få ryddet opp, sier seniorrådgiver Anita Wiborg i Fiskeridirektoratet.
Hun var denne uka med servicefartøyet MS "Hydra" under arbeidet i Jøssundfjorden.
50-70 tonn avfall
Det er ikke små mengder med avfall som nå blir fjernet fra fjordene. Fram til tirsdag var det levert 14 konteinere. Totalt vil det bli snakk om 130 kubikkmeter avfall, eller mellom 50 og 70 tonn, som består av oppdriftskagger, tau, armeringsjern og notlin.
I forrige uke ble anleggene i Nordvika og Ytre Kallhammaren i Bølefjorden ryddet, og denne og neste uke blir Brattvika og Skavikøya i Jøssundfjorden ryddet ferdig.
- Alle de fire anleggene var nedsunket. Metoden vi bruker, er at det først kjøres over med ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) for å lokalisere hvor strekkene ligger. Disse blir avmerket på kart, Deretter benyttes kran og vinsj for å ta avfallet opp i båten, sier Anita Wiborg.

Hun forteller at de var spente på hvor mye blåskjellavristing som kunne ha blitt igjen på bunnen. Men det viser seg at det nesten ikke finnes, og at det har skjedd en naturlig nedbryting.
Gikk konkurs
De fire blåskjellanleggene ble liggende etter konkurser på slutten av 90-tallet. Det var ulike eiere, og Fiskeridirektoratet hadde den gang ingen å stille til ansvar.
- Kommunen har tatt kontakt med meg ved flere anledninger, og bedt oss som myndighet ta tak i dette. Vi har vært klar over problemene for både yrkesfiskere og fritidsfiskere, som har satt fast redskap, sier Anita Wiborg.
Dette ble også synlig da bøyestrekkene ble tatt opp, med masse pilker som hadde satt seg fast i løpet av de årene anleggene har ligget i sjøen.

Selve ryddejobben er gjort av Ocean Front med fartøyet MS "Hydra" fra Sandsøy Servicebåt AS, som regner med å bruke tre uker på jobben.
Staten tar regninga
Det er gjort lignende ryddejobber andre steder langs kysten, og det er staten ved Fiskeridirektoratet som tar regninga. For de fire anleggene i Bølefjorden og Jøssundfjorden er det snakk om 1,4 millioner kroner.
- Det går av våre driftsmidler, sier Anita Wiborg, som er glad for at det endelig lyktes å finne penger til denne ryddejobben.
For å unngå lignende problemer med blåskjellanlegg og andre anlegg i sjøen i framtida, er regelverket endret.
- Det kreves nå at den som søker om tillatelse, må sette av 2.500 kroner pr. dekar til opprydding. Ingen får tillatelse uten at det er midler til å rydde opp, sier Anita Wiborg.