ARKTISKE OPPLEVELSER: Anja Dietze og Sven Gust veksler mellom Utvorda, Grønland og Island som arbeidsplass. Foto: Privat.

Fra Utvorda til Grønland og TV-samarbeid

Det er travelt for Anja Dietze og Sven Gust i Northern Explorers. Den Utvorda-baserte bedriften tilbyr turer til arktiske strøk året rundt.


– Det blir ikke kjedelig! sier Anja Dietze. Siden de flyttet til Utvorda fra Tyskland i 2010 har hun og Sven Gust drevet Northern Explorers. Og det er ikke en rolig hverdag  - om kort tid reiser Gust til Grønland for å arbeide med turopplegg gjennom to måneder.

EN HELT VANLIG DAG PÅ GRØNLAND: Hundekjøring er blant produktene på Northern Explorers Grønlands-opplegg. Foto: Privat.

Kjærlighet for Grønland

– Jeg hadde tenkt det skulle bli én tur, forteller Gust om den første arrangerte reisen for tolv år siden. Han hadde mye erfaring fra Grønland, og samarbeidet med lokale guider gikk så bra at en tur ble til mange.

– De lokale har mest peiling. Vi står for arrangering og tilrettelegging.

Nå tilbyr Northern Explorers opptil flere gruppeturer i året. Firmaet har spesialisert seg på arktiske turer og undervannsopplevelser. Reisene har gått til Svalbard, Sverige, Russland og Island. Men det er Grønland hvor de først og fremst har jobbet mye. 

KALDERE STRØK: Sven Gust trives godt i arktiske områder. Her er han på Island. Foto: Privat.– Kundene kommer fra hele verden, alt fra Sveits, USA og Kina. Fram til nå er vi de eneste som tilbyr landbasert dykking på Grønland, så det er veldig populært. 

De kan også avsløre at de har hatt VIP-kunder fra den britiske kongefamilien, men flere detaljer utover dette kan de ikke gi. 

ISKALDT EVENTYR: Northern Explorers sender eventyrlystne fra hele verden på uforglemmelige turer. Her fra dykking på Svalbard. Foto: Privat.I sommerhalvåret er Dietze igjen på Utvorda for å ta seg av deres andre bedrift, Nord-Flatanger Sjøhus. Med fisketurister, utleie og campingplass er det nok som skjer. 

– Men på vinterreisene er jeg også med på turene, sier Dietze. 

ARKTISK DUKKERT: Folk fra hele verden ønsker å dykke med Northern Explorers. Her hjelper Anja Dietze noen av kundene. Foto: Privat.

National Geographic, Netflix og BBC

Northern Explorers har dessuten samarbeidet med ulike internasjonale TV-selskaper. De bidro til produksjonen av National Geographic „Secrets of the Whales” med Disney+,  "Frozen Planet 2" og "Blue Planet 2" med BBC. Dette er bare noen av deres mange prosjekter. 

– Vi tilrettelegger turene, bestiller båter, lokale guider og snøscootere. Vi gjør hele servicen og organiserer materialet, forteller Dietze.

De gleder seg spesielt til samarbeidsprosjektet med Netflix som ble til en episode i serien "Our Oceans", som kommer ut i 2024. 

MEKTIG SKUE: Nettene på Grønland i vinterhalvåret tar pusten fra de fleste. Foto: Privat.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.